Triptih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Oltarna slika Merode, pripisana radionici Roberta Campina, c. 1427–32
Hijeronim Boš, Vrt zemaljskih užitaka, 1490–1510. Museo del Prado, Madrid
U Aino Mit je Kalevala triptih na osnovu koje je naslikao Akseli Gallen-Kallela 1891. godine. Ateneum, Helsinki

Triptih ( /ˈtrɪptɪk/ TRIP -tik ; od grčkog pridjeva τρίπτυχον "triptukhon" ("tri puta"), od tri, odnosno, "tri" i ptysso, odnosno, "fold" ili ptyx, tj. "fold") [1] je umjetničko djelo (obično panelna slika ) koje je podijeljeno na tri dijela, ili tri rezbarena panela koji su spojeni šarkama i mogu se sklopiti ili otvoriti otvorenim. Stoga je to vrsta poliptiha, termin za sve radove sa više ploča. Srednji panel je tipično najveći, a uz njega se nalaze dva manja srodna djela, iako postoje triptisi panela jednake veličine. Obrazac se može koristiti i za privjesak nakita.

Osim asocijacije na umjetnost, termin se ponekad koristi općenito općenito za označavanje svega sa tri dijela, posebno ako je integriran u jednu cjelinu. [2]

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ "triptych". Online Etymology Dictionary.
  2. ^ "Triptych". Merriam-Webster Dictionary. Pristupljeno January 28, 2017. Although triptych originally described a specific type of Roman writing tablet that had three hinged sections, it is not surprising that the idea was generalized first to a type of painting, and then to anything composed of three parts.