TO RKUD Pelagić Banja Luka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tamburaški orkestar RKUD Pelagić Banja Luka
PorijekloBanja Luka, Bosna i Hercegovina
Žanroviobrađena narodna, zabavna i ozbiljna glazba
Karijera1927-sada

Tamburaški orkestar RKUD Pelagić Banja Luka je tamburaški orkestar u sastavu Radničkog-kulturno-umjetničkog društva Pelagić iz Banje Luke osnovan 1927.

O orkestru[uredi | uredi izvor]

Tamburaški orkestar RKUD Pelagić Banja Luka osnovali su 1927. godine sindikalni radnici grada Banje Luke.

Povijest[uredi | uredi izvor]

Prvi rukovodilac tamburaškog orkestra bio je Avdo Čardžić, a orkestar je imao 15 članova. Orkestar je nastupao na priredbama sa zborom širom Bosanske Krajine. Repertoar je bio širok i činile su ga narodne pjesme, kola, karišinci, koračnice, valceri, odlomci iz opera i drugih djela klasične glazbe. Kroz dugu povijest orkestrom su rukovodili Dušan Umićević, Milan Bokan, Zdravko Ćosić, Davorin Grozdanić i drugi.

Od 1965.godine pa sve do 2012. godine , uz izvjesne prekide, tamburaški orkestar je vodio Marko Popović, legenda RKUD Pelagić, koji je uspješno provodio koncepciju velikog orkestra, kako organizaciono tako i programski. Zahvaljujući tome, Banja Luka je uvek imala važno mjesto u tamburaškoj glazbi bivše Jugoslavije, a RKUD Pelagić predstavljao rasadnik vrhunskih glazbenika.

Danas[uredi | uredi izvor]

Danas orkestar ima 20-ak članova,a rukovodilac je David Mastikosa. Poslednjih godina orkestar redovno zauzima svoje mjesto na prestižnim tamburaškim festivalima na teritoriji bivše Jugoslavije, i po pravilu,iako se radi o amaterskom orkestru beleži odlične rezultate.Na repertoaru se nalaze kako narodne pjesme i igre, tako i najzahtjevnija djela klasične glazbe.

Članovi orkestra[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]