Wikipedia:Kriteriji upotrebe neslobodnog sadržaja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U skladu s rezolucijom o smjernicama licenciranja koju je 23. marta 2007. usvojila Fondacija Wikimedia, ovaj dokument služi kao smjernica doktrine izuzetaka (SDI; izvorno Exemption Doctrine Policy – EDP) za Wikipediju na bosanskom jeziku.

Obrazloženje

  • Podržati Wikipedijinu misiju da vječno pruža slobodan sadržaj koga svi korisnici i mediji mogu neograničeno distribuirati, mijenjati i primjenjivati.
  • Smanjiti pravnu izloženost ograničenjem količine upotrebe neslobodnog sadržaja te primjenom usko definiranih kriterija koji spadaju pod odredbe o poštenoj upotrebi prema zakonu o autorskim pravima u Sjedinjenim Američkim Državama.
  • Olakšati opravdanu upotrebu neslobodnog sadržaja da bismo podržali razvoj visokokvalitetne enciklopedije.

Smjernica

Nemate po automatizmu pravo na upotrebu neslobodnog sadržaja u nekom članku ili drugdje na Wikipediji. U člancima i na drugim stranicama na Wikipediji možete, u skladu sa smjernicom, koristiti kratke doslovno prenesene tekstualne isječke iz medija zaštićenih autorskim pravima pod uslovom da autora ili originalni izvor ispravno atribuirate ili citirate (onako kako je opisano u smjernici za citiranje) i da posebno navedete da je riječ o direktnom citatu upotrebom navodnika, oznake <blockquote>, šablona {{Citat}} ili druge slične metode. Ostali neslobodan sadržaj – uključujući sve slike, zvučne i video datoteke i bilo kakve druge multimedijske datoteke koje su zaštićene autorskim pravima, a nisu pod slobodnom licencom – može se upotrebljavati na Wikipediji na bosanskom jeziku samo ako je zadovoljeno svih deset sljedećih kriterija.

  1. Nema slobodnog ekvivalenta. Neslobodni sadržaj upotrebljava se samo kad nema slobodnog ekvivalenta, niti se isti može stvoriti, koji bi mogao poslužiti istoj enciklopedičnoj svrsi.
  2. Poštovanje komercijalnih prilika. Neslobodan sadržaj ne upotrebljava se na način kojim bi vjerovatno zamijenio prvobitnu tržišnu ulogu originalnog djela zaštićenog autorskim pravima.
  3. Minimalna upotreba:
    1. Minimalan broj. Ne upotrebljava se više djela zaštićenih autorskim pravima ako samo jednim mogu prenijeti ekvivalentne značajne informacije.
    2. Minimalan obim. Ne upotrebljava se čitavo djelo ako je dio dovoljan. Umjesto visoke rezolucija i kvalitete upotrebljava se niska (pogotovo kad bi upotreba originala mogla biti namjerno kršenje autorskih prava). Ovo se pravilo odnosi i na stranice za opis slika u imenskom prostoru Datoteka:.
  4. Ranija objava. Neslobodan sadržaj mora biti djelo koje je vlasnik autorskih prava (ili neko ko je od njega dobio dozvolu) objavio ili ranije prikazao van Wikipedije ili čiji je derivat napravio urednik Wikipedije.
  5. Sadržaj. Neslobodan sadržaj zadovoljava Wikipedijine standarde vezane za sadržaj i enciklopedijske je prirode.
  6. Smjernica svojstvena multimedijskom sadržaju. Neslobodan sadržaj zadovoljava Wikipedijine smjernice koje pokrivaju multimedijski sadržaj. Npr. slike moraju biti u skladu s pravilima o upotrebi slika.
  7. Najmanje jedan članak. Neslobodan sadržaj mora se upotrijebiti u barem jednom članku.
  8. Kontekstualni značaj. Neslobodan sadržaj upotrebljava se ako njegovo prisustvo znatno uvećava razumijevanje tema kod čitalaca, a njegovo izostavljanje bitno utiče na gubitak te razumljivosti.
  9. Ograničenja mjesta upotrebe. Neslobodan sadržaj dozvoljen je samo u člancima (ne u čvor-člancima) i samo u glavnom imenskom prostoru uz određene izuzetke. (Da biste spriječili prikazivanje smanjenih prikaza u kategoriji sa slikama dodajte __NOGALLERY__ u kôd; kad se razgovara o slikama, povezuju se linkom, a ne ugrađuju se na stranicama za razgovor.)
  10. Stranica s opisom slike. Stranica s opisom slike ili druge datoteke sadrži sljedeće:
    1. Izvor originalnog materijala zaštićenog autorskim pravima i, kad je moguće, informacija o umjetniku, izdavaču, vlasniku autorskih prava i godini kad je djelo stvoreno; ovo pomaže pri određivanju potencijalne tržišne vrijednosti materijala. Pogledajte: Wikipedia:Citiranje izvora § Multimedijski sadržaj.
    2. Oznaku autorskog prava koja upućuje na Wikipedijinu odredbu koja dozvoljava navedenu upotrebu. Za spisak oznaka pogledajte Wikipedia:Šabloni za slike#Poštena upotreba.
    3. Naziv svakog članka (preporučen je link ka svakom) u kojem se navodi poštena upotreba i odvojeno, konkretno obrazloženje za svako djelo, onako kako je opisano na Wikipedia:Smjernice za obrazloženje o neslobodnoj upotrebi.[1] Obrazloženje je jasno, jednostavno napisano i relevantno je za svaku upotrebu.

Sprovođenje

  • Datoteka koja ima navedeno obrazloženje o neslobodnoj upotrebi za neke (ali ne sve) članke u kojima se upotrebljava neće biti izbrisana već bi je trebalo ukloniti iz članaka za koje nema obrazloženja ili zamijeniti slobodnim datotekama gdje je izvodljivo.
  • Datoteka koja ima navedeno obrazloženje o neslobodnoj upotrebi, ali koja se ne koristi ni u jednom članku (7. kriterij) ili datoteka koja nema navedeno obrazloženje bit će izbrisana sedam dana nakon slanja obavještenja postavljaču.
    • Imajte na umu da je dužnost korisnika koji želi upotrijebiti ili zadržati neslobodnu datoteku na Wikipediji da pruži odgovarajuće obrazloženje; teret dokazivanja nije na onima koji je žele izbrisati ili ukloniti.

Napomene

  1. ^ Prihvatljivo je ako se pod naziv navede preusmjerenje koje upućuje na stranicu na kojoj se namjerava upotrijebiti neslobodan sadržaj.