Teodor Prodrom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Teodor Prodrom (12. vijek), bizantski pjesnik.

Uzima se da najmanje dvojica bizantskih pjesnika nose ime Teodor Prodrom. Jedan je (Stariji) djelovao u doba cara Jovana II Komnena (1118-1143), a drugi (Mlađi) u doba njegovog sina cara Manuela I Komnena (1143-1180).

Stariji T. Prodrom rođen je u Carigradu u vojničkoj porodici. On se uspješno obrazovao u prijestolnici, postao pjesnikom i učiteljem, učestvujući čak i u obrazovanju učene Ane, kćerke cara Alekseja I Komnena. On je bio u taboru Ane Komnen protiv novog cara Jovana II Komnena, ali se ubrzo snašao i pristao uz novog cara. Kasnije je živio u manastiru sv. Pavla. Pred smrt (oko 1154) se zamonašio. Njegovo književno djelo predstavlja opus od niza pjesama i romana u stihovima, ali on je pisao i prozna djela što pokazuje jedan traktat o slabim ljekarima u prijestolnici i spis o ljubavi nekog starca koji se oženio mladom djevojkom.

Život Mlađeg T. Prodroma je manje poznat. Očito je pripadao bogatoj porodici i imao uslove za dobro obrazovanje. Godine 1140-1142. bio je u službu sevastokratora Andronika, sina cara Jovana II Komnena, a kasnije u službu Andronikove udovice Irine. Sa Irinom je bio u progonstvu 1144., a 1154. sa Irinom je na službi u Serdici. U poodmaklim godinama života zamonašio se u manastiru svetog Georgija Manganskog 1156. To je bio jedan od najčuvenijih carigradskih manastira. Osnovao ga je car Konstantin IX Monomah (1042-1054). Umro je 1166. Kniževna zaostavština Mlađeg T. Prodroma obuhvata uglavnom pjesme posvećene njegovoj poslodavki i zaštitnici sevastokratorici Irini.