Tomi Putaansuu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mr.Lordi

Tomi Putaansuu (Mr.Lordi) je frontman finske hard rock grupe Lordi.

Rođen je 15. februara 1974. u finskom gradu Rovaniemi. Bio je veliki fan rock grupe KISS tako da je odlučio da napravi vlastitu hard rock grupu. Njegova grupa i nije bila nešto puno poznata, a zatim je poslije velikim hitovima privukao mnogo finaca, a poslije su se njihove pjesme čule i izvan granica Finske. Pobjedom na finskom takmičenju za pjesmu Evrovizije izazvao je velike kontraverze, čak je i crkva tražila da predsjednica Finske zaustavi predstavnike finske, zbog imena i teksta pjesme koja ih predstavlja na Eurosongu. Veliki dio publike zapaža njihovu pjesmu na Eurosongu u polufinalu, da bi u finalu takmičenja sa 292 boda ispred pjesama ruskog predstavnika i bosanskog predstavnika, pobijedili.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]