Triptih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Oltarna slika Merode", pripisana radionici flamanskog slikara Roberta Campina, c. 1427–32
Hijeronim Boš, "Vrt zemaljskih užitaka", 1490–1510. Museo del Prado, Madrid
"Aino mit" je triptih koji je naslikao finski slikar Akseli Gallen-Kallela 1891. godine, a zasnovan je na finskom narodnom mitu o stvaranju svijeta Kalevala. Ateneum muzej umjetnosti u Helsinkiju.

Triptih ( /ˈtrɪptɪk/ TRIP -tik ; od grčkog pridjeva τρίπτυχον "triptukhon" ("tri puta"), od tri, odnosno, "tri" i ptysso, odnosno, "fold" ili ptyx, tj. "fold") [1] je umjetničko djelo (obično panelna slika ) koje je podijeljeno na tri dijela, ili tri rezbarena panela koji su spojeni šarkama i mogu se sklopiti ili otvoriti otvorenim. Stoga je to vrsta poliptiha, termin za sve radove sa više ploča. Srednji panel je tipično najveći, a uz njega se nalaze dva manja srodna djela, iako postoje triptisi panela jednake veličine. Obrazac se može koristiti i za privjesak nakita.

Osim asocijacije na umjetnost, termin se ponekad koristi općenito općenito za označavanje svega sa tri dijela, posebno ako je integriran u jednu cjelinu.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "triptych". Online Etymology Dictionary.
  2. ^ "Triptych". Merriam-Webster Dictionary. Pristupljeno 28. 1. 2017. Although triptych originally described a specific type of Roman writing tablet that had three hinged sections, it is not surprising that the idea was generalized first to a type of painting, and then to anything composed of three parts.