Wikipedia:Šabloni za slike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Radi lakšeg održavanja baze podataka slika koje se postavljaju na ovoj Wikipediji molimo vas da postavljate odgovarajuće šablone koji objašnjavaju status postavljene slike. Pri postavljanju slika molimo da date što detaljnije informacije moguće o porijeklu slike. Ukoliko informacije o porijeklu slike ne budu postavljene u dogledno vrijeme ili se budu smatrale nedovoljnim, slika će se smatrati nepotvrđena za korištenje na ovoj Wikipediji i postaće kandidat za brisanje. Također preporučujemo da prvo slike potražite na Commons zajedničkom serveru, odakle se slike mogu koristiti na svim wiki projektima.

Sadržaj

Javno vlasništvo[uredi izvor]

{{JD}}[uredi izvor]

--> JD skraćenica javno vlasništvo ažurirati u skladu sa en

Javno vlasništvo

Ovo djelo je u javnom vlasništvu.
Vlasnik autorskih prava proglasio ga je takvim, autorsko je pravo isteklo, ili se ne može zaštititi autorskim pravom.
Ovo se odnosi na cijeli svijet.

Pažnja

Pažnja: Ova oznaka je zastarjela! Molimo koristite neku od niže navedenih oznaka:{{JD-ja}}[uredi izvor]

--> ja autor

Javno vlasništvo Ja, autor ove slike, je ovim predajem u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.
Ako ovo pravno nije moguće:
Ja, tvorac ovog djela dozvoljavam svakome da koristi ovo djelo za bilo koju namjenu, bez bilo kakvih uvjeta, osim uvjeta koje nameće zakon.


{{JD-korisnik}}[uredi izvor]

-->korisnik predao sliku

Javno vlasništvo Ovu sliku je njen autor, [[Korisnik:{{{1}}}|{{{1}}}]], predao u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.


{{JD-korisnik|ime korisnika}}

{{JD-predao}}[uredi izvor]

-->korisnik autorskih prava predao sliku

Javno vlasništvo Ovu sliku je njen vlasnik autorskih prava predao u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.
Ako ovo pravno nije moguće:
Vlasnik ovog djela dozvoljava svakom da koristi ovo djelo za bilo koju namjenu, bez bilo kakvih uvjeta, osim uvjeta koje nameće zakon.


{{JD-link}}[uredi izvor]

-->link prema bs:wiki

Javno vlasništvo    Ovu sliku je njen autor i prvobitni vlasnik autorskih prava predao u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet. Vi ste prema tome potpuno slobodni da je umnožavate, stvarate izvedena djela, ili upotrebljavate u komercijalne svrhe već kako se vama čini pogodnim, bez ikakve obaveze da pritom navodite autora. Međutim, kao znak pažnje, cijenio bi se jednostavan link ka Wikipediji, (http://bs.wikipedia.org/).


{{JD-umjetnost}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Dvodimenzionalno umjetničko djelo na ovoj slici je u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama i u onim državama gdje je uvjet autorskih prava autorov život plus 100 godina. Ova fotografija djela je također u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama.


{{JD-zastava-SAD}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom istekla su u SAD-a, pošto je prvi put objavljena prije 1923. Državne zastave zaštićene su člankom br. 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


{{JD-zastava-50}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo    Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 50 godina. Državne zastave su zaštićene Članom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


{{JD-zastava-70}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo    Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 70 godina. Državne zastave su zaštićene Članom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


{{JD-zastava-100}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo    Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 100 godina. Državne zastave su zaštićene Članom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


{{JD-nepodliježe zaštiti}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika ne podliježe zaštiti autorskih prava i stoga je u javnom vlasništvu, jer se sastoji isključivo od podataka i saznanja koja pripadaju svima jednako, i ne sadrži plodove nečijeg originalnog stvaralaštva.


{{JD-stara}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika je u javnom vlasništvu jer je autorsko pravo nad njom isteklo u Sjedinjenim Američkim Državama i svim zemljama sa periodom zaštite autorskog prava za života autora plus 100 godina ili manje.


{{JD-stara-50}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo    Ova slika je u javnom vlasništvu jer su autorska prava nad njom istekla u Sjedinjenim državama i svim zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 50 godina.


{{JD-stara-70}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo    Ova slika je u javnom vlasništvu jer su autorska prava nad njom istekla u Sjedinjenim državama i svim zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 70 godina.


