Idi na sadržaj

Turtonovo udvajanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Henry Turton (verzija)
Illustrated London News, 1856.
a b c d e f g h
8 alt= crni top 8
7 alt= crni pješak7
6 alt= bijeli pješak 6
5 alt= crni pješak alt= crni pješak 5
4 alt= crni pješak 4
3 alt= bijeli lovac alt= bijela kraljica alt= bijeli kralj3
2 alt= crni pješak alt= bijeli konj 2
1alt= crni kralj 1
a b c d e f g h
Mat u 3

Turtonovo udvajanje je manevar u šahu u kojem se neka figura kreće linijski (uzduž reda, linije ili dijagonale), zatim se druga figura sličnog načina kretanja pomjera na isti pravac ispred prve, a zatim se ova druga ponovo pomjera po istom pravcu, ali u smjeru suprotnom od smjera kretanja prve figure u prvom potezu. Upotreba ovog termina ograničena je na problemski šah.

Ideja se može razumjeti pomoću problema prikazanog na dijagramu desno, prvom u kojem je demonstriran ovaj manevar, a sastavio ga je njegov eponim, Henry Turton. Mat u 3; rješenje je 1. Lh8 (prijetnja 2. Da3#) 1...b4 2. Dg7 Ta8 (odbrana protiv 3. Da7#) 3. Dxb2#. Lovac se kreće dijagonalom a1-h8, zatim dama dolazi na istu dijagonalu, nakon čega se dama ponovo pomjera u smjeru suprotnom od smjera lovca u 1. potezu.

Specifični tipovi Turtonovog udvajanja su Loyd-Turton, u kojem je figura koja se prva pomjera veće vrijednosti od druge, i Brunner-Turton, u kojem su obje figure jednake vrijednosti. Tip u kojem je figura koja se prva pomjera manje vrijednosti nema posebno ime.

Turtonovo udvajanje može se dovesti u kontrast sa drugim oblikom udvajanja, Zeplerovim udvajanjem.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  • Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992), The Oxford Companion to Chess (2. izd.), Štamparija Univerziteta u Oxfordu, ISBN 0-19-866164-9 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)