Wikipedia:Kreiranje članaka/Traženi članci/Arhiva 2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mustafa Zvizdić "Muzika zidnih satova“

Mustafa Zvizdić (Sarajevo, 1970) pjesnik i prozaik iz Sarajeva svoj kruh svagdašnji osigurava lektorskom rabotom u Oslobođenju. Autor je zbirke pjesama „Igre voskom” (1996) i romana “Muzika zidnih satova” (2004) koji je prošle godine bio nominiran za književnu nagradu “Meša Selimović”. „Muzika zidnih satova“ duhovita je i pomalo gorka složenica sjećanja glavnog junaka kojemu je odlazak u rat prizvao djetinjstvo. Zašto baš priča iz davnina objasnio je sam autor: "To je bio način da rekreiram svijet, da se oduprem osjećanju prolaznosti, da spasim, koliko se to uopće može, taj svijet od zaborava. To nije autobiografski roman, jer se glavni junak, Mehmed, nakon nekog vremena odvojio od mene i počeo da živi svoj život. Zanimljivo je da za one stvari koje sam izmaštao u romanu ljudi misle da su autentične, a za ono što je stvarno bilo misle da nije." U skupljanju iskustva, prisjećanju, dotjerivanju jezika i kompozicije, traženju likova, Mustafi je prošlo 8 godina. Da trud nije bio uzaludan zna svatko tko je pročitao knjigu: ugođenu, lirski omekšanu i povremeno cinično zašiljenu. Narativne eklipse, memoarsko prizivanje mjesta kao pozornice unutarnjih događaja i doživljaja i nizanje kratkih epizoda koje na kraju sasvim jasno iznjedre cjelinu, dobitni je Mustafin minimalizam. A naš Mustafa stvari vidi ovako: " Ne pada mi na pamet da se takmičim s nekim piscima u produkciji, neću da se takmičim u bilo kom smislu. Svaki pisac ima svoj unutrašnji ritam.... Spadam u one tipove koji rade u svojoj bašti, ponekad se nagnu preko ograde, pogledaju tuđu, i ne pada im na pamet da nekome sole pamet kako treba uzgajati ovaj ili onaj cvijet." I sasvim je u pravu.

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Wikipedia na bosanskom jeziku već ima članak pod nazivom Mustafa Zvizdić. Dopunite postojeći članak. Također Vas molim da pročitate upute sljedeći put kada budete koristili Čarobnjaka za kreiranje članaka. -- Amer Zeherović Poruka 22:01, 1 april 2007 (CEST) [odgovori]


Kosorići

Kosorići su jedno od najznamenitijih drobnjačkih bratstava sa najstarijom, možda u celom Srpstvu, tradicijom, punom dogadjaja o pojedinim ličnostima, kroz svo vreme od njihova doseljavanja u Drobnjak, koje je, po mome mišljenju i računanju, bilo u VIII veku. Prema porodičnoj tradiciji prezime Kosorići vrlo je staro, starije je odnjihova doselenja u ove zemlje. Oni su s Cerovićima i Vulovićima, od tri rodjena brata, koja su živela u davna vremena i u nepoznatoj nam zemlji. Oni su od plemena Novljanja. U Drobnjaku su se bili naselili na jednoj terasi iznad reke Bukovice pri planini Ivici. To se mesto docnije po njima prozove Kosorići. Tu se doselio Simeun Kosorić. Vele, da je on bio jedan od uglednih plemenskih prvaka i seoski knez. Pripoveda se, da je on prilikom prvog mirenja doseljenih Novljana s Kricima morao dati svoju kćerku sinu kričačkog vojvode Kaloke za ženu. I pored mira i ovog prijateljstva nisu se sastajali Novljani s Kričima za dve godine. Trećeg leta zet Kosorića, sin kričkog vojvode, podje sa ženom i malim sincićem u prvine Kosoriću. Kod velike cesme u Bukovičkoj Gori dočeka ga ispred Novljanja od starosti oslepeli vojvoda Lapac Kosovčić i prevarom preko vere ubije. Žena njegova, odiva Kosorića, tada s detetom uteče u rod. Tamo podigne malog Kriča i od njega je bila porodica Guske, koja je izumrla. Prema narodnoj tradiciji, koju je kralj Nikola na osnovu neke stare knjige smatrao za tačnu, od Kosorića je bilo devet vojvoda i to u doba pre Turaka pet i u tursko doba četiri vojvode. Za ova poslednja četiri uspeo sam da utvrdim vreme kad su živeli i saznao sam neke podatke o njihovu životu i radu. Pripoveda se, da je knez Simeun Kosorić postao drobnjačkim vojvodom odmah iza smrti vojvode Lapca Kosovčića, Kao drugog vojvodu predanje pominje Desu ili Desimira. On nam je u topografskim nazivima ostavio dosta tragova. Po njemu se zovu: "Mala Desimirnica", "Velika Desimirnica", "Desino Selište" i dr. Sva su ova mesta u predelu sela Previša. Negovi potomci prezivali su se Desimirnići. U dubrovačkim arhiv. knjigama pominje se 22. novembra 1376 god. Bogoslav Desimirnić Vlah iz katuna drobnjačkoga. 1)

