Tigar (William Blake)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Blakeov original pjesme, štampan oko 1795.

Tigar (eng. The Tyger) jeste pjesma engleskog pjesnika Williama Blakea. Objavljena je u zbirci Pjesme iskustva 1794. To je jedna od najpoznatijih i najanaliziranijih Blakeovih pjesama. U zbirci eseja The Cambridge Companion to William Blake (Kembrički prijatelj W. Blakea) iz 2003. nazvana je "najantologiziranijom pjesmom na engleskom jeziku".[1][2] Veći dio pjesme slijedi metriku njenog prvog stiha i može se posmatrati kao kataleksički trohejski tetrametar. Međutim, neki stihovi, poput četvrtog u prvoj strofi, napisani su u jampskom tetrametru.

Većina modernih antologija (na engleskom jeziku) sačuvala je Blakeovo arhaično spelovanje - "tyger". Ovaj oblik bio je uobičajen u to vrijeme, ali već je bio "blago arhaičan"[3] kad je Blake napisao pjesmu; drugdje ju je pisao "tiger"[1] i mnogi od njegovih poetskih efekata "zavisili su od suptilnih razlika u interpunkciji i spelovanju".[4] Stoga se svrha njegovog izbora oblika "tyger" obično interpretira kao postizanje efekta, možda da bi se izrazile "egzotične ili vanzemaljske osobine zvijeri"[5] ili zato što se u pjesmi uopće ne radi o tigru, već o metafori.[1]

"Tigar" je sestrinska pjesma pjesme "Janje" (iz Pjesama nedužnosti), koja je refleksija sličnih ideja, ali iz drugačije perspektive (Blakeov koncep "suprotnosti"), budući da se fokusira više na dobrotu. "Tigar" predstavlja dualizam između estetske ljepote i iskonske divljine i svireposti. Pjesnik se pita da li je ruka koja je stvorila "Janje" također stvorila i "Tigra".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Morris Eaves, The Cambridge Companion to William Blake, 2003. ISBN 978-0-521-78677-5str. 207.
  2. ^ Popularna antologija The Top 500 Poems (1992), koju je uredio William Harmon, navodi istu tvrdnju o ogromnoj popularnosti ove pjesme, mjerenoj po pojavljivanju u antologijama.
  3. ^ Duncan Wu, David Miall, Romanticism, 2000. ISBN 978-0-631-22269-9 str. 77 – "Tyger: ovo spelovanje već je bilo blago arhaično u Blakeovo vrijeme."
  4. ^ Edward Jenks (urednik), The Independent Review, str. 217.
  5. ^ "Pjesme Williama Blakea – vodič za studiranje". Arhivirano s originala, 22 Septembar 2013. Pristupljeno 9 Maj 2013.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]