Antitrust

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Antitrust je izraz kojim se označavaju sve djelatnosti države u svrhu suzbijanja oblika poslovne prakse od strane privatnih osoba ili kompanija koji se smatraju štetnim po tržišnu konkurenciju ili predstavljaju nepošten odnos prema potrošačima. Te su aktivnosti najčešće regulisane posebnim zakonima koje čine antitrustovno pravo, a čije provođenjeu nadgledaju posebne agencije za regulaciju tržišta. Regulatorna agencija koja se bavi ovim pitanjem u Bosni i Hercegovini je Konkurencijsko vijeće.

Izraz antitrust je došao iz engleskog jezika, odnosno SAD gdje su početkom 20. vijeka doneseni prvi zakoni protiv trustova, odnosno kartela. U drugim zemljama, pogotovo u Evropskoj Uniji, koristi se izraz konkurencijsko pravo.