1) K Jiriček: Staat u. Gesell. Im mittelailt. Seribea. Wien, 1912. Erster Teil, c. 33.

Prepisano iz knjige Andrije Luburića Poreklo, proslost i etnička uloga u nasem narodu: Drobnjaci pleme u Hercegovini (Beograd 1930)

Komentari

 Komentar: Po mom mišljenju može. Ado 16:36, 17 april 2007 (CEST)[odgovori]

Protiv  Članak odbijen - Autor je naveo da je članak prepisan, dakle krši autorska prava.


Dabar - 6 kilometara čiste vode

Članak

Dabar je rijeka koja izvire iz istoimene kraške pećine koja se nalazi nedaleko od Sanskog Mosta. Zanimljiva je po tome što nema na svojim obalama od izvora do ušća u rijeku Sanu ljudskih naselja i nastambi. Bogata je naročito salmonidnim vrstama riba.Svake godine,početkom marta se na Dabru organizira ribarsko veselje "Otvor pastrmke",a koncem maja se održava i internacionalni fly fishing kup "Zlatni Dabar"


Reference

Turistički vodič Sanskog Mosta


Massa 22:52, 18 april 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Ostaviti  Prihvaćeno - Kreiran članak Dabar (rijeka) --Elmir[demicx] 23:27, 18 april 2007 (CEST)[odgovori]


KULT-B

Članak

Reference

89.146.128.153 10:46, 27 april 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Poenta je da napišete članak... -- Amer Zeherović Poruka 13:12, 30 april 2007 (CEST) [odgovori]


The Aebyss

Članak

The Aebyss je neprofitabilno udruženje koje za cilj ima promoviranje i poboljšavanje bosanskohercegovačke i svjetske muzičke scene. Djeluje od strane tri osobe (Emir Saračević, Džemal Bijedić, Davor Vidović) koje isključivo svojim idejama i sredstvima pokušavaju pomoći nečemu što bi trebalo biti "BiH metal / alternativna scena". The Aebyss se proteklih godina medijski pojavljuje u nekoliko oblika:

TheAebyss RADIO SHOW - Radijska emisija The Aebyss Radio Show začeta je na sarajevskom ISV radiju (R.I.P.) i prva je radio emisija metal tematike u Sarajevu. Poslije gašenja ISV radija, The Aebyss se preselio na Studentski eFM radio, a nakon nekoliko godina provedenih tamo, pozvani su od strane mlade radio stanice "Radio Sarajevo" da se pridruže njihovim redovima. U emisiji se mogu čuti apsolutno svi noviteti na svjetskoj i domaćoj metal sceni, intervjui uživo i još mnogo toga. Emisija se emituje svakog utorka, od 21:00 do 22:30 na frekvenciji 90.2 MHz Stereo (područje grada Sarajeva) te preko live streaming linka na adresi [1].

TheAebyss WEBZINE - [2] je najveći i prvi metal portal na BiH web prostoru. Redovno se nadopunjuje vijestima, recenzijama, intervjuima sa domaćim i stranim metal muzičarima, te predstavljanjima novih bendova.