{{JD-poštanska marka}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ovu sliku poštanske marke vlasnik autorskih prava predao je u javno vlasništvo, autorska prava su joj istekla, ili pak ne podliježe zaštiti autorskih prava. Ovo se odnosi na cijeli svijet.


{{JD-SADVlada}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika je u javnom vlasništvu u SAD-u, jer je djelo napravljeno za potrebe vlade Sjedinjenih Američkih Država. Prema američkom pravu, sva djela napravljena od strane radnika saveznih organa vlasti SAD-a tokom vršenja svojih zvaničnih dužnosti su u javnom vlasništvu u SAD-u. Ova slika ipak može podlijegati autorskim pravima u Bosni i Hercegovini ili nekoj drugoj državi van SAD-a. Lice grba SAD-a


{{JD-SADVlada-NASA}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ovu sliku je napravila NASA i preuzeta je sa NASA-inih Internet stranica ili izdanja. Politika autorskih prava NASA navodi da "NASA materijali nemaju zaštićena autorska prava osim ako je drugačije navedeno". Za više informacija, obratite se na NASA Internet stranicu o politici autorskih prava. Shuttle.svg


{{JD-SADVlada-GTI}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika je djelo zaposlenika Geološkog topološkog instituta SAD, napravljeno u toku obavljanja zvaničnih dužnosti te osobe. Kao djelo vlade SAD, ova slika se nalazi u javnom vlasništvu. Za više informacija, pogledajte politiku autorskih prava instituta. USGS logo green.svg


{{JD-CIA}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika je djelo zaposlenika Centralne obavještajne službe SAD-a, napravljeno u toku obavljanja zvaničnih dužnosti te osobe. Kad djelo federalne vlade SAD-a, u javnom je vlasništvu. Seal of the Central Intelligence Agency.svg


{{JD-CIA-WF}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika ili zastava je u javnom vlasništvu jer sadrži materijale preuzete iz Knjige činjenica Centralne obavještajne službe. Kad djelo federalne vlade SAD-a, u javnom je vlasništvu. CIA World Factbook 2016-17 Cover.jpg


{{JD-SADVlada-NGA}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo Ova slika potiče iz NGA agencije. Pošto se na djela stvorena od strane federalne vlade Sjedinjenih Država ne primenjuju autorska prava, ova slika je u javnom vlasništvu širom svijeta. US-NationalGeospatialIntelligenceAgency-2008Seal.svg


{{JD-jer}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo   
Ova datoteka je u javnom vlasništvu zato što (nije dan razlog!)

Znak upozorenja
Molimo vas provjerite je li gore navedeni razlog ispravan!
Primjedba: Ako postoji posebna oznaka za gore navedeni razlog, molimo vas koristite nju.


{{JD-SADVlada-EPA}}[uredi izvor]

Logo of the United States Environmental Protection Agency.svg
   Ova slika potiče iz EPA agencije. Pošto se na djela stvorena od strane federalne vlade Sjedinjenih Država ne primjenjuju autorska prava, ova slika je u javnom vlasništvu širom svijeta.


GNU licenca slobodne dokumentacije GFDL[uredi izvor]

{{GFDL}}[uredi izvor]

Heckert GNU white.svg Imate dozvolu da kopirate, distribuirate, i/ili mijenjate ovaj dokument
Pod uslovima propisanim GNU licencom za slobodnu dokumentaciju, verzije 1.2 ili novijih verzija objavljenih od strane Free Software Foundation.
Ova poruka podliježe odricanju odgovornosti.


{{GFDL-ja}}[uredi izvor]

Heckert GNU white.svg Ja, autor ove slike dajem dozvolu za umnožavanje, kopiranje i/ili mijenjanje ovog dokumenta pod uslovima GNU-ove licence za slobodnu dokumentaciju, verzije 1.2 ili novijih verzija objavljenjih od strane Free Software Foundation; bez nepromjenjivih ili obaveznih dijelova.
Ova poruka podliježe odricanju od odgovornosti.


Autorska prava[uredi izvor]

{{AutorskopravoSlobodnaupotreba}}[uredi izvor]

Zaštićeno
  
Primjedba: Uvjeti koji slijede ne mogu uključivati odredbe koje ograničavaju upotrebu na obrazovne i neprofitne svrhe.
Ako uključuju, molimo vas zatražite brisanje ove slike.


