Zdravko Knežević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zdravko Knežević
Rođenje (1968-04-17) 17. april 1968 (56 godina)
ZanimanjeCrtač stripa

Zdravko Knežević (rođen 17. aprila 1968), poznat kao Knez, jest bosanskohercegovački crtač stripova.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Knežević je rođen i odrastao u selu Pečenog Ilova blizu Prnjavora, gdje je od rane mladosti otkrio svoju ljubav prema stripovima, započinjući svoj umjetnički put 70-ih godina.

Knez se ponovno posvetio stripu u devedesetim godinama, a njegovo zalaganje za ovu umjetnost značajno se produbilo u godinama koje su uslijedile. Ne samo da se vratio crtanju i pisanju scenarija za stripove, nego je počeo i podučavati druge, osnivajući škole stripa na više lokacija u Republici Srpskoj i pokrećući fanzin "Parabelum" i "Kunova", ovaj poslednji nazvan po njegovom pseudonimu.

Knezov povratak u svijet stripa potpomognut je formiranjem udruženja "Deveta dimenzija" i pojavom strip magazina "Parabelum". Kroz ove platforme, Zdravko je uspio objaviti niz stripova i scenarija, a također je sarađivao s drugim umjetnicima i piscima na većim projektima, uključujući adaptaciju knjige "Gluvo doba" Ninoslava Mitrovića u strip.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Srž Kneževe karijere predstavlja fanzin "Kunova" koji je premijerno predstavljen u martu 2016. godine. Iako je prvobitno zamišljen kao platforma za prikazivanje radova studenata njegove škole stripa, "Kunova" se razvila uključujući radove širokog spektra umjetnika, mladih i etabliranih, s Knezom kao urednikom.

Fanzin je proslavio svoje deseto izdanje, čime je ostvaren značajan cilj u misiji promocije i njegovanja ljubavi prema umjetnosti stripa. Ovo specijalno izdanje posvećeno je likovima produkcije "Bonelli", a uključuje radove umjetnika iz regije u kolektivnom naporu koordiniranom od strane Kneza i Predraga Ikonića.

Kneževa strast prema podučavanju i promovisanju umjetnosti stripa proteže se dalje od "Kunove". Organizovao je više škola stripa u Republici Srpskoj, te igrao ključnu ulogu u promociji devete umjetnosti u regionu.

Aktuelni projekti[uredi | uredi izvor]

Pored kontinuiranog rada kao urednik "Kunove", Knez radi na novom strip albumu koji trenutno nosi radni naslov "Žetva". Ovaj projekat priča priču o Teši Petkoviću, centralnoj figuri u ustanku protiv Osmanskog Carstva u sjeverozapadnoj Bosni 1875. godine.