Ubiti pticu rugalicu

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Datoteka:To Kill a Mockingbird.JPG
Naslovna strana prvog izdanja knjige

Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird) je roman američke spisateljice Harper Lee objavljen 1960-e godine. Naredne godine je nagrađen Pulitzerovom nagradom. Roman je odmah doživio veliki uspjeh i priznat je kao dio američke moderne literature.

Roman govori o devojčici Žan-Luizi Finč (poznatoj kao Skaut) i njenom bratu Džeremiju Finču (poznatom kao Džem) koji žive na jugu SAD sa svojim ocem Atikusom Finčom, koji je advokat. U priči Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje bjelkinje.

Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova i uticaja moralnih normi na slobodu pojedinca. Lik Atikusa generacijama advokata i drugih čitalaca služi kao uzor čovjeka od integriteta i savjesnog zastupnika pravde. U anketi sprovedenoj 2006. godine, Udruženje bibliotekara Velike Britanije je ovom romanu dalo višu ocjenu od Biblije, proglasivši ga za „djelo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da pročita za života“. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Muligana i sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

Motiv ptica pjevačica se pojavljuje na više mjesta u romanu (prezime glavnih junaka Finč je također anglosaksonski naziv za zebe). Ptica rugalica (eng. Mockingbird) je sjevernoamerička ptica pevačica koja se hrani sjemenjem, poznata po vještom i glasnom imitiranju pjesama drugih ptica i uopće zvukova iz okoline.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]