TheAebyss SOUNDSYSTEM - projekat nastao u saradnji sa kultnim sarajevskim klubom "Bock" (FIS) ([3]) u kojem je The Aebyss-u ustupljena jedna noć sedmično (nedjelja) za promociju metal i alternativne muzike. Svake nedjelje u klubu "Bock" možete uživati uz muzički podlogu koju biraju The Aebyss DJ-evi ili uz video projekcije raznih metal koncerata te filmova horror, SF ili fantasy žanra.

koncertne aktivnosti - do sada je The Aebyss uspješno organizirao nekoliko manjih i većih koncerata u Sarajevu i Tuzli. Vrhunac je, naravno, (za BiH) historijski nastup legendarnih njemačkih bendova Kreator & Destruction u Sarajevu, 04.05.2002. godine. Trebaju se izdvojiti i izvrsni nastupi bendova Southern Storm, zatim Shime & Terrana & Ricardo, Agonize, Toxicdeath, Nailed, Serpent Sun... Povremeno The Aebyss se bavi i organizovanjem paket aranžmana za putovanja na koncerte u Hrvatsku i šire.

The Aebyss je u odličnoj suradnji sa svim organizatorima live nastupa svjetskih bendova u regionu te velikim svjetskih izdavačkim kućama: SPV, Nuclear Blast, Century Media, Peaceville, Virgin... kao i sa jedinom domaćom metal izdavačkom kućom Walk Records. Plod te saradnje su intervjui sa najpoznatijim svjetskim metal zvijezdama te predstavljanje najnovih CD izdanja putem on-line recenzija i radio emisije.

Reference

Oficijelna web stranica - [4]

ISK Sharan 11:26, 3 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Kompletan tekst više-manje prekopiran sa sljedećeg linka [5], a osim toga mislim da bi the aaebyss trebao biti više značajan da bi bio prihvaćen od strane jedne enciklopedije. -- Amer Zeherović Poruka 09:41, 4 maj 2007 (CEST) [odgovori]


Kompanija MNF

Članak

Kompanija MNF je kompanija koja se nedavno rodila na podrucju Podgorica. Kompanija je stara vec jednu godinu i najvise se bavi kupovinom i prodajom igrica. Ona veoma dobro saradjuje sa svojim kolegama kao npr. sa Micom Katalogom.


Reference

Ovo pisemo da bi prodavcima i drugim osobama koji su zainteresovani za kompaniju MNF. Ako hocete da stupite u kontakt pozovite mob:067/241-706, fix: 081/238-268, e-mail: nenop@cg.yu


Nenop 23:46, 6 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Izgleda da niste dobro proučili korake u čarobnjaku... -- Amer Zeherović Poruka 19:54, 8 maj 2007 (CEST) [odgovori]


RK Srebrenik 04

Članak

RK Srebrenik 04 počeo je sa radom u novembru mjesecu 2003 godine.Prve odlike kluba dobiva tek u 2004 godini što se može vidjeti u samom imenu.Netom po osnivanju kadetska i juniorska selekcija počinju sa takmičenjem u "Rukometnoj ligi mladih",gdje su obje selekcije uspjele zauzeti vrlo dobra šesta mjesta.Po završetku te lige,zbog loše organizacije rukometnih natjecanja na ovom područiju,nije bilo značajnijih natjecanja.Danas u klubu koji nije zvanično registrovan kao klub,rade pionirska,kadetska i juniorska selekcija.U fazi dogovora je i formiranje seniorske selekcije koja bi se u slučaju prikupljanja dovoljno finansiskih sredstava natjecala u Prvoj ligi federacije BiH.

Reference

Izvještaj Sportskog saveza opštine Srebrenik o radu sportskih klubova


Srebrenikčanin 16:50, 18 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

 Komentar: Molim nekog ko je upoznatiji da kaže koji je naš stav u vezi ovakvih članaka! -- Amer Zeherović Poruka 10:56, 7 juni 2007 (CEST) [odgovori]

Ostaviti  Prihvaćeno - Kreiran članak Rukometni klub Srebrenik 04 --Haris 15:25, 10 juni 2007 (CEST) [odgovori]


Tomo Matučin

Članak

Kada je ugarski kralj Matija Korvin ( gavran) u septembru 1464. godine upao u Bosnu,zauzeo je neke krajeve od osmanlija ,te je od njih formirao Srebreničku i Jajačku banovinu.Kao bana Srebreničke banovine postavio je Tomu Matučina ,koji se dosta neodgovorno ponašao prema ovom dijelu ugaskog arstva.Istina grad Srebrenik je dodatno ojačan te jekao takav bio najutvrđeniji grad na granici ugarskog carstva. Ljudi za dbranu je bilo vrlo malo,što se isto može reći iza hranu.

