Thomas Chatterton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Thomas Chatterton (Bristol, 20. novembar 1752. - London, 25. august 1770.), engleski pjesnik

Od ranog djetinjstva čitao je stare srednjevjekovne rukopise i već u svojoj dvanaestoj godini sastavlja pjesničke mistifikacije. Izmislio je lik Thomasa Rowleya, tobožnjeg svećenika iz XV. vijeka, te zaodjenuvši svoje pjesme u starinski jezik podmeće ih kao tvorevine drevnih barda.

U 15. godini postao je odvjetnički pisar, a zatim odlazi u London, gdje se otkriva da su Rowleyeve pjesme falsifikat. Chatterton se pokušava izdržavati saradnjom u novinama, no novine loše plaćaju njegovu saradnju, a prijatelji mu uskraćuju pomoć, te u neimaštini počinjuje samoubistvo u svojoj 18. godini. Njegovo književno djelo, usprkos fragmentarnosti i autorovoj mladosti, jedna je od najsnažnijih pojava engleske predromantike. Njegova osobna tragedija i izuzetna pjesnička zrelost učinile su ga miljenikom engleskih romantika (Shelley, Wordsworth, Coleridge, Keats).

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Pjesme za koje se pretpostavlja da su Bristolu pisali Thomas Roweley i ostali iz XV. vijeka".