Podrutina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Podrutina (engleski: subroutine) je termin u računarstvu koji predstavlja jedan dio koda koji čini jednu logičku cijelinu unutar računarskog programa, koji izvršava određeni zadatak i prilično je nezavisna od ostatka koda.

Ideja podrutine je da se poziva sa više mjesta u programu, pa čak i da poziva samu sebe. Osobito zbog ove osobine, podrutina je jako efikasan način programiranja. Mudra upotreba podrutina, npr. u strukturalnom programiranju, znatno zna smanjiti veličinu i trošak programa, dok istovremeno poboljšava čitkost i stabilnost. Podrutine, koje se obično stave unutar skupa zvanog računarska biblioteka (engleski: library), su veoma važne za dijeljenje i višestruku upotrebu koda.

Neki od programskih jezika, poput Fortrana i Pascala, razlikuju između termina funkcija, koji vraća vrijednost i procedura, koji ne vraća vrijednost pri pozivanju. Drugi jezici, poput C i LISP, ne prave takvu razliku i tretiraju oba termina kao sinonime. Termin metoda je često u upotrebi umjesto podrutine u objektno orijentiranom programiranju.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

U računarskoj nauci, funkcija je drugo ime za metodu računarskog programiranja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]