Zakon i red

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Red i zakon ili red i mir, (en. law and order) jest popularna parola, odnosno uz nju vezan ideološki koncept prema kome je glavni zadatak države da obezbijedi javnu bezbjednost, tj. fizičku sigurnost građana/podanika i njihove imovine, pri čemu se finansijski obziri ili ljudska i građanska prava moraju staviti u drugi plan. Kao glavno oruđe u ostvarenju tog cilja se koristi represija koju provode policija i pravosuđe kroz dosljednu primjenu strogih zakona odnosno teške kazne za njihove prekršitelje. Izraz red i zakon se u pravilu vezuje uz konzervativnu ideologiju, pokrete i stranke. Pristalice "zakona i reda", uglavnom iz redova desnice, tvrde da je zatvaranje najefikasnije sredstvo sprječavanja kriminala. Protivnici zakona i reda, uglavnom ljevičari, tvrde da je sistem teških krivičnih kazni u konačnici nedjelotvoran, jer se ne bavi temeljnim ili sistemskim uzrocima kriminala.

U širem smislu se izraz red i zakon koristi i u međunarodnoj politici, kao opravdanje za vojne intervencije u stranim državama, bilo da je riječ o tzv. "policijskim akcijama" protiv stvarne ili navodne subverzije treće strane kojima je svrha zaštititi "međunarodni poredak", bilo da je riječ o nastojanju da se uspostavi koliko-toliko efikasna vlast u propalim državama koje su došle u stanje anarhije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Flamm, Michael W (2007-02-13). Law and Order: Street Crime, Civil Unrest, and the Crisis of Liberalism in the 1960s. ISBN 978-0231115131.
  • Hameiri, Shahar (2009). "Governing disorder: The Australian Federal Police and Australia's new regional frontier". The Pacific Review. 22 (5): 549–574. doi:10.1080/09512740903329707.
  • Niaz, Ilhan (Summer 2009). "The Debate on Law and Order and Development: Pakistani Elite's Orientations". Journal of South Asian and Middle Eastern Studies. 32 (4): 1–19.
  • Platt, Anthony M. (1994). "The Politics of Law and Order". Social Justice. 21 (3) – via Questia.