Haplorrhini

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Haplorrhini
Samiri sciureus
Samiri sciureus
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Klasa Mammalia
Red Primates
Podred Haplorrhini
Pocock, 1918
Porodice
* Tarsiidae

Haplorrhini (Haplorrhini) ili kako ih još nazivaju "suhonosci" su podred primata. S izuzetkom Tarsiiformesa, ova grupa je ranije bila nazivana pravim majmunima (nasuprot grupi nazivanoj polumajmunima), no to je zastarjela podjela, i više se ne koristi.

Općenito[uredi | uredi izvor]

Haplorrhini (ili "suhonosci"), grupa u koju spada i čovjek, razlikuje se od Strepsirrhinija (ili "mokronosaca") nizom obilježja. Tu spada i specifičnost građe nosne sluznice (rhinarium) koja kod ove grupe ima bitno manje žlijezda pa je nos suh. Posljedica je značajno slabije osjetilo njuha nego kod "mokronosaca". Osim toga, Haplorrhini imaju koštanu stijenku između očne duplje i slijepoočnice. Osim toga, kod Haplorrhinia prevladava jedno mladunče po porodu.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Haplorrhini žive u tropskim i suptropskim područjima Amerike, Afrike (ali ne i Madagaskara), Gibraltara kao i Južne i Jugoistočne Azije sve do Japana.

Sistematika[uredi | uredi izvor]

Ova grupa se dijeli na tri grupe:

Promatrano s gledišta historije razvoja ove grupe, Tarsiiformes tvore sestrinsku grupu i jedne i druge gore navedene grupe, a ponekad ih se još naziva i "pravim majmunima" (Anthropoidea).

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: