Ivan Goran Kovačić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan Goran Kovačić
Ivan Goran Kovačić.jpg
Rođenje 21. mart 1913.(1913-03-21)
Lukovdol, Kraljevina Hrvatska i Slavonija, Austro-Ugarska
Smrt 13. juli 1943 (30 god)
Vrbica, Nezavisna država Hrvatska
Nacionalnost Hrvat
Zanimanje književnik
Značajan rad Jama

Ivan Goran Kovačić (Lukovdol, Gorski Kotar, danas: Hrvatska, 21. mart 1913Vrbica, danas: Bosna i Hercegovina 13. juli 1943) bio je hrvatski književnik.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ivan Goran Kovačić rođen je 21. marta 1913. godine u Lukovdolu (Gorski Kotar, Austro-Ugarska, danas: Hrvatska). Nakon završene gimnazije u Zagrebu studira historiju i hrvatski jezik i književnost. Stavljajući se na stranu antifašizma 1942. zajedno s pjesnikom Vladimirom Nazorom odlazi u partizane, a već naredne godine biva ubijen od četničke ruke u mjestu Vrbica, (NDH, danas Bosna i Hercegovina) 13. juli 1943.

U svom kratkom životu bavio se književnošću, novinarstvom, književnom kritikom i prevodilaštvom. Poznata mu je dijalektalna zbirka pjesama Ognji i rože, zbirka pripovijedaka Dani gnjeva, a svoj glas protiv zla i zločina snažno je digao u ratnoj poemi Jama.