Trougaona funkcija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Trougaona funkcija

Trougaona funkcija (poznata i pod nazivima funkcija trougla, kapasta funkcija ili šatorska funkcija) je definisana ili kao:

ili, ekvivalentno, kao konvolucija dvije identične jedinične pravougaone funkcije:

Funkcija je korisna u procesiranju signala i inženjerstvu komunikacionih sistema kao predstavnik idealiziranog signala, te kao prototip ili kernel iz kojeg se mogu dobiti realističniji signali. Također ima primjenu kod impulsno-kodne modulacije kao oblik impulsa za prijenos digitalnog signala, te kao filter za upoređivanje za primanje signala. Također je ekvivalentan trugaonom prozoru, koji se ponekad naziva Bartlettov prozor.

Mjerilo[uredi | uredi izvor]

Za bilo koji parametar,  :

Fourierova transformacija[uredi | uredi izvor]

Transformacija se lahko određuje pomoću konvolucione osobine Fourierovih transformacija i Fourierove transformacije pravougaonih funkcija:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Trougaona funkcija koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.