Zlatko Pejaković

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zlatko Pejaković
Zlatko Pejakovic 2013.jpg
Rođenje 29. august 1950, Osijek

Zlatko Pejaković je hrvatski pjevač zabavne muzike. Pjesma kojom je Pejaković započeo svoju muzičku karijeru, jesu "Čerge", njegova autorska pjesma nastala 1967. godine, objavljena dvije godine kasnije. Karijeru je započeo u grupama "Zlatni akordi" i "Korni grupi", a nastavio je solo u drugoj polovini 1970ih godina. Rođen je u Osijeku 29.08.1950. godine.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Nekoliko nastupa na festivalima, uglavnom na Splitskom festivalu, gdje 1979. osvaja Grand Prix u Večeri zabavnih melodija za pjesmu "Ljetu je mome kraj". 1974. zajedno sa "Korni-grupom" zastupa Jugoslaviju na "Pjesmi Eurovizije" u engleskom kupalištu Brighton sa pjesmom "Moja generacija"

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Samostalni albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1976. - Lice
  • 1977. - Zlatko Pejaković
  • 1978. - Tebi ljubavi
  • 1979. - Dilema
  • 1980. - Ti nisi ta
  • 1981. - Trn
  • 1982. - Smiri se srce
  • 1983. - Sve je u redu
  • 1990. - Kad prođe sve
  • 1993. - Tamburicu ja, mandolinu ti
  • 1993. - Zlatko Pejaković '93
  • 1994. - Zlatko Pejaković '94
  • 1995. - U se, na se... zna se
  • 1995. - Večeras će zvoniti zvona (čestit Božić)
  • 1996. - Zlatko Pejaković, Sve najbolje
  • 1996. - Uspomene
  • 1997. - Zlatko '97 (Ni na nebu ni na zemlji)
  • 1998. - Koncert Dom Sportova, Zagreb '98
  • 2000. - Zlatko 2000
  • 2001. - Pijem da je zaboravim
  • 2002. - Bezobrazno zelene
  • 2003. - U ranu zoru
  • 2004. - Zlatko 2004
  • 2006. - Ala je divan taj podravski kraj
  • 2006. - Pjevat će Slavonija
  • 2007. - Ličanin sam, govor me odaje
  • 2007. - The platinum collection
  • 2010. - Zlatko 2010

Nastupi na festivalima[uredi | uredi izvor]

  • 1975. - Hit parada 75, Ove noći jedna žena mirno spava
  • 1976. - Hit parada 76, Uspomene, uspomene
  • 1976. - Beogradsko proleće 76, Kad jednom zaželiš
  • 1977. - Beogradsko proleće 77, Neću to proleće
  • 1977. - Hit leta 77, Ćao i piši mi
  • 1977. - Zagrebfest 77, Lagala je da me voli
  • 1978. - Beogradsko proleće 78, Obriši te suze mama - pobjednik
  • 1979. - Beogradsko proleće 79, Do juče još deca
  • 1979. - Split 79, Ljetu je mome kraj - pobjednik
  • 1980. - Vaš šlager sezone, Sarajevo 80, Nikom te ne dam
  • 1980. - Split 80, Pjesma je da se pjeva
  • 1981. - Split 81, Cvita, Cvita cvite moj - pobjednik
  • 1982. - Beogradsko proleće 82, Ko si ti
  • 1982. - Split 82, Zaboravi Espanju
  • 1983. - Split 83, Malena
  • 1984. - Split 84, Ljubim te (duet sa Oto Pestnerom)
  • 1986. - Zagrebfest 86, Da smo znali
  • 1986. - Zagrebfest 86, Rastopljeno zlato ljubavi (duet sa Ksenijom Erker)
  • 1986. - MESAM 86, Odlazim
  • 1988. - Split 88, Odavde do vječnosti - nagrada za najboljeg interpretatora
  • 1988. - Zagrebfest 88, Kad napuste te svi - pobjednik
  • 1989. - Split 89, Tamo gdje grožđe zri
  • 1989. - Zagrebfest 89, Vilo ranjena, ljubavi jedina
  • 1989. - MESAM 89, Suzan
  • 1990. - Split 90, Rodi mi, zemljo
  • 1992. - Split 92, Ako odem prijatelji
  • 1993. - Melodije Hrvatskog Jadrana, Tamburica i mandolina - Zlatni galeb I. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda
  • 1994. - Melodije Hrvatskog Jadrana, Umro bih bez tebe
  • 1995. - Melodije Hrvatksog Jadrana, Križ na duši - nagrada za najbolju interpretaciju
  • 1996. - Melodije Hrvatskog Jadrana, Ja ne plačem
  • 2004. - Etnofest Neum 2004
  • 2004. - Hrvatski Radijski Festival 2004, Hoću
  • 2012. - Požega 2012, Slobodni smo kao ptice (duet sa Nedom Ukraden)

Gostovanja[uredi | uredi izvor]

Dueti[uredi | uredi izvor]

  • Matko Jelavić & Zlatko Pejaković - Što sam ti skrivio
  • Magazin & Zlatko Pejaković - Palo mi je na pamet
  • Maja Blagdan & Zlatko Pejaković - Moja majka moja


System-users.svg Nedovršeni članak Zlatko Pejaković koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.