Tu quoque

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ironična ilustracija prikazuje muškarca sa preuveličanim tradicionalnim škotskim šeširom koji govori "Zaboga, kakve nevjerovatne šešire vi žene nosite!"

Tu quoque (latinski: "i ti isto" ili "ti također"), ponekad i argumentum ad hominem tu quoque ili poziv na licemjerje, jest neformalna logička greška koja nastoji da diskredituje stav druge osobe tvrdeći da se osoba ne ponaša u skladu sa stavom koji zastupa. Pokušava prikazati da se kritika ili objektivnost odnose i na osobu koja navodi početni argument. Ova tehnika pokušava isključivo odbaciti argumente druge osobe prebacujući središte pozornosti sa prvobitnog argumenta na kritiku nedosljednosti druge osobe.[1] Posebna je vrsta ad hominem greške, koja je sama u kategoriji logičkih grešaka u kojoj se argument druge osobe bazira isključivo na ličnoj i nevažnoj činjenici (za argument) o drugoj osobi..[2] Valja pojasniti da, iako je možda istinito da se osoba ponaša licemjerno ili nedosljedno sa stavom, sama ta činjenica ne opovrgava argument.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Pretpostavka (logički pogrešna)
Ako stvarno vjeruješ u zaštitu okoliša, umjesto da sa mnom vršiš debatu, trebao bi rješavati problem.
Pobijanje
Vjerovatno je da je namjera prvog govornika bila da raspravlja u korist, odnosno da iskaže prednosti zaštite okoliša, a ne da predstavi vlastito moralno stanovište. Samim tim napad na radnje govornika ne rješava njegov argument.
Pretpostavka (logički pogrešna)
Tvoj argument protiv konzumerizma nije važeći jer posjeduješ računar, telefon i druge uređaje.
Pobijanje
Nezavisno od toga da li se drugi govornik lično pridržava svojih stavova, to samo po sebi nije protuargument za opovrgavanje, odnosno pobijanje prvobitnog argumenta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bluedorn, Nathaniel (2002). The Fallacy Detective. str. 54. ISBN 0-9745315-0-2.
  2. ^ "Logical Fallacy: Tu Quoque". Fallacyfiles.org. Pristupljeno 22. 6. 2015.

Dodatno čitanje[uredi | uredi izvor]