Ova slika je zaštićena autorskim pravom. Vlasnik prava je dozvolio upotrebu bilo kome, u bilo koje svrhe, pod uvjetom


{{AutorskopravoSlobodnaupotreba|Uvjet}}

{{AutorskopravoSlobodnaupotrebaPoduvjetom}}[uredi izvor]

Zaštićeno   
Primjedba: Uvjeti koji slijede ne mogu uključivati odredbe koje ograničavaju upotrebu na obrazovne i neprofitne svrhe niti da zabranjuju izvedene radove. Ako uključuju, molimo vas zatražite brisanje ove slike.

Ova slika je zaštićena autorskim pravom. Nosilac prava dozvoljava bilo kome bilo kakvu upotrebu ove slike, pod uvjetom da (Nije dan razlog!)


{{[[Šablon:AutorskopravoSlobodnaupotrebaPoduvjetom|Uvjet]]}}

{{Slobodnaupotreba}}[uredi izvor]

Slika je u javnom vlasništvu

Nad ovom slikom postoje određena autorska prava. Vlasnik tih prava je nepovratno predao sva prava nad njom, dozvoljavajući slobodno umnožavanje, distribuciju, prenošenje, korištenje, mijenjanje, zasnivanje na ili bilo koju drugu eksploataciju od strane bilo koga, u bilo koje svrhe, komercijalne ili nekomercijalne, uz ili bez navođenja autora.


Obaviještenja i upozorenja[uredi izvor]

{{Autorska prava}}[uredi izvor]

Dialog-warning.svgOva slika možda ispunjava Wikipedijine Kriteriji za brzo brisanje

Ova slika je zaštićena autorskim pravima i koristi se sa dozvolom. Uslovi dozvole ne uključuju upotrebu treće strane. Nije licencirana pod GFDL-om.
Ako je ova slika poslana poslije 19. maja 2005. godine, uskoro će biti obrisana bez prethodnog upozorenja. [1]
Status starijih slika sa ovim šablonom će biti razmotreno prilikom brisanja.

Za administratore: nove slike koje dobiju ovu oznaku automatski se brišu! Ova dozvola nije prihvatljiva za Wikipediju.

Ako se ne slažete se s predloženim brzim brisanjem, molimo vas da objasnite zašto ova slika ne bi trebao biti obrisan na stranici za razgovor.

{{Bez licence}}[uredi izvor]

Icon no license.svg Upozorenje: Pravni status ove slike nije poznat!

Korištenje ove slike na Wikipediji i van nje nije preporučljivo i vrlo je moguće da je protuzakonito.

Po pravilima Wikipedije ova slika će biti obrisana za sedmicu dana ako se ne da ispravna licenca.
Za to je odgovoran korisnik koji je poslao ovu sliku.


{{Nema izvora}}[uredi izvor]

Icon no source.svg Ovoj slici nije naveden podatak o izvoru. Podaci o izvoru slike moraju biti navedeni da bi status autorskog prava nad slikom mogli provjeriti i ostali. Osim ako se ne navede status po autorskom pravu i ne da izvor, ova slika treba biti obrisana sedam dana nakon što je dodan ovaj šablon ({{{dan}}} {{{mjesec}}} 2019). Ako se navedu podaci o izvoru molimo uklonite ovaj šablon.
Uz navođenje ovog šablona treba obavijestiti i pošiljaoca slike sa
{{subst:izvor slike|Slika:Šabloni za slike|~~~~}}


{{Poštena upotreba ne koristi se zamijenjena}}[uredi izvor]

Ova slika je zaštićena autorskim pravom i tvrdi se da je pod poštenom upotrebom. Zamijenjena je sa [[:{{{1}}}]], koja je ili pod slobodnom licencom, ili je argument za poštenu upotrebu jači. Ova slika se više ne koristi ni u jednom članku. Osim ako ne da neki valjan razlog, ova slika će biti obrisana sedam dana nakon što je ovaj šablon dodan ({{{2}}}...).

Fer upotreba[uredi izvor]

{{Plakat}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ova slika predstavlja plakat i autorsko pravo nad njim najvjerovatnije pripada izdavaču ili stvaraocu prikazanog djela. Smatra se da korištenje plakata smanjene veličine i u niskoj rezoluciji

 • da bi se pružio kritični komentar na sadržaj filma, događaja i drugih stvari koji su prikazani na samom plakatu, a ne samo za ilustraciju istog
 • na Wikipediji na bosanskom jeziku, koju pokreću serveri neprofitne Zadužbine Wikimedije (engleski: Wikimedia Foundation) u SAD-u,

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Promo}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ovo je promotivna slika zaštićena autorskim pravima koju je objavila kompanija ili organizacija u cilju promocije svog rada ili proizvoda u medijima, poput reklamnog materijala ili promotivne fotografije u paketu za medije.

