Wikipedia:Pitanja za administratore

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Go-next.svg Prečica: WP:PZA

Commons-emblem-notice.svg Ovo je jako korisna stranica na Wikipediji na bosanskom jeziku.
Preporučujemo da je i sami bolje proučite.
Blue check.svg
Arhive Ovu stranicu automatski arhivira EdinBot (više informacija ovdje). Spisak arhiva se nalazi ovdje.

Ovdje možete postaviti pitanja za administratore Wikipedie na bosanskom jeziku.

Molba da se obriše moja strana korisnika[uredi izvor]

Dobar dan! Je li bi moga neko da mi obriše stranu korisnika? Puno hvala! --denny vrandecic (razgovor) 01:08, 8 maj 2015 (CEST)

Obrisano je koliko vidim. Usput da se zahvalim za tvoj doprinos na Wikipodacima! Svaka čast. -- Edin(r) 09:53, 8 maj 2015 (CEST)

Prijedlog za oduzimanje administratorskih ovlasti korisnika C3r4[uredi izvor]

Pozdrav administratorima Toni, Edin, KWiki i Palapa. Svima je poznato da sam uređivao BS Wikipediju preko godinu dana aktivno uz prethodno uređivanje povremeno. Nedavno me je korisnik:C3r4 osumnjičio da sam korisnik koji je ovdje nekad boravio, pod korisničkim računima Nj.K.V i Rtava (bilo ih je još ako se ne varam). Stvar je prekipila nakon ovog slijeda poteza:

  1. Ja sam predložio izmjenu na članku Kotromanići, na što sam naišao na sljedeće: pogledati.
  2. Predložio sam izmjenu na članku ban Matej Ninoslav u svrhu poboljšanja članka (jer nemam ovlasti da brišem stranice), na što je korisnik počeo vraćati moje izmjene i ratovati istima [1] uz ruganje.
  3. Nedavno je napadao korisnika:Srdjan_m kojekakvim optužbama da je kralj i komentarima citiram "govno kraljevsko" [2], [3], [4]... ima toga još, na što sam fino sugerirao da prestane jedno vrijeme koristiti Wiki dok ne ohladi [5], [6] na što mi je obećao da hoće [7], pa je izvršio govorenje neistine, blago rečeno.

Ja nisam došao ovdje niko da me zafrkava, još mi samo to treba uz sve ostale probleme u realnom životu. Ovaj problem se vuče odavno i niko još nije reagovao ni mrvicu (osim mene). Ja ne mogu pustiti da administrator vrši napade na korisnike (novajlije kao Srdjan recimo) a pogotovo ne mene, koji sam ovdje već duže vrijeme. Tu je i Obsuser kojeg je napadao bez ikakvih dokaza pa je čovjek morao otići na srpsku wikipediju, jer se ovdje zakuhalo.

Dakle, da ja napustim Wiki za sva vremena ili da se ovo već jednom riješi? Hvala lijepa i izvinite na smetanju. -- Munja (?) 11:45, 9 juli 2015 (CEST)

