Utvrđenje Collingwood

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Utvrđenje Collingwood
Zvanični naziv: Collingwood Stockade
Država: Australija
Savezna država: Victoria
Otvoreno: 1866.
Zatvoreno: 1873.

Utvrđenje Collingwood (Collingwood Stockade) je bilo kažnjeničko utvrđenje u predjelu današnjeg Carlton North-a u Viktoriji u Australiji. Sagrađeno je 1853. i bilo je u upotrebi do 1866. kad je pretvoreno u utočište koje je zatvoreno 1873. Utvrđenje više ne postoji ali oblast ima nekoliko podsjetnika na njega uključujući hotel Utvrđenje u ulici Nicholson i osnovnu školu Lee St koja je napravljena na mjestu starih zgrada utvrđenja.

Utvrđenje[uredi | uredi izvor]

Jedno od četiri utvrđenja i oblasti Melburna tog doba, utvrđenje Collingwood je otvoreno 3. februara 1853. Originalno napravljeno za 60 zatvorenika, bilo je zamišljeno kao privremena građevina i napravljeno od drveta koje je činilo život jednostavnijim zatvorenicima koji su htjeli pobjeći. Građevina se inicijalno sastojala od glavne zgrade i tri paviljona mada su dodatna krila i zgrade od bazalta dodate kasnije i od 1855. je moglo biti smješteno 300 zatvorenika. Utvrđenje je bilo na 6 akri (2,4 ha) zemlje ograničeno onim što su danas ulica Newry na sjeveru, ulica Princes na jugu, ulica Caning na istoku i ulica Rathdowne na zapadu. Zatvorenici su mogli dobiti olakšavanje kazne radom u rubniku bazalta koji je danas Curtain Square, ili pohađanjem časova vjeronauke.

Utočište[uredi | uredi izvor]

Potražnja za zemljom, animozitet javnosti prema utvrđenju i reforma zatvora doveli su do zatvaranja utvrđenja. Svi zatvorenici su prebačeni u novi zatvor u Pentridge-u i u augustu 1866. utvrđenje je postalo utočište, inicijelno za mentalno bolesne zatvorenike iz drugih zatvora, a onda i javno utočište sa odjeljenjima za kraći ili duži boravak. 1868. Collingwood je prstao sa primanjem akutnih pacijenata koji su prethodno držani u zatvorima. Novootvorena državna utočišta u Ararat-u i Beechworth-u su olakšali pritisak da Collingwood smjesti te pacijente tako da je Collingwood postao ustanova za smještaj mentalno retardiranih. Otvaranjem utočišta Kew 1872, Colingwood prestaje da funkcioniše kao nezavisna institucija i funkcionisao je samo kao odjeljenje Kew-a. Juna 1873. svi pacijenti su prebačeni iz Collingwood-a u Kew i zgrade su predate ministarstvu obrazovanja.

Škola[uredi | uredi izvor]

Trećeg juna 1873. velečasni C. S. Perry je sugerisao da Utočište za ludake Collingwood treba biti dato državnoj školi. Predlog je prihvaćen i 16. juna 1873. posljednji bolesnici utočišta su prebačeni u Kew i Collingwood je zvanično postao dostupan ministarstvu obrazovanja 17. juna. Kao i sa prethodne dvije namjene mjesta, škola je trebal biti privremena dok škola North Fitzroy ne bude završena, privremena, što traje do danas. Školske zgrade su bile u lošem stanju i većina je zamijena sadašnjim školskim zgradama 1878. Škola je 1879. promijenila ime u Državna škola „Lee Street“. Samo dvije zgrade su dočekale dvadeseti vijek - upravnikova kuća i zatvorenička menza. Zatvorenička menza je bila jedna od najstarijih zgrada utvrđenja. Napravljena od drveta i čelika korištena je kao školsko sklonište do 1920-ih kad je porušena. Upravnikova kuća je kasnije postala rezidencija direktora škole i također je porušena 1913. kad je pala u stanje da joj je potrebna popravka. Današnja škola ima tablu od bazalta za koju se misli da je dio upravnikove kuće na kojoj piše H.M.S. (Her Majesty's stockade /Utvrđenje Njenog veličanstva/) T.M.S. (Thomas Malcolm Smith, prvi upravnik).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]