Autorsko pravo nad njom najvjerovatnije pripada kompaniji koja je napravila promotivni artikal ili umjetniku koji je napravio dotični predmet; morate navesti podatak o izvoru kao dokaz vlasništva. Nedostatak takvog dokaza osnova je za brisanje slike.

Smatra se da se korištenje nekih promotivnih materijala za ilustraciju:

 • osobe (ili osoba), proizvoda, događaja ili drugih radova u pitanju;
 • u nedostatku slobodnih slika koje bi poslužile u istu svrhu;
 • na Wikipediji na bosanskom jeziku, koju pokreću serveri neprofitne Zadužbine Wikimedije (engleski: Wikimedia Foundation) u SAD-u,

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Notni zapis}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima
Zaštićeno autorskim pravima

Ovo je slika notnog zapisa muzičke kompozicije ili aranžmana koja je zaštićena autorskim pravom. Moguće je da originalnu kompoziciju i/ili aranžman posjeduju navedeni kompozitori muzike. Ako je djelo jedino dio albuma, moguće je da je posjeduje ili posjeduju kompozitori čitavog albuma na kojem se nalazi iako nisu navedeni za zasebne kompozicije i/ili aranžmane.

Iako sama muzika nije slobodna, smatra se da ograničen broj odlomaka iz notnog zapisa

 • za kritički komentar kompozicije pjesme ili druge muzike u pitanju, dijelom korišten u članku o muzičkoj teoriji gdje je nemoguće pronaći slobodnu alternativu kako bi se prikazala tema članka ili kako bi se prikazao dio izvođenja muzike za koji nema slobodne alternative,
 • na Wikipediji na bosanskom jeziku, koju pokreću serveri neprofitne Zadužbine Wikimedije (engleski: Wikimedia Foundation) u SAD-u,

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Naslovnica novina}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ova slika predstavlja skeniranu stranicu novina ili članka i autorsko pravo nad njom najvjerovatnije pripada bilo izdavaču novina ili pojedincu koji je radio na članku ili prikazanim slikama. Smatra se da korištenje slika strana iz novina u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustrirala sama objava članka ili izdanja u pitanju,
 • uz ime publikacije ili vidljivo na samoj slici ili napisano u gornjem opisu,
 • na Wikipediji na bosanskom jeziku, koju pokreću serveri neprofitne Zadužbine Wikimedije (engleski: Wikimedia Foundation) u SAD-u,

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Napomena: Ako slika prikazuje osobu ili osobe s naslovne strane, takve slike nije dozvoljeno koristiti u člancima o toj osobi ili tim osobama osim ako se isključivo govori o samoj objavi slike u novinama. Svako korištenje slike za prikaz osobe ili osoba s naslovne stranice, bit će uklonjeno.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Stara slika poštena upotreba}}[uredi izvor]

Neutvrđena autorska prava; tretira se kao poštena upotreba

Status autorskih prava nad ovom starom slikom nije utvrđen; moguće je da su ona i dalje zaštićena. Korisnik koji je ovo djelo poslao na Wikipediju i prvi put ga iskoristio u članku, kao i naredni pojedinci koji ga zatim uključuju u članke tvrde da takav postupak zadovoljava uvjete odredbi o poštenoj upotrebi materijala prema Zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Američkih Država.


{{Omot albuma}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ova slika predstavlja omot muzičke snimke i autorsko pravo nad njim najvjerovatnije pripada izdavaču snimke ili stvaraocu samog omota. Smatra se da korištenje slika u niskoj rezoluciji poput omota

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Korice knjiga}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ova slika predstavlja korice knjige i autorsko pravo nad njim najvjerovatnije pripada bilo umjetniku koji je napravio korice ili izdavaču knjige. Smatra se da se korištenje slike korica knjige u niskoj rezoluciji

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Grb}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ova slika predstavlja simbol vlade, vojske, vojne jedinice, porodice i dr. kao što je zastava, pečat, amblem, grb ili čelenka. Njegov vlasnik najvjerovatnije posjeduje autorska prava. Također se zna da je predstavljanje ovog simbola zaštićeno autorskim pravima vlasnika simbola ili je dostupan pod slobodnom licencom. Mogu postojati i druga ograničenja reprodukcije, uključujući, ali ne i ograničavajući se na član 6 Pariške konvencije. Smatra se da se korištenje slike simbola u niskoj rezoluciji

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Zastava}}[uredi izvor]

Flag-iconcopyright3.png
Ova slika prikazuje zastavu.

