Vostok II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Titov

Vostok II je drugi sovjetski svemirski brod kojim je kosmonaut German Stjepanovič Titov 7. august 1961. sedamnaest puta obletio Zemlju. Vostok 2 po katalogu COSPAR broj: 1961-019A, bila je jednostepenska letjelica duga 5 metara, prečnika 2,3 m, težine 4731 kg. [1] Vostok 2 je dostigao visinu od 183 - 244 km iznad zemlje. Let Titova trajao je ukupno 25 sati i 11 minuta, za to vrijeme letjelica je 17 puta obletjela zemlju, Jurij Gagarin je prije toga samo jedanput obletio zemlju, a američki astronauti Alan Shepard i Gus Grissom nisu dosegli orbitu na svojim letovima Mercury-Redstone 3 i 4.

Cilj te misije bio je ispitivanje utjecaja bestežinskog stanja na ljudski organizam. Za razliku od Jurije Gagarina za njegova leta u Vostoku 1 Titov je na vrlo kratko vrijeme preuzeo ručnu kontrolu nad letjelicom. Za cijelog leta Titov je dvaput jeo i jedamput kratko zaspao na 30 minuta.

Let je bio gotovo potpun uspjeh, jedina veća nezgoda za vrijeme leta se desila kada se grijač u kapsuli isključio prije reda, tako se unutrašnja temperatura smanjila na 10 ° C, i pri povratku, kada se povratni modul nije potpuno odvojio od servisnog modula. Titov se pri ulasku u atmosferu katapultirao sa stolicom i padobranom spustio pored naselja Krasni Kut (Saratovska oblast). Povratni modul se također spustio pomoću padobrana, ali je kasnije uništen tokom eksperimenata sa programom Vozhod.

Do 2010., Titov je ostao najmlađi čovjek koji se vinuo u svemir. Za vrijeme svog leta bio je mjesec dana mlađi od 26 godina.
Nedovršeni članak Vostok II koji govori o svemirskim letjelicama ili satelitima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.