Tabularium

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tabularium gledan sa Rimskog foruma

Tabularium je bila zgrada arhiva javnih dokumenata izgrađena na obroncima Capitolino brda iznad Rimskog foruma. Tabularium je bio izgrađen u vrijeme kasne rimske republike 78. p. n. e. Zgrada je bila 80m dugačka i 9m visoka. Bila je načinjena od 8m visokih stubova dorskog reda ugrađenih u zid sa lučnim rasponima od po 4m. Tabularium je napravljen sa tzv. aedicule organizacionim stilom. Unutrašnje hodnici su imale bačvaste svodove napravljene od betona. Fasada zgrade je bila izgrađena od tufa i travertivnskih blokova.

U srednjem vijeku na temeljima i zidovima Tabulariuma je izgrađena Senatorio palata koja je jedna od tri zgrade koje uklopljavaju Campidoglio trg. Po uzoru na svrhu Tabulariuma mnogi drugi objekti u Rimu koji su služili za svrhe čuvanja javnih dokumenata također su se zvali Tabulariumi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]