Ova slika predstavlja nacionalnu, regionalnu, vladinu, vojnu, kraljevsku, historijsku ili zastavu neke institucije ili organizacije. Vjeruje se da se korištenje slike zastave u niskoj rezoluciji

može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Naslovnica stripa}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ova slika predstavlja stranicu ili naslovnicu stripa, i zaštićena je od strane autora ili izdavačke kuće. Vjeruje se da smanjene slike niske rezolucije služe da

 • ilustriraju strip ili
 • da ponude kritične analize sadržaja naslovnice
 • kad ne postoji nijedna druga besplatna alternativa

na Wikipediji na bosanskom jeziku, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Američkim Državama koji pripadaju neprofitnoj Fondaciji Wikimedia, da se djelo označi kao poštena upotreba pod američkim zakonom o autorskim pravima. Svaka druga upotreba ove slike, na Wikipediji i bilo gdje drugo, može predstavljati kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba i Wikipedia:Autorska prava.

Pošiljatelju:molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{DVD omot}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ova slika predstavlja omot (okvir) DVD-a, i autorsko pravo nad njim najvjerovatnije pripada bilo izdavaču DVD-a, bilo autoru (autorima) koji su napravili DVD prikazan na omotu. Vjeruje se da se korištenje slike omota DVD-a u niskoj rezoluciji

može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

{{Omot videoigre}}[uredi izvor]


{{Logo}}[uredi izvor]

{{Naslovnica časopisa}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ova slika predstavlja naslovnicu časopisa, i autorsko pravo nad njim najvjerovatnije pripada bilo izdavaču časopisa bilo autoru (autorima) koji su napravili časopis ili djelo na naslovnici. Vjeruje se da se korištenje slike naslovnice časopisa u niskoj rezoluciji

može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Novac}}[uredi izvor]

Zaštićeno    Gornja slika prikazuje monetu – jedinicu vladinog novca, odnosno valute. Dizajni nekih od moneta ne ispunjavaju uslove za zaštitu autorskih prava i u javnom su vlasništvu. Drugi su zaštićeni autorskim pravima. U tim slučajevima, smatra se da njihovo korištenje na Wikipediji spada pod poštenu upotrebu kada se koriste u svrhe komentiranja ili kritike u vezi slike ili same monete. Bilo koja druga upotreba, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Također, mogu biti primjenljiva i dodatna zakonska ograničenja u smislu zaštite od falsificiranja novca, a izvan zakona o autorskim pravima, naročito u odnosu na štampani oblik.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

{{Novac-EU}}[uredi izvor]

Ecb copyright.svg    Gornja slika prikazuje monete eura koje izdaje Evropska centralna banka (ECB). Autorska prava nad njihovim dizajnom pripadaju ECB, ali ona dozvoljava njihovo korištenje. [2]


{{Novac-SAD}}[uredi izvor]

Javno vlasništvo    Gornja slika prikazuje monete dolara koje izdaju Sjedinjene Američke Države. Njihov dizajn ne spada pod zaštitu autorskih prava, te je stoga u javnom vlasništvu.


{{Pokemon slika}}[uredi izvor]

Zaštićeno   
Ova slika podliježe zaštiti autorskih prava. Slika je izvorno sa pokemon.com ili sličnog izvora. Njeno korištenje možda je, no možda i nije, u skladu sa poštenom upotrebom na Wikipediji. Pogledajte raspravu na engleskoj Wikipediji za više informacija.


{{Poštanska marka}}[uredi izvor]

Moguće je da ova slika poštanske marke podliježe zaštiti autorskih prava i/ili ostalim ograničenjima koja je na njeno umnožavanje možda uveo ured ili služba koja ju je izdala. Korisnik koji je ovo djelo poslao na Wikipediju i prvi put ga iskoristio u članku, i slijedeći pojedinci koji ga potom uključuju u članke tvrde da takav postupak zadovoljava uvjete odredbi o poštenoj upotrebi materijala prema Zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih država.


{{Omot video kasete}}[uredi izvor]

Ovo je omot video kasete. Vjeruje se da se omoti video kaseta, u verzijama sa niskom rezolucijom, smiju prikazivati na Wikipediji u skladu sa odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj upotrebi. Pogledajte i Wikipedia:Autorska prava.


