Uva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uva, Medvjeđe grožđe
Uva ursi
Uva ursi
Sistematika
CarstvoPlantae
RedEricales
PorodicaEricaceae
RodArctostaphylos
VrstaA. uva-ursi
Uva/Medvjetka cvijet
Uva/Medvjetka Plod

Uva (Medvjedka, medvjeđe grožđe) (lat. Uva ursi). Uva je zimzelena ljekovita biljka iz porodice Ericaceae koja može narasti do 10 cm visine. Može da raste u hladnijim krajevima i nije osjetljiva na mraz. Cvjeta od aprila do jula, a sjeme sazrijeva od jula do septembra. Cvjetovi su hermafrodični, to jest sadrže i tučak i prašnike (muške i ženske organe potrebne za razmnožavanje). Pčele pomažu sa oprašivanjem ali je biljka u mogućnosti da opraši samu sebe.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Uva se uglavnom može naći na suhim mjestima, i na ivicama i proplancima crnogoričnih šuma. Nije rijetka ni na planinskim livadama Balkanskog poluotoka, posebno u zapadnim krajevima.

  • U Evropi se može naći od Islanda i Norveške sve do južnih krajeva Španije i centralne Italije;
  • U Aziji raste u Sibiru, azijskom dijelu Turske, čak i na obroncima Himalaja;
  • U Sjevernoj Americi može se naći u planinskim predjelima od Aljaske preko Kanade sve do Kalifornije i Nevade.

Opis biljke[uredi | uredi izvor]

Uva (medvjetka, medvjeđe grožđe) je višegodišnji zimzeleni žbun obrastao sjajnim i kožastim jajastim listićima. Listići mogu ostati na biljci dvije do tri godine, prije nego izgube zelenu boju i otpadnu. Cvijet zvonastog oblika može biti potpuno bijel ili svijetloružicast. Biljka cvjeta od maja do juna. Plodovi su okrugle crvene bobice i mogu ostati na žbunu sve do početka zime.

Podvrste[uredi | uredi izvor]

Do sada je klasifikovano 5 podvrsta, uglavnom u sjevernoj i južnoj Americi

  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. uva-ursi. common bearberry; Najčešća i najpoznatija. Raširena u našim krajevima i širom svijeta.
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. adenotricha. Centralna Amerika. Visoki predjeli Sierra Nevada
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. coactilis. Sjeverna i centralna obala Kalifornije, San Francisco Bay područje.
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. cratericola (J. D. Smith) P. V. Wells. Guatemala bearberry, endemična u Gvatemali, na vrlo visokim nadmorskim visinama (3000–4000 m).
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. longifoliosa. Vrsta nađena u Kanadi i, Americi [1] Možda je ista kao adenotricha ili coactilis.

Korištenje u Medicini[uredi | uredi izvor]

Biljke iz porodice Barberry kao što je uva historijski su korištene u medicinske svrhe. Biljka sadži glikozid arbutin, koji ima antimikrobska svojstva, a djeluje i kao blagi diuretik. Koristi se za probleme urinarnog trakta kao što je cistitis, te kao pomoć za izbacivanje bubrežnog kamenca.

Pošto je medvjetka (uva, medvjeđe grožđe) postala sinonim biljka za probleme urinarnog trakta, mnogi je koriste i za bakterijske infekcije urinarnog trakta, što često i ne daje zadovoljavajuće rezultate. Arbutin je glavna supstanca sadržana u uvi. Ovaj element se u bubrezima razgrađuje u glukozu i hidrokinon koji je vrsta fenola. Ova novonastala jedinjena imaju antiseptičko djelovanje koje ima mogućnost eliminacije bakterija. Problem je što ovi novoformirani elementi imaju antiseptičko dejstvo jedino ako je pH faktor urina veća od pH7 (što je niži pH viša je kiselost). To jest, urin ne smije biti kiseo. Glukozni dio arbutina i molekule hidrokinona moraju biti odvojeni da bi se postiglo antibakterijsko djelovanje. Ovo razdvajanje se može desiti samo u alkalnoj sredini.[2].

Trudnicama i djeci se savjetuje da ne konzumiraju čaj od uve. Arbutan, koji je glavni hemijski sastojak uve, može smanjiti dotok krvi do fetusa u trudnoći. Veće doze mogu izazvati mučninu i povraćanje zbog visokog nivoa tanina.[3][4]. Problem mučnine i povraćanja se može umanjiti mješanjem medvjetke sa brezom i kilavicom.

Tinktura uve se može napraviti potapanjem listova u etanolu te razblažavanjem sa vodom.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]