Teofano od Atine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Teofano od Atine (grč. Θεοφανώ) je bila bizantijska carica kao jedina zakonita supruga cara Staurakija, koji je samostalno vladao Bizantijskim carstvom od 26. jula 811. do 2. oktobra iste godine.[1] Prema hronici svetog Teofana, carica Teofano je bila rodica carice Irene od Atine, koja je vladala od 797. do 31. oktobra 802. te se čini da je Teofano rođena u samoj Atini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dana 20. decembra 807, Teofano se udala za Staurakija, koji je bio sin i suvladar cara Nikefora I. Pretpostavlja se da je Nikeforova supruga već bila umrla, šta bi značilo da je Teofano bila jedina carica na dvoru cara Nikefora, kao žena njegovog sina. Nikefor je ubijen u bitci 26. jula 811. te je Staurakije postao samostalni vladar, ali je bolovao te je uskoro abdicirao u korist svog šogora Mihaela, koji je postao car Mihael I Rangabe. Mihaelova supruga je bila carica Prokopija.

Staurakije i Teofano su se povukli u manastire te je Teofano osnovala svoj vlastiti manastir, Ta Hebraïka („jevrejski manastir“). Teofano i njen muž pokopani su zajedno u manastiru Svetog Trojstva u Konstantinopolju.[2]

Teofano od Atine
Prethodnik:
Teodota
Carica Bizantijskog carstva Nasljednik:
Prokopija

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ FAMILY of NIKEFOROS
  2. ^ Adelbert Davids, The Empress Theophano (1995).