{{Poštena upotreba ako treba}}[uredi izvor]

Teško je ili nemoguće utvrditi status autorskih prava nad ovim djelom. Korisnik koji ga je postavio na Wikipediju i prvi put iskoristio u članku, i slijedeći pojedinci koji ga potom uključuju u članke, tvrde da je, ako nije zaštićena autorskim pravima, ova slika u javnom vlasništvu; te da inače, ako su autorska prava nad slikom zaista zaštićena, ovo njeno korištenje zadovoljava uvjete odredbi o poštenoj upotrebi materijala prema Zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih država.


{{Poštena upotreba nepoznat izvor}}[uredi izvor]

Za ovo djelo se pretpostavlja da podliježe zaštiti autorskih prava, ali njegov izvor nije utvrđen. Pojedinci koji su dodali ovu oznaku ili uključili sliku u članke tvrde da takvi postupci zadovoljavaju uvjete odredaba o poštenoj upotrebi materijala prema Zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih država. Ukoliko je slična slika sa poznatog izvora raspoloživa, treba je razmotriti kao moguću zamjenu ove.


{{Poštena upotreba-dozvola}}[uredi izvor]

Ovo djelo podliježe zaštiti autorskih prava, i koristi se po dozvoli. Odredbe ove dozvole ne uključuju upotrebu od strane trećih osoba. U slučajevima u kojima je ovo djelo korišteno na Wikipediji, vjeruje se da će za najveći broj kasnijih korisnika iz Sjedinjenih država predstavljati poštenu upotrebu, ali ovo je odluka koju ti suradnici moraju donjeti sami, u ovisnosti o okolnostima.

{{Promotivna}}[uredi izvor]

Copyrighted

Ovo je slika zaštićena autorskim pravom koju je objavila kompanija ili organizacija u cilju promocije svog rada ili proizvoda u medijima, na primjer reklamni materijal ili promotivna fotografija u pres kitu (en - press kit).

Autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada kompaniji koja je napravila promotivni artikal ili umjetniku koji je napravio dotični predmet; morate navesti podatak o izvoru kao dokaz vlasništva. Nedostatak takvog dokaza je osnova za brisanje slike.

Vjeruje se da se korištenje slika promotivnog materijala u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju djela ili proizvoda u pitanju
 • u nedostatku slobodnih slika koje bi poslužile u istu svrhu;

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation),
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

{{UN-slika}}[uredi izvor]

Flag of the United Nations.svg
  
Ovo je slika koju je objavio ured Ujedinjenih naroda, i koja podliježe zaštiti autorskih prava. Vjeruje se, ili da je nosilac autorskih prava dao dozvolu za korištenje u djelima poput Wikipedije, ili da se ova slika smije prikazivati u skladu sa odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj upotrebi.


{{UN-karta}}[uredi izvor]

Ujedinjene Nacije   
Kartiranje izvedeno iz proizvoda Kartografskog sektora Ujedinjenih naroda (United Nations Cartographic Section). Izmjenjene verzije KSUN karata mogu se koristiti uz uvjet da se ime i referentni broj UN-a ne pojavljuju na izmjenjenoj verziji i da se postavi i link prema originalnoj karti.
Za izmjenjene karte se smatra da su u javnom vlasništvu.
Karte UN-a su materijal otvorenog izvornog koda. Možete ih koristiti za izradu vlastitih karata. Za to vam ne treba naša dozvola. Znajte da se ime i referentni broj UN-a ne bi trebali pojavljivati na bilo kojoj od izmjenjenih karata. Karta UN-a je dokument UN-a i ne smije se mijenjati. Možete napisati otprilike ovako "Zasniva se na karti UN-a broj..." -- Kreator karte, datum

{{Poster filma}}[uredi izvor]

Zaštićeno autorskim pravima

Ova slika predstavlja plakat i autorsko pravo nad njim najvjerovatnije pripada izdavaču ili stvaraocu prikazanog djela. Smatra se da korištenje plakata smanjene veličine i u niskoj rezoluciji

 • da bi se pružio kritični komentar na sadržaj filma, događaja i drugih stvari koji su prikazani na samom plakatu, a ne samo za ilustraciju istog
 • na Wikipediji na bosanskom jeziku, koju pokreću serveri neprofitne Zadužbine Wikimedije (engleski: Wikimedia Foundation) u SAD-u,

spada pod poštenu upotrebu po zakonu za autorska prava SAD-a. Bilo koje drugo korištenje ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija o poštenoj upotrebi slika na Wikipediji, pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pažnja

