Transvestizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Transvestizam je pojava da se osoba oblaći kao osoba suprotnog spola. Dolazi do identifikacije sa suprotnim spolom, kao postizanje spolnog zadovoljenja. Prisutan je kod oba spola, javlja se kao neurotska osobina.

U ovu se ne ubrajaju homoseksualci, koji oblaće odjeću osoba suprotnog spola, niti žene koje nose mušku odjeću da bi istakle ženske osobine. Poseban oblik narcizma, od kojih su neki oblici toliko izraženi da osoba ne pokazuje nikakvo interesovanje za suprotan spol. Potice iz faze preverbalnog razvoja djeteta, što najčešće potvrđuju majke. Nekada majke posvećuju više pažnje djevojčicama nego dječacima, oblače dječake kao djevojčice, što se često dešava ako roditelji žele žensko dijete, a dobiju muško.

Ženski transvestizam je prisutan, ali manje upadljiv zbog modnih trendova u oblačenju. Moguće je da potiče iz zavisti zbog penisa, očeve mržnje i njegovog odbijanja žena, situacija da majka oblači djevojčicu kao dječaka i sl. Ova nastranost nije dovoljno objašnjena.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]