Char B1

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Char B1
Char-B1bis-Saumur.0004axt0.jpg
Svojstva
Posada 4
Dužina 6.37 m
Širina 2.46 m
Visina 2.79 m
Težina 28 tona
Oklop i naoružanje
Oklop 40 mm
Osnovno naoružanje 75 mm haubica ABS SA 35
Sekundarno naoružanje 40 mm top
2x 7.5 mm mitraljez
Pokretljivost
Pogon 6-cilindrični benzinski motor
272 KS
Suspenzija torzijske poluge
Brzina na cesti 28 km/h
Snaga/težina 9.7 KS/tone
Domet 200 km

Char B1 je bio francuski teški tenk nastao prije početka Drugog svjetskog rata. Tenk se proizvodio u periodu od 1935. do 1940. i proizvedeno je ukupno 405 primjeraka koji su korišteni do kraja Drugog svjetskog rata.

Char B1 je bio snažan tenk, obzirom da je bio naoružan topom kalibra 47 mm u kupoli i haubicom 75 mm u tijelu tenka. Pokretanje topa u tijelu tenka po azimutu je bilo ograničeno samom svojom ugradnjom, što je prevaziđeno kompleksnim sistemom upravljanja tenka koji je omogućavalo brzo postavljanje topa u sektor za gađanje. Iako je izvana gledano bio arhaične konstrukcije, Char B je bio pun naprednih rješenja, među kojima su se izdvajali samozaptivajući spremnici goriva, središnji sustav za podmazivanje sklopova, sistem za gašenje požara u tenku itd. Ipak, bilo je i problematičnih rješenja: raspored posade u tenku je otežavao njihovu međusobnu komunikaciju. Posada tenka Char B1 je morala biti visoko uvježbana grupa specijalista kako bi izvukli maksimum iz tenka koji koriste - što će se pokazati kao veliki problem u vrijeme napada na Francusku.

Posljednji model serijske proizvodnje je dobio oznaku Char B1-bis. Ova verzija je imala bolju oklopnu zaštitu, drugačiju konstrukciju kupole i snažniji motor. Primjerci ovog modela koji su kasnije izlazili iz habrike su imali još snažniji pogon i dodatne spremnike goriva. Proizvodnja tenkova Char B1-bis započeta je 1935. da bi 1940. francuska vojska raspolagala s oko 400 tenkova ovog tipa. U to vrijeme su tenkovi Char B1 i Char B1-bis bili najbrojniji tenkovi u francuskim oružanim snagama.

Nijemci su zazirali od ovog tenka jer je top kalibra 75 mm mogao vrlo lako probiti oklop njihovih tenkova, čak i tenka PzKpfw IV . Ipak, tenkovi Char B1-bis su bili složeni i zahtijevali su pažljivo održavanje. Mnogi su se jednostavno pokvarili na putu do ratišta i ostavljeni Nijemcima neoštećeni. Borbeni potencijal ovog tipa tenkova je donekle umanjen potrebom za dobro uvježbanom posadom, kakvih je bilo vrlo malo u vrijeme izbijanja Drugog svjetskog rata. Problem je i bila stara francuska praksa da komandir pored komandovanja tenkom i osmatranja ratišta bude i poslužilac topa.

Nijemci su zarobljene tenkove Char B1-bis preimenovali u PzKpfw B1-bis 740 (f) i koristili ih u različite svrhe. Neki su predati okupacijskim jedinicama, dok su ostali korišteni u obuci vozača tenkova ili konvertirani u samohodna oruđa atiljerije. Postojala je i verzija s plamenobacačem, oznake PzKpfw Flamm (f). Na kraju Drugog svjetskog rata, neki od tenkova su vraćeni Francuskoj.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: