Varijabla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Varijabla (ili promjenljiva) (eng. variable) je jedinica date ili informacije u računarskom programu koja može promijeniti vrijednost u toku izvršavanja programa. Suprotan izraz je konstanta ili nepromjenljiva što predstavlja jedinicu date, tj. informacija koja se ne mijenja u toku izvršavanja programa.

Promjenljive u računarstvu se koriste da drže vrijednosti unutar programa, obično unutar podrutina ili klasa, te za parametre u potpisu podrutina.

Interpolacija varijable[uredi | uredi izvor]

Interpolacija varijable (također poznaka i kao substitucija varijable, ekspanzija varijeble) je proces izračunavanja izraza ili stringa koji sadrži jednu ili više varijabli, gdje dobijamo rezultat u kojem su varijable zamijenjene sa njihovim odgovarajućim vrijednostima u memoriji.

Jezici koji podržavaju interpolaciju varibijale su Perl, PHP, Ruby, i većina Unix ljuski.

Na primjer, slijedeći Perl kod:

$name = "Damir";            
print "$name je rekao 'Zdravo svima' gomili ljudi.";

daje izlaz:

Damir je rekao 'Zdravo svima' gomili ljudi.

Ruby koristi simbol "#" za interpolaciju, te dopušta da se interpoliše bilo koji izraz, ne samo varijable.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]