Tri problema ekonomske organizacije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Poznavanje ekonomije treba društvenim učesnicima pružiti adekvatne odgovore na raznovrsna pitanja egzistencije u sadašnjosti i budućnosti. Tri temeljna pitanja u ekonomskoj nauci na koja svaki ekonomski sistem mora odgovoriti, da bi zadovoljio neograničene potrebe u uslovima ograničenih resursa su:

1. Šta proizvoditi? - koje materijalno dobro ili uslugu proizvoditi, i u kojim količinama? Postoji nebrojeno načina da se zadovolje potrebe. Broj poznatih dobara raste svakim danom. Svakoj društvenoj zajednici neophodna su dobra poput hrane i pića, odjeće, ogrijeva, stambene infrastrukture itd.

2. Kako proizvoditi? - broj proizvodnih tehnika je velik. Koju kombinaciju kapitala, ljudskog rada i sredstava za rad treba koristiti u izradi neophodnih dobara? Neka dobra zahtijevaju veće učešće ljudskih resursa, dok je za neka potrebna visokosofisticirana tehnologija.

3. Za koga proizvoditi? - kako rasporediti proizvodeno među učesnicima u zajednici? Ko će zadovoljavati potrebe putem proizvedenih dobara - individue ili organizacije? Država i društvena zajednica?

Odgovori na ova pitanja određuju ekonomski sistem jedne zajednice.