Beatrica Frankopan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Beatrica Frankopan
Beatrica Frankopan (1480-1510)
hrvatska vlastelinka
Kratki biografski podaci
Rođenje 1480.
Smrt 27. mart 1510.
Etničko porijeklo hrvatsko
Država Hrvatsko Kraljevstvo
u personalnoj uniji
s Ugarskom
Matična kuća Knezovi Krčki (Frankopani)
Titule kneginja
Roditelji Knez Bernardin Frankopan
i Lujza rođ. Marzano,
aragonska vojvotkinja
1. suprug Ivaniš Korvin,
hrvatski ban
2. suprug Juraj Brandenburški,
njemački markgrof
Djeca Elizabeta (1496 ili
1497 – 1508),
Krsto (1499 – 1505)
(oboje iz prvog braka)

Beatrica Frankopan (*1480. – †27. mart 1510.), hrvatska vlastelinka iz roda knezova Frankopana, supruga hrvatskog bana Ivaniša Korvina.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodila se kao kćerka kneza Bernardina Frankopana i njegove supruge Lujze rođ. Marzano, aragonske vojvotkinje. Imala je osmero braće i sestara, među kojima Krstu, hrvatskog bana i vojskovođu, te Ferdinanda, upravitelja Modruške biskupije i tasta Nikole Zrinskog Sigetskog.

Živjela je i bila odgajana u porodičnom krugu na modruškom posjedu Frankopana, ali je povremeno i putovala u posjete rodbini, koju je imala na kraljevskom dvoru u Budimu, te na području današnje Italije. Budući da je bila ljepotica, zapela za oko mnogim momcima, a među njima i mladom hrvatskom banu Ivanišu Korvinu, vanbračnom sinu bivšeg kralja Matije Korvina. Na proljeće 1496. godine on ju je i oženio, te se s njom preselio u utvrđeni grad Bihać, kojeg je Beatrica dobila od oca Bernardina kao miraz. Kasnije je mladi par premjestio svoje sjedište u Krapinu, gdje je bio manje izložen osmanlijskim provalama nego u Bihaću.

U braku s Ivanišem Korvinom Beatrica je rodila dvoje djece, Elizabetu (1496 ili 1497 – 1508) i Krsta (1499 – 1505). Sretni brak prekinut je poslije nešto više od osam godina, kada joj je najprije 12. oktobra 1504. godine umro muž, iduće godine sin, a zatim 1508. i kćerka. Nakon tugovanja za izgubljenom cijelom familijom, ostavši jedina nasljednica golemih Korvinovih imanja, udala se 1509. godine za njemačkog markgrofa Jurja Brandenburškog, nećaka hrvatsko-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića.

Drugi Beatricin brak trajao je samo nešto više od jedne godine. Nesretna mlada kneginja umrla je 27. marta 1510. godine i ostavila sve svoje posjede drugom suprugu, koji je tada postao jedan od najbogatijih vlastelina u kraljevstvu. Ipak, on je većinu tog svog naslijeđenog vlasništva prodao i kupio posjede u Šleskoj. Tako je smrću Beatrice Frankopan s historijske scene nestala moćna, bogata i uticajna porodica Korvin, odnosno Hunjadi.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Krsto – Beatricin mlađi brat

Bihać – Beatricin miraz

Ivaniš Korvin – prvi suprug

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]