Papaja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Carica papaya)
Papaja
Plodovi papaje
Plodovi papaje
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedBrassicales
PorodicaCaricaceae
RodCarica
VrstaCarica papaya

Papaja (lat. Carica papaya) je drvenasta biljka iz roda Carica, porodica Caricaceae. Raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, a kultivirala se u Meksiku nekoliko vijekova prije razvoja civilizacija Inka i Asteka. Danas je poznata širom svijeta pod raznim imenima: fruta bomba (Kuba), lechosa (Venecuela, Porto Riko, Filipini), mamão, papaw (Šri Lanka), Papol \ Guslabu (Singapur), pawpaw ili tree melon (木瓜) (Kina) i đu đủ (Vijetnam).

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Naraste od 5 m do 10 m sa spiralno postavljenim listovima povezanih na vrhu stabla. Donji dio stabla je bez lišća, gdje se razvijaju plodovi. Listovi su veliki, 50-70 cm u promjeru, duboko usječeni, sedmerostruki. Plodovi su joj 15-45 cm dugi promjera od 10-30 cm. Kad sazriju plodovi su obično žućkasti ili tamnocrveni. Imaju okus sličan ananasu i breskvi.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Papaja je bogata enzimom papainom, proteazom koja je korisna u razgradnji mesa i drugih proteina. Papain ima sposobnost da razbije tvrda mišićna vlakna, te su ga koristili prastanovnici Amerike. Ulazi u sastav lijekova za ublažavanje probavnih bolesti. Papain je popularan i kao sredstvo za ublažavanje svrbeža, opeklina, posjekotina i slično. Zanimljivo je da je Harrison Ford snimajući film "Indiana Jones and the Temple of Doom" povrijedio kičmu te mu je ubrizgan papain.[1]

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Zapis o povredi Harrison Forda prilikom snimanja filma (engl.).