Reference

Salih Jalimam,Biljeg Srerenika, br.2, 2004

85.92.228.197 16:31, 29 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Članak nije u Wikipedijinom stilu. -- Amer Zeherović Poruka 10:55, 7 juni 2007 (CEST) [odgovori]


Apsolutna i relativna velici

Članak

1 Uvod Za pojedine matemati·cke probleme teorijska matematika mo·ze da doka·ze da re·senje problema postoji, ·cak i da je jedinstveno, ali ne daje postupke za odred-ivanje tog re·senja. U primenjenoj matematici i tehni·ckim naukama to nije dovoljno, tra·zi se i re·senje. Zadatak numeri·cke matematike jeste dobijanje numeri·ckog re·senja odred-enog problema. Da bi se problem re·savao numeri·ckim metodama on mora biti korektan, tj. da za zadate ulazne podatke postoji jedinstveno re·senje problema, i da bude stabilan, tj. da male promene u ulaznim podacima daju samo male promene re·senja. U mnogim slu·cajevima koristimo iterativne metode, ·cijim ponavljanjem se pribli·zavamo ta·cnom re·senju, ali zbog kona·cnog broja ponavljanja dobijeno numeri·cko re·senje odstupa od ta·cnog. Cilj nam je da dobijemo pribli·zno re·senje problema koje ·sto manje odstupa od ta·cnog. ·Cesto kontinualan problem koji re·savamo zamenjujemo pribli·znim problemom koji je blizak polaznom, ali sa diskretnim promenljivim. Ovakav postupak predstavlja diskretizaciju problema. Primeri diskretizacije problema su zamena izvoda razlikom i funkcije polinomom. 2 Pojam gre·ske Postoji nekoliko izvora gre·saka koje se javljaju u re·senju problema. Prema poreklu gre·ske mogu biti:

Stranica#1. Netklonjive - nastaju pri formiranju matemati·ckog modela problema koji re·savamo ili usled neta·cnosti po·cetnih podatada ukoliko su dobijeni eksperimentalnim putem. Ove gre·ske se ne mogu izbe¶ci.

Stranica#2. Gre·ska metode ili gre·ska aproksimacije - nastaje usled diskretizacije problema, ili usled toga ·sto se umesto beskona·cnog iterativnog procesa koristi kona·can proces.

Stranica#3. Gre·ska zaokru·zivanja - nastaje usled nemogu¶cnosti da mnoge realne brojeve zapi·semo sa kona·cnim brojem cifara, kao i zbog na·cina zapisivanja brojeva na ra·cunarima. Zaokru·zivanje. Pojedini brojevi se ne mogu zapisati sa kona·cnim brojem cifara.

Zato pri ra·cunu sa takvim brojevima koristimo njihove pribli·zne vrednosti zapisane sa kona·cnim brojem cifara. Ako je x ta·cna vrednost, a xb pribli·zna vrednost neke veli·cine, tada je |x - xb| apsolutna gre·ska, a |x - xb| / |x| relativna gre·ska. ¯¯¯¯

Reference

ETF u Sarajevu


Smaya 12:33, 30 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Članak prekopiran sa stranice [6] -- Amer Zeherović Poruka 10:47, 7 juni 2007 (CEST) [odgovori]


Saudin Bećirević

Članak

Saudin Bećirević rođen je 1973. u Humu kod Foče. Osnovnu školu završio je u Brodu kod Foče, a srednju u Sarajevu. U periodu od 1992. do 1996. bio je vojnik Armije BiH. Nakon rata odlazi u Libiju na privremeni rad. Godine 2005. pokreće blog "Bore oko očiju". Prepisuje priče iz ratnih dnevnika, a blog postaje najposjećeniji u BiH, sa preko 400.000 unikatnih posjeta. Ovo je njegova prva knjiga. Trenutno objavljuje nastavak priča na blogu pod nazivom "Na putu u nepoznato".

Reference

http://www.bosanskivojnik.com

Putnik kroz vrijeme 23:44, 1 juni 2007 (CEST)[odgovori]

Komentari

Protiv  Članak odbijen - Članak prekopiran sa stranice [7] -- Amer Zeherović Poruka 10:47, 7 juni 2007 (CEST) [odgovori]