Idi na sadržaj

Ubiti pticu rugalicu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ubiti pticu rugalicu
Korice prvog izdanja knjige
AutorHarper Lee
Originalni nazivTo Kill a Mockingbird
DržavaSAD
Jezikengleski
Žanrdrama
IzdavačJ. B. Lippincott & Co.
Datum izdanja11. jula 1960.
Vrsta koricatvrde
Broj stranica384
ISBN broj9780446310789

Ubiti pticu rugalicu (engleski: To Kill a Mockingbird) roman je američke spisateljice Harper Lee objavljen 1960. Roman je odmah doživio veliki uspjeh, dobivši Pulitzerovu nagradu, te je postao dio američke moderne literature. Radnja se labavo temelji na spisateljičinim zapažanjima o svojoj porodici i susjedima, kao i na događaju koji se je odigrao u blizini njenog rodnog grada 1936, kad je imala 10 godina.

Roman je čuven po svojoj toplini i humoru, uprkos tome što se bavi ozbiljnim temama o silovanju i rasnoj diskriminaciji. Lik oca u romanu, Atticusa Fincha, kasnije je poslužio kao moralni vodič mnogim čitateljima i uzor integriteta advokatima. Jedan kritičar objašnjava utjecaj romana na sljedeći način: "U 20. stoljeću, Ubiti pticu rugalicu je najčitanija knjiga s rasnom tematikom u Americi, a njen protagonist, Atticus Finch predstavlja najtrajniju izmišljenu sliku rasnog junaštva."[1]

Teme ovog južnogotičkog, Bildungsromana, su rasna nepravda i uništenje nevinosti. Ispitivači su uočili da Lee također govori o društvenim slojevima, hrabrosti, suosjećanju i društvenim ulogama žena na američkom Jugu. Knjiga se nalazi na spisku lektire po mnogim školama u SAD-u jer ima pouke koje naglašavaju toleranciju i osuđuju nepravdu. Uprkos svojim temama, javljale su se i grupe koje su nastojale ukloniti roman iz školskih učionica zbog navodno spornih rasnih epiteta.

Reakcije na roman značajno zavise od izdavača recenzija. S obzirom na veliki broj prodanih primjeraka i na njegovu prisutnost u obrazovanju, roman je relativno rijetko bio predmetom književne analize. Autorica Mary McDonough Murphy, koja je prikupila dojmove nekoliko autora i javnih ličnosti o romanu, nazvala je Pticu rugalicu "začuđujućim fenomenom".[2] Godine 2006. britanski knjižničari rangirali su roman iznad Biblije kao jednu od "knjiga koju svaki odrastao čovjek mora pročitati prije smrti".[3] Adaptirana je u Oscarom nagrađivani film 1962, koji je režirao Robert Mulligan, a scenario je napisao Horton Foote. Od 1990. predstava zasnovana na romanu izvodi se svake godine u Leeinom rodnom gradu, Monroeville, Alabama. Ovo joj je bio jedini objavljeni roman sve do 14. jula 2015. kad je objavljena knjiga Go Set a Watchman. Lee je nastavila pratiti utjecaj svoje knjige iako je od 1964. odbila bilo kakav publicitet za sebe ili za roman.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Crespino, Joseph (2000). "The Strange Career of Atticus Finch". Southern Cultures. 6 (2): 9–30. doi:10.1353/scu.2000.0030.
  2. ^ Zipp, Yvonne (7. 7. 2010). "Scout, Atticus & Boo". The Christian Science Monitor. Pristupljeno 16. 7. 2015.
  3. ^ Pauli, Michelle (2. 3. 2006). "Harper Lee tops librarians' must-read list". the Guardian. Pristupljeno 16. 7. 2015.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]