Teka (biologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antera jagode sa paralelnim tekama

Teka – u biologiji – je pojam koji se odnosi se na omotač ili navlaku nekih struktura.

Botanika[uredi | uredi izvor]

U botanici, teka povezana je sa anatomijom cvijeta. Teka angiospermi sastoji se od para susjednih mikrosporangija koje dijele zajedničko područje dehiscenciju koja se naziva stomij.[1] Bilo koji dio mikrosporofila koji nosi mikrosporangiju naziva se antera. Većina prašinika formira se na vrhu filamenta. Antera i njena nit zajedno čine tipski (ili filanterozni) prašnik, dio muškog cvjetnog organa.

Tipski prašnik je bilokularan, tj. sastoji se od dvije teke. Svaka teka sadrži dvije mikrosporangije, poznate i kao polenova vrećica. Mikrosporangije proizvode mikrospore, koji su kod sjemenjača poznate kao polenova zrna.

Ako se polenove vrećice nisu spojene ili se otvaraju odvojeno, onda se ne formiraju teke. Na primjer, u porodici Lauraceae, vrećice s polenom nalaze se odvojeno i otvaraju se nezavisno.

Tkivo između lokula i ćelija naziva se "vezivnim" i parenhimom. Dvije polenove vrećice razdvaja stomij. Kad prašinici dehicenciraju, otvaraju se na stomiju. Vanjske ćelije teke formiraju epidermu. Ispod ćelija epiderme, somatske tvore tapetum. Oni podržavaju razvoj mikrospora u zrela polenova zrnca. Međutim, malo se zna o temeljnim genetičkim mehanizmima, koji imaju ulogu u muškoj sporo- i gametogenezi.

Divergentne teke u rodu Graderia

Raspored tipskih prašnika može biti sljedeći:

  • Divergentni: obje teke u liniji, i tvore akutni ugao s niti;
  • Poprečni (ili eksplanatni): obje teke tačno u liniji, pod pravim uglom sa nitima;
  • Kosi: teke su ukoso fiksirane jedna prema drugoj;
  • Paralelni: teke su međusobno paralelno fiksirane.

Zoologija[uredi | uredi izvor]

U zoologiji, tekin folikul se također može odnositi na mjesto proizvodnje androgena kod ženki. Teka leđne moždine naziva se tekina kesa, a tmo se ubrizgavaju intratekne injekcije ili u subarahnoidni prostor lobanje. U embriogenezi čovjeka, ćelije teke formiraju corpus luteum nakon što je Grafov folikul ispusti sekundarni oocit u drugoj mejozi.

Oblik teke je važan i u taksonomiji graptolita. Kod dinoflagellata koji su oklopljeni, njihovo pokrov je sastavljen od teka u obliku ploče..

Ostale taksonomske grupe[uredi | uredi izvor]

U mikrobiologiji i planktologiji, teka je subćelijska strukturna komponenta od koje su izgrađene frustule diatomeja i dinoflagelata .

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Larry Hufford: "The origin and early evolution of angiosperm stamens" in The Anther: form, function, and phylogeny, William G. D'Arcy and Richard C. Keating (editors), Cambridge University Press, 1996, 351pp, p.60, ISBN 978-0-521-48063-5

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]