Meni je raspravâ dovoljno za čitav život. Kad ste već u u istom gradu, nađite se navečer negdje na "slatkoj", pa riješite nesuglasice ili ponesite čakije ako nećete ovo prvo. Ja jesam admin, ali imam i neke lične granice. @Munja: U redu je što pitaš za sebe, ali šta ti imaš sa Srđanom i Obsuserom, pa im glumiš advokata? @C3r4: Ovi neki potezi stvarno djeluju pomalo paranoično kad se gledaju sa strane. Sve i da su sumnje istinite (ne kažem ni da nisu ni da jesu; jednostavno, ne znam), dok god korisnik (bilo koji) radi kako treba, nema mu se šta reći. A nijedna izmjena ne može se sakriti. -- KWiki (razgovor) 12:10, 9 juli 2015 (CEST)
Imamo zajedničko, sva 3 smo optuženi kao Nj.K.V. ili njegovi podanici na dvoru. Srđan radi besprijekorno i nema mu se šta reći. Moram čojka branit'. --Munja (?) 12:15, 9 juli 2015 (CEST)
Postoje samo 2 načina za razrješenje: prvi je Munja spomenuo (da sva trojica nestanu) ali to nije OK, jer im se ne može predbaciti da rade loše. Drugi način je da se podvrgnu Checkuser testu, dakle bez otkrivanja identiteta da se vidi da li spomenuta četvorica (+Sewerload) rade sa iste IP adrese, istog provajdera, istog useragenta i ostale podatke koje CU može pogledati. I naravno usporediti ih sa već poznatim identitetima korisika Nj.K.V i Rtava i drugim. --سلام - C3r4r2d2 12:20, 9 juli 2015 (CEST)
A nemamo CU, pa ovo ostaje začarani krug sve dok ga ne bude. -- KWiki (razgovor) 12:22, 9 juli 2015 (CEST)
Stvarno je neumjesno što pozivaš @Kwiki da se korisnici između sebe obračunavaju i pri tome u potpunosti zaobilaziš svoju odgovornost prema ovoj zajednici u kojoj si administrator a i ostali gore navedeni korisnici na višim pozicijama ne žele da vide šta se dešava i okreću glavu u drugu stranu iako su oni odgovorni što je situacija eskalirala i nije se popravila. Vrijeme je da se nađe riješenje koje omogućava svim korisnicima neometan rad bez straha od napada. I ovo što cera kaže nek uradi, ali ponašanje koje je pokazao ne pristaje standardima ponašanja.  Sewerload 💬  12:24, 9 juli 2015 (CEST)
Ima i rješenje da se sve svađalice ( ... - upiši ovdje svoje ime, ako se osjećaj svađalicom!) lijepo blokiraju, pa onda varijanta sa čakijom (ili rakijom), pa kad se dogovore, dobrodošli nazad!--AnToni(R) 12:24, 9 juli 2015 (CEST)
Nemoj sad i ti Toni zezat. Fino sam ti neki dan zatražio da poduzmeš nešto, ali ništa od tog. Imaš i ti svoju odgovornost ovdje kao birokrata i kao drug mašinac! Što se tiče "slatke" korisnika sam zvao da lijepo popričamo, ali je valjda pobojao se da ga jezuiti ne safataju, pa je eskivirao poziv. --Munja (?) 12:28, 9 juli 2015 (CEST)
Na istočnu (ili zapadnu) ili bilo koju obalu SAD ne mogu na kahvu sve kad bi me u top strpo. Nema vize nema greencard, a kad gospodin bude došao u Sarajevo nek se javi pa ću se naći s njim. --سلام - C3r4r2d2 12:30, 9 juli 2015 (CEST)
Kakav SAD? Novi Sad? E malo jugoistočno i tu smo. Sarajevo tebra, ocam mog! AP vs DBR! --Munja (?) 12:31, 9 juli 2015 (CEST)
I šta sad ja trebam da se tučem sa ovim likovima?  Sewerload 💬  12:33, 9 juli 2015 (CEST)
Ma to je bila stilska metafora! Za vrijeđanje slijedi opomena i blokada! --AnToni(R) 12:35, 9 juli 2015 (CEST)
Ovaj konflikt je ne samo između cere i munje već i mene i ostalih korisnika i tendencija Cere da većinu novih korisnika brendira kao spamere je neprihvatljivo i zahtjeva konkretne korake koje si @antoni izbjegavao donositi iako su tebi te moći i liderstvo dato. Također je neprihvatljivo da svaki novi korisnik prolazi kroz cehckuser samo zato da bi cera bio rahat. Vrijeme je da se pokaže liderstvo i sa ovim se završi.  Sewerload 💬  12:45, 9 juli 2015 (CEST)
Kao što (ni)si primijetio Sewerload, to što kažeš da bih bio rahat nije tačno. Da je tačno onda bi GBL, Semso, BosnianwikiS, Rethymno, Zagor... da ne nabrajam još, također bili pod udarom, a nisu, nek ti kažu jesu li? Dakle, ta teorema propada. Ne tražim CU za sve nego one koji po mom ličnom mišljenju imaju potencijal da budu jedan nepoželjni (kraljevski) korisnik. --سلام - C3r4r2d2 13:18, 9 juli 2015 (CEST)
Jeste, ja sam kralj, a ti si agent. --Munja (?) 13:24, 9 juli 2015 (CEST)
Molim da se pripazi na riječnik.--palapabosnia (razgovor) 17:13, 9 juli 2015 (CEST)
Zelena kvačicaY Molba ispunjena. Može li se sad moja molba sagledati? Korisnik C3r4 je pogriješio dobro. Za sve su pravila ista, zar ne? --Munja (?) 22:27, 9 juli 2015 (CEST)
Kad će se ovaj moj zahtjev sagledati u obostranu korist? --Munja (razgovor) 12:39, 21 august 2015 (CEST)

Sumnja da si nekada neko drugi bio nije dokazana i možda čak nije ni opravdana, ali gledajući na koliko korisničkih računa si napravio i da to nastavljaš da radiš (zbog čega si upravo dobio blokadu), nije baš ni bez razloga. Ne znam da li će se ostali složiti s tim, ali tvoje je ovdje završeno na bs.wikiju što se mene tiče. Tvoj cilj u svemu ovome mi nikad nije jasan bio, ali šta god da je, jednostavno ne mogu vjerovati da je nešto pozitivno. Toliko o tebi. Što se tiče Cere i Srđana, zamolio bih vas da zajedno prvo pokušate riješiti ovaj konflikt. -- Edin(r) 14:54, 21 august 2015 (CEST)