Idi na sadržaj

Svaštojedi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Većina medvjeda je omnivorna
Među pticama, gavran je jedan od najpoznatijih svejeda.

Svežderi ili svejedi, svaštojedi (omnivori) su životinje čiji je probavni sistem osposobljen za iskorištavanje hrane, kako biljnog, tako i životinjskog porijekla. Riječ omnivore je kovanica latinskih riječi omne (= sve) i vore (= hrana).[1]

Životinje koje su prilagođene ovom načinu prehrane su u prednosti nad isključivim, tj. obligatnim (obaveznim) biljožderima i mesožderima, jer im je na raspolaganju široka ponuda raznorodne hrane i njenih prerađevina. To im omogućava lakše i adekvatnije prilagođavanja različitim životnim uvjetima koji prevladavaju u kolebljivim izvorima sezonskih dobara. Izbor hrane koja će biti pretežno biljnog ili životinjskog porijekla, zavisi od raspoloživih izvora u određenom razdoblju, ali i o specifičnim sklonostima pojedinih vrsta kada (imaju širi izbor). Svinja je jedna od uobičajenih školskih primjera svežderstva[2], jer se može hraniti praktično svime što liči na hranu. U primjere sveždera se uvrštava i govedo, koje ponekad i bez prinude, pored uobičajene biljne, uzima i hranu životinjskog i mineralnog porijekla.[3]. Čak i neke vrste ptica, na primjer one iz porodice vrana (Corvidae), mogu biti svaštojedi.

Niz vrsta koje su svežderi je veoma dug, ali je među njima neupitno najizraženiji primjer čovjek a, odnosno većine ljudi. Dok su drugi hominidi uglavnom bili ili su i danas biljožderi, Homo erectus je prije oko 1,8 miliona godina počeo u većoj mjeri jesti i hranu životinjskog porijekla, zahvaljujući otkriću vatri i uznapredovaloj tehnici izrade savršenijeg oružja za lov.

Što se tiče životinja, po mišljenju velikog broja kompetentnih autora, svežderi su zapravo izvorni biljožderi koji glad povremeno utole hranom životinjskog porijekla.

Primjeri sveždera

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (1996): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-686-8.
  2. ^ Huffman B. (2007): Family Suidae (Pigs). UltimateUngulate.com.
  3. ^ Seattle Audubon Society. Family Corvidae (Crows/Ravens). BirdWeb.org.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]