Pošiljaocu: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Sportskiposter}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ova slika je poster sportskog događaja, i sigurno je zaštićen od strane organizacije koja je pomenuta ili kreatora koji je napravio poster. Međutim, vjeruje se da se upotreba sportskih postera na Wikipediji:

može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Provjereno poštena upotreba}}[uredi izvor]

Ova datoteka ili slika podliježe zaštiti autorskih prava. Nakon razmatranja na Wikipedia:Poštena upotreba, zaključeno je da ju je moguće koristiti u skladu sa odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj upotrebi, i da nema drugih mogućnosti osim njenog korištenja u skladu sa ovom doktrinom. Zato se tvrdi da se ova datoteka ili slika smije koristiti pod poštenom upotrebom; ako je koristite za bilo koju ne-obrazovnu svrhu, vrlo je moguće da kršite zakone o zaštiti autorskih prava.

Wikipedia radije koristi slike koje su u javnom vlasništvu ili licencirane pod GNU-ovom licencom za slobodnu dokumentaciju ili sličnom slobodnom licencom. Ako ste u mogućnosti da ovu ili ekvivalentnu sliku postavite pod takvim uvjetima, molimo ostavite komentar na Razgovor o Wikipediji:Poštena upotreba, sa linkom na članak u kojem se ova slika koristi.


{{Nesigurna poštena upotreba}}[uredi izvor]

Zaštita nesigurna    Korisniku koji je poslao ovu sliku: Ako je moguće, molimo ne koristite ovu oznaku. Umjesto nje, koristite neku od specifičnijih oznaka sa Wikipedia:Šabloni za slike i navedite što više informacija o izvoru slike ako je to moguće.

Status autorskog prava ovog djela nije utvrđen i možda ga je teško ili nemoguće utvrditi. Djelo je možda još uvijek pod autorskim pravom, autorsko pravo je možda isteklo ili je djelo nepodobno za autorsko pravo. Osoba koja je poslala ovo djelo i upotrebila ga u članku, kao i ostale osobe koje su stavljale ovo djelo u članke, prihvaćaju, ako je djelo zaista pod autorskim pravom, da upotreba slika niske rezolucije kako bi se ilustriralo ovo djelo na Wikipediji na bosanskom jeziku, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Američkim Državama koji pripadaju neprofitnoj Fondaciji Wikimedia, da se djelo označi kao poštena upotreba pod američkim zakonom o autorskim pravima. Svaka druga upotreba ove slike, na Wikipediji i bilo gdje drugo, može predstavljati kršenje autorskog prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba i Wikipedia:Autorska prava.


{{Poštena upotreba u}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ovo djelo je pod autorskim pravima i nije licencirano. Ono ne spada ni u jednu od već postojećih kategorija poštene upotrebe. Međutim, vjeruje se da se upotreba ovog djela u članku "[[{{{1}}}]]":

 • da ilustrira dati predmet
 • gdje ekvivalent nije dostupan ili se može napraviti ali bi onda pružio iste informacije

na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Fondacije Wikimedia (Wikimedia Foundation),
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Ikona}}[uredi izvor]

Symbol question.svg

{{Mozilla}}[uredi izvor]


Mozilla-copyright.svg Ovo je logo za Mozillin proizvod (kао što je Internet preglednik Mozilla Firefox ili Mozilla Thunderbird), a koji je zaštićen autorskim pravom ili kao registrovano zaštitni znak fondacije Mozilla ili njenog ogranka korporacije Mozilla. Prema Mozillinoj politici autorskih prava, upotreba logoa je slobodna sve dok:
 • nije zvunjujuća i ponižavajuća;
 • nije komercijalna;
 • logo nije izmijenjen;
 • nije u visokoj rezoluciji.

Dalje, u Mozillinim pitanjima i odgovorima [3] se navodi, "Smijem li da postavim Firefox ili Thunderbird banner na moju stranicu? Smijem li da postavim link ka vama?" Odgovor: "Hvala vam na podršci :-) Naravno da smijete. Imamo programske dugmiće [4] [5] baš za tu namjenu." Uprkos tome, ograničenja nad ovim logom čine da on po Wikipedijinim standardima nije slobodan za korištenje i zato je korištenje ovog logoa na korisničkim stranama sporno.


