Tujia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Djevojka iz naroda Tujia

Tujia (vlastiti naziv: Bizika)[1] (土家族) je naziv za etničku grupu koja broji oko 8 miliona pripadnika, koji uglavnom žive Wuling planinama kineskih provincija Hunan i Hubei. Čine jednu od 56 etničkih grupa službeno priznatih od NR Kine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Postoje različite priče o postanku Tujia, iako se njihova vlastita historija proteže unazad dvanaest vijekova, a možda i dalje, do drevnog naroda Ba koji je nastanjivao oblast današnjeg Chongqinga prije 2.500 godina. Kroz vijekove su došli u česte dodire s kineskom većinom, ali tek nakon uspostavljanja vlasti od strane dinastije Qing u 1730-tim je domorodačka kultura Tujia počela nestajati kao rezultat akulturacije i asimilacije.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Danas se tradicionalni Tujia običaji mogu pronaći samo u najzabačenijim područjima.

Tujia su poznati po muzičkom talentu, stvaranju pjesama te tradiciji Baishoua (摆手舞) - plesa rukama, koji predstavlja 500 godina staru kolekciju 70 ritualnih gesta koje predstavljaju rat, zemljoradnju, lov, udvaranje i druge aspekte tradicionalnog života. Poznati su i po svojim živopisnim brokatima zvanim 'xilankapu', koga su u imali običaj slati kao danak kineskom dvoru.

Jezik[uredi | uredi izvor]

Danas ima najviše 70 hiljada ljudi koji govore Tujia jezik,[2] od kojih svi žive u sjevernom dijelu Autonomnoj prefekturi Xiangxi Tujia i Miao na sjeverozapadu provincije Hunan. Tujia je član Sino-tibetanski jezici jezičke grupe; mnogi ga smatraju izolovanim članom grupe. Mali dio govori Sjevernim tujia jezikom. Većina Tujia se služi kineskim; manji broj govori Miao. Ima vrlo malo monolingvalnih Tujia ; skoro svima je kineski drugi jezik. Djeca se od malena uče kineskom i mnogi mladi Tujie ga više vole u svakodnevnom životu. Pretpostavlja se da će jezik izumrijeti do 22. vijeka. [1] Među onima koji još govore Tujia, kineske posuđenice, pa čak i gramatika, su česte.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tujia | people | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 6. 2023.
  2. ^ "Tujia, Northern".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]