Wikipedia:Opća pitanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wikipedia:OP)

Prvi put ste prijavljeni na Wikipediji? Ne možete se snaći i tražite odgovore na svoja pitanja?

Odgovori su djelomično preneseni sa stranica o pomoći, gdje su opširno i detaljno objašnjene mnoge stvari o radu na Wikipediji. Odgovore na svoja pitanja potražite ispod.

Šta je to Wikipedia?[uredi izvor]

Wikipedia je projekt enciklopedije na 253 jezika koja svim njenim korisnicima, prijavljenim ili anonimnim (neprijavljenim), omogućava slobodan pristup. Ovdje možete pročitati detaljnije informacije.

Jesu li svi podaci na Wikipediji tačni?[uredi izvor]

Pošto bilo ko može uređivati Wikipediju, postoji mogućnost da su informacije u člancima netačne ili neaktuelne. Tačnost podataka na Wikipediji stalno se poboljšava kako se pridružuje veći broj korisnika. Za opširniju diskusiju pogledajte Wikipedia:Naš odgovor kritičarima.

Kako pretraživati na Wikipediji?[uredi izvor]

To je vrlo jednostavno. Možete otići na glavnu stranicu i pronaći nešto zanimljivo, te zatim kliknuti na interni link (koji možete prepoznati po plavoj boji, za članke koji postoje, a oni crveni predstavljaju članke koji još uvijek nisu napisani). Lakši i brži način jest pretraživač u koji upišete pojam i za nekoliko sekundi već ste na stranici.

Ko može doprinositi Wikipediji?[uredi izvor]

Wikipediji može doprinositi svako ko ima ljubavi prema znanju, te želje, volje i vremena za pisanjem članaka.

Je li moja obaveza prijaviti se?[uredi izvor]

Nije. I neprijavljeni korisnici mogu pisati članke, ali pod uvjetom da ne vandaliziraju i prave štetu. Prijava sama po sebi ima i neke prednosti i dodatke kao što su:

  1. skrivate anonimnu adresu
  2. pri uređivanju članka imate 2 "kućice": Zanemarljiva izmjena i Prati članak
  3. imate korisničko ime pod kojim ćete raditi i tako se Vaše ime neće mijenjati, kao što je to s IP-adresama

Imajte na umu da je registracija besplatna.

Kako da se prijavim?[uredi izvor]

Kliknite na "Prijavi me", zatim upišite svoje korisničko ime i lozinku i kliknite na opciju da se prijavite. Imajte na umu da trebate uključiti tzv. cookies (koji traju 1 mjesec). Nakon svakih 30 dana trebate ponovo unijeti Vaše korisničke podatke.

Nisam prijavljen. Kako da napravim korisnički račun?[uredi izvor]

Kliknite na "Prijavi me", kliknite na opciju gdje piše tekst sličan ovome: "Nemate račun? Registrujte se!" Upišite sve potrebne informacije i to je to.

Koliko me košta prijava?[uredi izvor]

Potpuno je besplatna. Također, rad na Wikipediji isto je besplatan.

Zašto je stranica zaključana?[uredi izvor]

Postoje mnogi razlozi za to, npr. vandaliziranje, brisanje odjeljaka ili čak cijelog članka. Dva su nivoa koja govore ko ne može uređivati zaključanu stranicu:

  • neprijavljeni korisnici (i prijavljeni s manje od 50 izmjena)
    • prijavljeni korisnici (mogu uređivati jedino upravnici)

Šta znače sve one kartice na vrhu?[uredi izvor]

  • Članak – pogledaj članak
  • Razgovor – pogledaj stranicu za razgovor o članku
  • Uredi – uredi članak
  • Historija – pogledaj starije izmjene (historiju stranice)
  • Premjesti – premjesti, tj. preimenuj stranicu [alt-shift-p] (prijavljeni korisnici)
  • Prati članak – prati članak (prijavljeni korisnici)

Ako ste na nekom dijelu u ovim opcijama, opcija na kojoj se nalazite je podebljana.

Kako da napravim članak/stranicu?[uredi izvor]

Upišite u pretraživač neki pojam koji nemamo na Wikipediji na bosanskom jeziku. Kliknite na crveni link gdje piše da možete napraviti članak ili stranicu. Drugi način je da u tekstu koji čitate potražite crveni link o članku koji Vi želite napisati. Kliknite na njega i otvorit će se veliko prazno polje u kojem pišete članak. Osim toga, ima i drugih načina o tome kako napraviti članak ili stranu, ali ovo su neki od lakših. Za detaljniju pomoć pogledajte Wikipedia:Kako započeti novu stranicu.

Šta znače plavi, a šta crveni linkovi?[uredi izvor]

Plavi linkovi sadržavaju članke koji imaju sadržaja, a crveni linkovi označavaju suprotno, tj. da stranica nema sadržaja, odnosno da ne postoji.

Kako da premjestim stranicu?[uredi izvor]

Kliknite na karticu "Premjesti", upišite potrebne podatke i kliknite na potvrdu da želite premjestiti (odnosno preimenovati) stranicu. To će biti zabilježeno u nedavnim izmjenama.

Kako obrisati stranicu?[uredi izvor]

Postavite na stranicu koju želite obrisati šablon {{brisanje}}. Pokrenut će se glasanje u kojem korisnici glasaju žele li da administrator obriše stranicu, ali ako stranica zadovoljava sve kriterije za brisanje bit će odmah obrisana, bez glasanja.

Napomena: šablon stavljajte samo ako se radi o nekom obliku vandalizma, ako članku nije mjesto na Wikipediji nego na nekom njenom sestrinskom projektu (npr. Wikirječniku, Wikicitatu) i stranice koje su nastale greškom korisnika.

Šta je potrebno pisati?[uredi izvor]

Najvažnije je da pišete ono o čemu barem nešto znate. Imajte na umu i da članci trebaju imati barem 5 rečenica te da trebaju biti pisani enciklopedijskim stilom.