Idi na sadržaj

Wikipedia:AutoWikiBrowser

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
AutoWikiBrowser
Slika pokazuje upotrebu AWB pod glavnim računom. Sa bot računom, dostupan je jezičak "Bot" za botovske izmjene.
Slika pokazuje upotrebu AWB pod glavnim računom. Sa bot računom, dostupan je jezičak "Bot" za botovske izmjene.
Programer(i)AWB team
Centralna arhivasourceforge.net/p/autowikibrowser/code/HEAD/tree/
Operativni sistemWindows
LicencaBesplatan program
Veb-sajtsourceforge.net/projects/autowikibrowser

AutoWikiBrowser, skraćeno AWB, jest internetski preglednik s alatima za poluautomatsko mijenjanje sadržaja članaka, kao i automatske izmjene isključivo za bot-naloge. Kreiran je za brže i lakše rješavanje monotonih zadataka. Preglednik samostalno otvara stranicu onakvu kakva je posljednji put sačuvana.

Mogućnosti

Program ima nekoliko integriranih alata, a osnova je pretraga članaka, listanje članaka po nazivu, po kategoriji (+ dubina), po doprinosima korisnika i slično. Program automatski nudi mijenjanje grešaka koda, kao npr. uklanjanje suvišnih praznih mjesta, pretvaranje u UTF, sortiranje šablona,... Manuelno je moguće dodati izmjenu jednih riječi u druge (funkcija slična opciji Find & Replace u MS Wordu). Spašavanje izmjena može se vršiti ručno pri pregledu ili automatski. Ručno spašavanje dopušta korisniku da provjeri kakve su se izmjene desile, da ih modificira te da preskoči izmjenu ili je, pak, sačuva.

Pravila korištenja

  • Provjerite svaku izmjenu prije no što je sačuvate.
  • Ne pravite izmjene previše brzo; ako za to imate potrebu, pokušajte otvoriti novi nalog za bota.
  • Izbjegavajte pravljenje nepotrebnih izmjena kao što su samo dodavanje ili uklanjanje praznih znakova, premještanje šablona za klice, pretvaranje HTML-a, uklanjanje veza bez potrebe i slično. Time trošite resurse i zagušavate nečiji spisak nadgledanja.
  • Držite se svih drugih pravila Wikipedije.
Kršenje ovih pravila može dovesti do zabrane upotrebe programa ili, u nekim slučajevima, i do blokiranja naloga korisnika koji zloupotrebljava program.

Korištenje softvera

Preuzimanje

Preuzmite AutoWikiBrowser sa SourceForgea (direktan link).

AutoWikiBrowser dolazi kao .zip datoteka i preporučljivo je da se raspakuje u novi direktorij. AWB se pokreće kao datoteka: AutoWikiBrowser.exe.

AutoWikiBrowser zahtijeva Microsoft Windows 2000 ili noviji XP (Unicode ne radi pravilno na Windows 98/ME). Također zahtijeva .NET framework 2 (korisnici koji koriste Windows 2000 i Windows XP moraju preuzeti .NET framework; on je već uključen u Windows Vista i Windows 7 Beta build 7000, kao i u verzije Windowsa 8).

Ako softver ne radi, to vjerovatno znači da .NET framework nije dobro instaliran. Također, problematično je njegovo pokretanje na Linuxu. Moguće ga je pokrenuti pomoću programa Wine, ali je za njegov rad neophodan MS .NET framework.

Počnimo!

  1. Izaberite "Make from Category" i onda ukucajte ime kategorije.
  2. Kliknite "Make list" i sačekajte da se lista popuni.
  3. Izaberite bilo koju opciju, npr, "Find and replace", "Edit summary" itd.
  4. Kliknite "Start!" i AWB će učitati stranice, automatski napraviti izmjene i onda pokazati razliku između revizija.
  5. Promijenite ako nešto želite u Edit-boxu (nalazi se u donjem desnom uglu), onda kliknite "Save" ili "Ignore" i naredna stranica bit će automatski učitana.

Objašnjenja

Vanjski linkovi