Trzanska džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Trzanska džamija, ili Alibegova džamija, nalazi se u Žepču, Bosna i Hercegovina. Proglašena je, zajedno sa haremom, za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Alibegova džamija poznata kao i Trzanska najstarija je džamija i vjerski objekat u Žepču. Početkom 16. vijeka džamiju sagradio je Ali-beg u Žepču na mjestu zvanom Trzna. Prvi put uništena je od strane Eugena Savojskog 1697. godine. Renovirana je 1900. godine. Njena sofa bila je natkrivena kosim krovom koji je ostao sve do 1986. godine, kada je sofa dobila tri male kupole. U haremu ove džamije 1864. godine ukopan je posljednji vrandučki kapetan Mahmud-beg. Posljednji put srušena je 9. augusta 1993. godine, sa još tri žepčanske džamije.

Medžlis Islamske vjerske zajednice Žepče 2008. godine, naložio je izradu projekta rekonstrukcije i dogradnje Trzanske džamije u Žepču. Ovim projektom je predviđena izgradnja potpuno novog objekta na mjestu porušene džamije sa vanjskim gabaritima džamije kakvih je bila prije rušenja. Tokom 2017. godine, nakon devetogodišnje obnove završeni su radova na rekonstrukciji i džamija je svečano otvarena.

Opis[uredi | uredi izvor]

Vanjski gabariti glavnog kubusa džamije su 11x11 m, dok je dubina trijema 3 metra. Uz džamiju nalazi se omanji mezaristan sa dvadesetak nišana. Dio tih nišana je prelomljen ili izvaljen iz zemlje i razbacan je po lokalitetu mezaristana.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Trzanska džamija". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]