Screenshoti (slike, snimke) ekrana[uredi izvor]

{{Screenshot}}[uredi izvor]

Zaštićeno    Upozorenje: Nemojte koristiti ovaj šablon; koristite jedan od {{Screenshot-software}}, {{Screenshot-Internet}}, {{Screenshot-Wikipedia}}, {{Screenshot-film}}, ili {{Screenshot-videoigra‎}} umjesto ovog.

Ovo je screenshot (slika, snimak) ekrana sa web stranicom, slikom iz videoigre ili računarskog programa, televizijskom slikom ili filmom, koji podliježu zaštiti autorskih prava. Vjeruje se da se snimke ekrana smiju prikazivati na Wikipediji u skladu sa odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj upotrebi. Pogledajte i Wikipedia:Autorska prava.


{{Screenshot-film}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana sa scenom iz filma ili televizijskog programa, koji podliježu zaštiti autorskog prava, a koje najvjerojatnije pripada studiju koji je proizveo film ili glumcima koji se pojavljuju u sceni. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u rezoluciji za web

 • u svrhu ilustriranja filma ili kritičkog komentara o filmu ili njegovom sadržaju

na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Fondacije Wikimedia (Wikimedia Foundation),
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugom mjestu, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Screenshot-videoigra‎}}[uredi izvor]

Zaštićeno

Ovo je screenshot ekrana, iz računarske ili videoigre koja je zaštićena autorskim pravima, i ista nad njom najvjerovatnije drži kompanija koja je igru razvila. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u rezoluciji za web:

 • u svrhe identifikacijskog ili kritičkog komentara
  • računarske ili video igre u pitanju ili
  • lika (likova) ili predmeta prikazanih na dotičnoj snimci
 • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Fondacije Wikimedia (Wikimedia Foundation),

može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Screenshot-software}}[uredi izvor]

Copyrighted

Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana sa računarskim softverom, koji podliježu zaštiti autorskog prava, a koje najvjerojatnije pripada kompaniji, organizaciji ili pojedincu koji je napravio taj softver. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u rezoluciji za web

 • u svrhu ilustriranja softvera ili prikazivanja njegovih funkcija

na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Fondacije Wikimedia (Wikimedia Foundation),
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugom mjestu, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Screenshot-Internet}}[uredi izvor]

Copyrighted

Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana sa Internet stranicom, koji podliježu zaštiti autorskog prava, a koje najvjerojatnije pripada kompaniji, organizaciji ili pojedincu koji je vlasnik te stranice. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka Internet stranica u rezoluciji za web

 • u svrhu ilustriranja stranice ili prikazivanja njenih dijelova

na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Fondacije Wikimedia (Wikimedia Foundation),
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugom mjestu, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Stranica sa opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


{{Screenshot-Wikipedia}}[uredi izvor]

The Wikipedia Logo
GNU
   Ovo je screenshot ekrana sa Internet stranicom sa Wikipedije koja podliježe zaštiti autorskih prava. Tekst Wikipedije zaštićen je i objavljuje se pod uvjetima GNU-ove Licence za slobodnu dokumentaciju (GLSD); MediaWiki software koji pokreće Wikipediju pod uvjetima je GNU-ove Opće javne licence (GOJL).


Creative Commons[uredi izvor]

{{Cc-by-sa}}[uredi izvor]

Creative Commons License Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom.
Tačnije, ona je dostupna pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0, poznatom i kao "cc-by-sa".


{{Cc-by-sa-2.0}}[uredi izvor]

Creative Commons License Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom.
Tačnije, ona je dostupna pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, poznatom i kao "cc-by-sa-2.0".


{{Cc-by-sa-2.5}}[uredi izvor]

Creative Commons License Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom.
Tačnije, ona je dostupna pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, poznatom i kao "cc-by-sa-2.5".


{{Cc-by-2.5}}[uredi izvor]

CC Some Rights Reserved.svg
Cc-by white.svg
Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom Attribution License v. 2.5.

{{Cc-by-3.0}}[uredi izvor]

CC some rights reserved.svg
Cc-by white.svg
Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom Attribution License v. 3.0.


Primjedba o upotrebi

Da bi pripisali djelo koristite {{Cc-by-sa-2.5|Detalji pripisivanja.}}. Ostali Creative Commons šabloni su dostupni na Wikipedia:Šabloni za slike. Molimo vas da budete sigurni da koristite pravi.