Tenor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tenor je najviši muški glas u modalnom registru, tj. vokalni registar najčešće korišten u pjevanju i govoru. Nalazi se iznad baritona. Tipični tenor ima raspon od C-a jednu oktavu ispod srednjeg C-a (261,6 Hz) do C-a jednu oktavu iznad srednjeg C-a (523,2 Hz). Riječ "tenor" dolazi od latinske riječi tenere, što znači "držati".

U horskom pjevanju, tenor je drugi najniži glas, iznad basa i ispod alta i soprana. S obzirom na to da je pravi tenorski glas rijedak, ponekad viši baritoni ili niže alte pjevaju tenorsku ulogu.

U operi[uredi | uredi izvor]

Ima više vrsta tenora. U klasičnoj muzici, tenorski glas je određen po vokalnom rasponu, vokalnoj boji, vokalnoj težini, tesituri (raspon gdje je glas najprirodniji i najlakše proizvesti), vokalnoj rezonanci, i mjesta izmjene u glasu (passaggio). Ove razne osobine su upotrebljene u ocjenjivanju vrste svakog vokalnog raspona, ne samo tenora.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]