Vileplume

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vileplume
Opći podaci
Japansko imeラフレシア, Rafureshia
Redni broj45
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
Stepen2.
Razvio se izGlooma
Razvija se u-
RazvojLisnati kamen
Visina1,2 m
Težina18,6 kg
SposobnostHlorofil (Chlorophyll)

Vileplume dolazi od engleske riječi "vile" = odvratan, što se odnosi na njegov smrad; i "plume" = perjanica, odnoseći se na njegov cvijet. Njegovo japansko ime, Rafureshia, odnosi se na njegovu sličnost s koljenom biljaka raflezije.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Vileplume nalikuje na veliki cvijet, s kratkom ljubičastom stabljikom koja predstavlja tijelo i velikim mesnatim, crvenim laticama s bijelim tačkama na njegovoj glavi; na ovaj način gotovo je identičan koljenu biljaka imena raflezija, pogotovo Rafflessia Arnoldii. Vileplume je poznat po neprijatnom smradu koji dolazi iz njegova velikog crvenog cvijeta. Vileplume koristi ovaj smrad u borbi, kako bi mu protivnici počeli uzmicati od odvratnog smrada. Ipak, njegov je cvijet u borbi istovremeno i njegova mana. Težak je i glomazan, što Vileplumeu čini zapreku dok se kreće. Zbog njegove težine, Vileplume hoda jako polaganim koracima, i često mora koristiti ruke kako bi podupro cvijet.

Vileplume se može naći u šumama, te voli provoditi vrijeme na tlu. Kada spava, njegove velike latice klonu preko njegove glave pa se lakše stopi s okolinom i biljkama oko njega. U isto vrijeme otpušta gust, toksičan polen u zrak da mu se životinje i drugi Pokémoni ne bi približavali.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Vileplumea se može dobiti samo na jedan način; upotrijebiti Lisnati kamen na Gloomu da bi se razvio. Alternativa je da se na Gloomu upotrijebi Sunčani kamen. Njegova sposobnost, Hlorofil (Chlorophyll) udvostručuje njegov Speed kada je vrijeme sunčano, tj. kada se upotrijebi tehnika Sunčanog dana (Sunny Day), a tada može koristiti tehniku Sunčeve zrake (Solar Beam) svakog kruga bez upijanja energije. Stoga najčešći set tehnika jednog Vileplumea uključuje napade kao što su Sunčani dan i Sunčeva zraka, što dopušta Vileplumeu da napada razarajućom snagom Sunčeve zrake s velikom brzinom.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Vileplume je imao manje uloge u animiranoj seriji dosad. U epizodama Orange lige, kada Ash i društvo naiđu na Prof. Ivy u njenu laboratoriju, Vileplume je bio jedan od Pokémona u njenu vrtu. Bio je drukčije boje od ostalih Vileplumea iz Kanto regije zbog činjenice što ga je Prof. Ivy drukčije hranila, ali nije bio Shiny Pokémon. Vileplume je isto tako bio odgovoran jer je razbolio Asha, Traceyja i Jessie jer je na njih otpustio Omamljujuće spore (Stun Spore) nakon što su se sudarili s njim u jednoj od epizoda Orange lige. Jezzibel, Jamesova zaručnica, isto ima Vileplumea, i koristi njegove Omamljujuće spore da bi zaustavila Jamesa kada je ovaj pokušao pobjeći.

U Pokémon: The First Movie, Vileplume je bio jedan od Pokémona koji je pripadao jednom od trenera koje je Mewtwo namamio u svoju utvrdu. Mewtwo ga je oteo uz sve ostale Pokémone i stvorio njihove klonove, uključujući i onog od Vileplumea. Nakon što su se klonovi i njihove "originalne" verzije međusobno borili, Mewtwo i Mew povukli su se s klonovima u novo sklonište.