Trust (ekonomija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Trust)
Porodično stablo Rockefeller-Morgan (1904.), koje prikazuje kako su najveći trustovi na prelazu iz XX vijeka bili povezani jedni s drugima.

Trust ili korporativni trust je velika grupa poslovnih interesa sa značajnom tržišnom snagom, koja može biti oličena kao korporacija ili kao grupa korporacija koje međusobno sarađuju na različite načine. Ovi načini mogu uključivati osnivanje trgovačkog udruženja, posjedovanje dionica jednog društva u drugom, konstituisanje korporativne grupe (ponekad posebno konglomerata ) ili njihove kombinacije. Termin trust se često koristi u historijskom smislu na monopole ili dominantne pozicije društava u Sjedinjenim Državama tokom Druge industrijske revolucije u XIX vijeku i početkom XX vijeka.

U širem smislu pojma, koji se odnosi na trustovsko pravo , trust je vijekovima star pravni aranžman u kojem jedna strana prenosi pravni posjed i vlasništvo nad određenom imovinom na drugu stranu, koja se zove trustee. Dok taj upravnik ima vlasništvo, oni ne mogu koristiti imovinu za sebe, već je drže „u povjerenju“ za dobrobit korisnika. Trustovi se obično koriste za držanje nasljedstva u korist djece i drugih članova porodice, na primjer. U poslovanju, takvi trustovi, sa korporativnim entitetima kao povjerenicima, ponekad su se koristili za kombinovanje nekoliko velikih preduzeća kako bi ostvarili potpunu kontrolu nad tržištem, [1].

Historija[uredi | uredi izvor]

OED datira upotrebu riječi povjerenje u finansijskom smislu iz 1825.

Korporativni trustovi su ušli u upotrebu kao legalni instrumenti za konsolidaciju moći u velikim američkim korporativnim preduzećima. [2] U januaru 1882. Samuel CT Dodd, Generalni zastupnik Standard Oila, zamislio je korporativno povjerenje kako bi pomogao Johnu D. Rockefelleru da konsoliduje svoju kontrolu nad mnogim akvizicijama Standard Oil -a, koji je već bio najveća korporacija na svijetu. [2]  [3] Standard Oil Trust formiran u skladu sa ugovorom o povjerenju (trust agreement) u kojem su pojedinačni dioničari mnogih zasebnih korporacija pristali da prenesu svoje dionice trustu; na kraju je u potpunosti posjedovao 14 korporacija i također je imao većinsku kontrolu nad 26 drugih. [2] Devet osoba imalo je trust certifikate i djelovalo je kao upravni odbor trusta. [2] Jedan od tih povjerenika, sam Rockefeller, držao je 41% certifikata ; sljedeći najmoćniji dioničar imao je samo oko 12%. [2] Ovakav aranžman postao je popularan i ubrzo su uslijedile mnoge imitacije. [2]

Članak iz 1888. objašnjava razliku između trustova u tradicionalnom smislu i novonastalih korporativnih trustova:

Trust je ... jednostavno slučaj jedne osobe koja ima vlasništvo nad imovinom, bilo zemljištem ili pokretninom, u korist druge, koja se naziva korisnikom. Ništa ne može biti uobičajenije ili korisnije. Ali ta se riječ sada labavo primjenjuje na određenu klasu komercijalnih sporazuma i, zbog popularnog i nerazumnog straha od njihovog učinka, sam izraz je postao kontaminiran. Ovo je žalosno, jer je teško naći zamjenu za to. Mogu, naravno, postojati ilegalni trustovi; ali povjerenje samo po sebi nije protivzakonito: kada se koristi u odgovarajuću svrhu, vijekovima je korišteno od strane sudova pravde, i zapravo je proizvod suda pravde..

– Theodore Dwight, Political Science Quarterly [4]

Iako su korporativni trustovi prvobitno osnovani kako bi poboljšali organizaciju velikih preduzeća, ubrzo su se suočili sa široko rasprostranjenim optužbama da su zloupotrebili svoju tržišnu moć da bi se uključili u nekonkurentne poslovne prakse .  To je dovelo do toga da termin trust postane snažno povezan s takvim praksama u američkoj javnosti  i doveo do donošenja 1890. Šermanovog antitrustovskog zakona (Sherman Antitrust Act), prvog američkog saveznog zakona koji uređuje oblast konkurencijie.

Hobotnica koja predstavlja Standard Oil sa pipcima omotanim oko američkog Kongresa i industrije čelika, bakra i brodarstva i poseže za Bijelom kućom.

U međuvremenu, trust ugovori , pravni instrumenti korišteni za stvaranje korporativnih trustova, naišli su na neprijateljski prijem na državnim sudovima tokom 1880-ih i brzo su povučeni 1890-ih u korist drugih načina organizacije kao što su holding kompanije za održavanje korporativne kontrole. [2] Na primjer, Standard Oil Trust je raskinuo vlastiti trust ugovor u martu 1892. [2] Bez obzira na to, ime se zadržalo, a američki zakoni o konkurenciji danas su poznati kao antitrustovski zakoni kao rezultat historijske averzije javnosti prema trustovima, dok druge zemlje umjesto toga koriste termin zakoni o konkurenciji .

Godine 1898. predsjednik William McKinley pokrenuo je eru uništavanja trustova kada je imenovao industrijsku komisiju SAD-a. Teodor Ruzvelt je prihvatio izveštaj komisije i zasnovao veliki dio svog predsjedavanja (1901–1909) na uklanjanju trustova

Istaknuti trustovi su uključivali:

De Beers je imao dominantnu ulogu u nabavci dijamanata.

Druge kompanije su također osnovale trustove, kao što su Motion Picture Patents Company ili Edison Trust koji je kontrolisao filmske patente. Patenti su također bili važni za Bell Telephone Company, na šta ukazuje masovni sudski spor koji je postao poznat kao telefonski slučajevi .

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [See William L. Letwin, Congress and the Sherman Antitrust Law: 1887-1890, 23 U.Chi.L.Rev 221 (1956)]
  2. ^ a b c d e f g h Barak Orbach and Grace E. Campbell Rebling, "The Antitrust Curse of Bigness", 85 S. Cal. L. Rev. 605 (2012). "In 1882 Standard Oil's General Solicitor invented the corporate trusts that inspired the birth of the antitrust discipline."
  3. ^ Compare: Orbach, Barak; Campbell Rebling, Grace E. (2012-05-17). "The Antitrust Curse of Bigness" (PDF). Southern California Law Review (objavljeno 2012). 85 (605): 610. Pristupljeno 2018-04-05. Standard Oil continued expanding uninterruptedly, but state laws and organizational complexities made its size an impediment. Samuel Calvin Tait Dodd, who served as Standard Oil's general solicitor from 1881 to 1905,[...] devised a solution. He created a legal instrument to manage size — the 'trust.'[...] In January 1882, Dodd converted the common-law apparatus to a corporate device that would promote the accumulation of capital and managerial efficiency.[mrtav link]
  4. ^ Dwight, Theodore (1888). "The Legality of "Trusts"". Political Science Quarterly. 3 (4): 592–632. doi:10.2307/2139114. JSTOR 2139114.
  5. ^ Moody. "Standard Oil Company. 'The Oil Trust'". The Truth About The Trusts. str. 109–132.
  6. ^ Moody. "United States Steel Corporation. 'The Steel Trust'". The Truth About The Trusts. str. 133–204.
  7. ^ Moody. "Consolidated Tobacco Company and Affiliated Corporations. 'The Tobacco Trust'". The Truth About The Trusts. str. 69–96ff.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]