Francis Bacon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Francis Bacon
Portret (autor: Pourbus the Younger, 1617)
Rođenje (1561-01-22) 22. januar 1561.
Smrt9. april 1626(1626-04-09) (65 godina)
Highgate, Engleska
Druga imenaViscount St. Alban
Alma materUniversity of Cambridge
Trinity College, Cambridge
University of Poitiers
ZanimanjeFilozofija: empirizam, epistemologija, logika
Poznat(a) poIdeje:
  • Baconov metod
  • Idola fori (Predrsude pećine)
  • Idola theatri (Predrasude teatra)
  • Idola specus (Predraude trga)
  • Idola tribus (Predrasude plemene)
  • Salomonova kuća
Značajna djela
Novum Organum
Potpis

Francis Bacon (22. januar 1561 – 9. april 1626) bio je engleski filozof[1][2] i tvorac empirizma i nove naučne metode. Njegovo glavno djelo je "Velika obnova nauka" čiji je sastavni dio "Novi organon" ili "Upute za tumačenje prirode". On je smatrao da je cilj nauke i filozofije da ovlada prirodom. Njegova poznata rečenica: "Onoliko možemo koliko znamo", iskazuje njegovo mišljenje da je znanje moć.

Kritikovao je staru logiku i metodu dedukcije. On uvodi metodu indukcije koja je jedinstvo eksperimenta i racionalne spoznaje. Bacon je smatrao da se prije metode indukcije treba očistiti razum od predrasuda (zabluda, "idola") koje su se nagomilale:

  1. Predrasude plemena – one su u ljudskoj prirodi, jer su svi ljudi nesavršeni i prema tome skloni greškama.
  2. Predrasude pećine – to su zablude pojedinca. One nastaju zbog toga što čovjek sudi prema sebi, pa misli da ono kako on nešto doživljava da tako to doživljavaju i drugi, a zaboravlja da je svaki čovjek zasebna "pećina".
  3. Predrasude trga – pogrešno razumijevanje riječi. One nastaju na ulicama, trgovima gdje se razmjenjuju riječi, a one mogu izazvati različita značenja a to može dovesti do pogreške, nesporazuma.
  4. Predrasude pozorišta – nastaju iz poštovanja autoriteta. Bacon je smatrao da su ove predrasude najopasnije jer nastaju iz poštovanja autoriteta. Čovjek poštujući neki autoritet prihvata sve što taj autoritet misli i radi, pa tako i njegove greške. To je kao u pozorištu kada autoritet glumaca stvori atmosferu, za koju publika misli da je stvarna, a u stvari ona je vještačka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Francis Bacon | Biography, Philosophy, & Facts". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 12. 3. 2019.
  2. ^ "BBC - History - Francis Bacon". www.bbc.co.uk (jezik: engleski). Pristupljeno 12. 3. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]