Unified Extensible Firmware Interface

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jednostavni šematski prikaz

Extensible Firmware Interface (EFI) jeste ime za sistem koji je razvio Intel sa ciljem da zamijeni BIOS koji se još uvijek više koristi. Sistem se brine za samotestiranje pri paljenju, učitavanje operativnog sistema te obezbijeđivanje veze između operativnog sistema i fizičkog hardvera.

Specifikacije[uredi | uredi izvor]

EFI je orginalno napravljen za Intelovu IA-64 arhitekturu, dok su vremenom i svi Intelovi noviji čipseti dobijali podršku. Trenutna verzija EFI-a je 2.0, a Intel je već najavio da ga neće osvježavati novim verzijama već da će to činiti jedinstveni EFI forum (Unified EFI Forum). Iako EFI nudi bolje moogućnosti od BIOS-a, Intel je uključio i podršku za ACPI i SMBIOS za bolju kompatibilnost.

Podrška i upotreba[uredi | uredi izvor]

U novembru 2003. Gateway je predstavio Gateway 610 Media Center, prvi lični računar za jednostavnu upotrebu koji je koristio EFI. Ovaj računar je koristio InsydeH2O EFI firmware. Linux operativni sistem je već od 2000. godine dobio podršku za EFI sistem.

Trenutno nijedna 32-bitna verzija Microsoft Windowsa nema podršku za EFI, iako je Intel uključio u svoje nove čipsete, a najpoznatiji među njima je Intel 945 čipset. U januaru 2006. Apple Computer je izdao svoj Intel bazirani Macintosh računar koji je koristio EFI.

Iako nijedna 32-bitna verzija Windowsa ne podržava ovaj sistem, to ipak podžavaju Windows Server 2003 Itanium i Windows XP 64-bitna verzija, te stariji Windows 2000 Server Itanium. Microsoft je već najavio da neće podržati EFI sa Windows Vistom, jer ne postoji želja i interes proizvođača za 32-bitnom platformom. Doduše, Microsoft najavio naknadno uključenje podrške kroz Servisni paket za 64 bitne verzije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]