Anatomija desetonožaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antenule
Antenule
Perejopode
Perejopode
Karapaks
Karapaks
Plejopode
Plejopode
Telzon
Telzon
Dekapodni račić kril, pomoću repnog „peraja“ (telzona) može brzo pobjeći od neprijatelja

Desetonožni rakovi (lat. Decapoda), kao što su riječni rak, jastog, škampi, sastoje se od po 20 dijelova grupiranih u dvije glavne cjeline: cefalotoraks i pleon (trbuh).[1][2]

Svaki segment može imati jedan par dodataka, iako u raznim skupinama oni mogu biti smanjeni ili nedostaju. To su, od glave do repa:

Cefalotoraks[uredi | uredi izvor]

Glava[uredi | uredi izvor]

  1. antenule
  2. antene
  3. mandibule
  4. prve maksile
  5. druge maksile

Glava također nosi (obično na dršci) složeno oko. Distalni dio donje ili gornje vilice koji ima čulnu funkciju poznat je kao palpa.

Toraks /perjeon[uredi | uredi izvor]

Makilipede jesu:

  1. prve maksilipede
  2. druge maksilipede
  3. treće maksilipede,

te

  1. prve perejopode
  2. druge perejopode
  3. treće perejopode
  4. četvrte perejopode
  5. pete perejopode
  • Maksilipede su tjelesni dodaci modificirani da funkcioniraju kao dijelovi usta. Naročito u manje naprednih deseteronožaca, mogu biti vrlo slični perejopodama.
  • Perejopode prvenstveno služe za kretanje, kao noge, a također se i za sakupljanje hrane. One su ujedno i deset nogu, po kojima su deseteronožci imenovani.[2] One perejopode koje su naoružane kandžom (hela) mogu se označiti i ka helipede. Pokretni prsti kandže poznati su kao daktili. Na perejopodama nalaze se spolni organi, koji su treći perejopode u ženki i peti u mužjaka. Svaki dodatak od druge maksile do pete perejopode također nosi i škrge. U Anomura (pustinjak i srodnim životinjama) peti par perejopoda često je skriven u granatoj komori, gdje se koriste za čišćenje škrga. Cefalotoraks je prekriven karapaksom, oklopom koji štiti unutrašnje organe i škrge; dio karapaksa koji strši pred oči naziva se rostrum.

Trbuh / pleon[uredi | uredi izvor]

Preklopljeni trbuh kuhanog raka, odvojen od tijela, sa njegovim plejopodama koje se skrivaju ispod.
  1. prve pleopode
  2. druge pleopode
  3. treće pleopode
  4. četvrte pleopode
  5. pete pleopode
  6. uropode

Pleopode su prvenstveno noge za plivanje, a koriste se i za razmnožavanje, noseći jaja (osim kod kozica), hvatanje hrane (zatim doturanje do usta), a ponekad mogu i sami djelovati kao škrge. U nekim taksonima, prvi jedan ili dva para pleopoda, kod mužjaka specijalizirani su za oplodnju i nazivaju se 'gonopode.

Telzon[uredi | uredi izvor]

Na kraju pleona nalazi se repna lepeza, koji se sastoji od para nogu zvanih uropode i telzona, na kojem je anus. Zajedno se koriste za upravljanje tokom plivanja i u karidoidnom bježanju.

Kod rakova i nekih drugih karciniziranih deseteronožaca, trbuh je presavijen ispod cefalotoraksa.

Anatomija krila, koristeći Euphausia superba kao model.
Anatomija krila, koristeći Euphausia superba kao model.
Presvlačenje raka, s podignutim karapaksom, otkrivajući škrge
Presvlačenje raka, s podignutim karapaksom, otkrivajući škrge

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gary C. B. Poore (2004). "Glossary". Marine Decapod Crustacea of Southern Australia: a Guide to Identification. CSIRO Publishing. str. 549–556 https://books.google.co.uk/books?id=ZZWnuGc0xlMC&pg=PA549. ISBN 9780643069060.
  2. ^ a b Robert P. D. Crean (14. 11. 2004). "Characters and Anatomy". Order Decapoda. University of Bristol. Arhivirano s originala, 10. 11. 2013. Pristupljeno 23. 4. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]