Cimabue

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cimabue
Cimabue 033.jpg
Madona na prijestolju sa anđelima, tempera na drvetu, 1280-1285., Uffizi, Firenca
Rođenje 1240
Italija
Smrt 1302
Firenca, Italija
Period Gotika
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Djela Freske, bazilika sv. Franje u Assisiju, Firenca.
Utjecao Giotto di Bondone
Utjecali Bizantijsko slikarstvo

Cimabue (pravim imenom Cenni di Pepo, oko 1240. godine, Firenca(?) - 1302. godine) je bio italijanski slikar i kreator mozaika iz Firence.

Cimabue je bio najcjenjeniji slikar iz Firence svoga vremena. Smatra se za posljednjeg velikog slikara koji je stvarao u maniru bizantijskog slikarstva. Polazeći od bizantijskih dvodimenzionalnih i stilizovanih likova, Cimabue ih je slikao u prirodnijim razmjerama i bojama. Svete Cimabueove slike imaju veliku izražajnu snagu, a u njima se osjeća bizantijski uticaj, kako to odaje način prikazivanja draperije i likova. Crtež prevladava nad plastičnim oblikom, a svjetlucavost zlata (svjetlosni učinak) podsjeća na blještavilo mozaika.

Ušao je u historiju umjetnosti kao otkrivač i učitelj Giotta, jednog od prvih velikih umjetnika i prethodnika italijanske renesanse.


Galerija[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

H,W. Janson, Istorija umetnosti, Beograd 1962.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons
Commons: Cimabue