Henri Matisse

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Henri Matisse
Portret iz 1933.
Rođenje (1869-12-13) 13. decembar 1869.
Le Cateau-Cambrésis
Smrt3. novembar 1954(1954-11-03) (84 godine)
Nica
Periodfovizam, modernizam, impresionizam
Vrsta umjetnostislikarstvo, grafika, skulptura
DjelaPles
Harmonija u crvenom

Henri Matisse (Le Cateau-Cambrésis, 13. decembar 1869 – Nica, 3. novembar 1954) bio je francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Napustio je pravnu karijeru i sa 22 godine otišao u Pariz učiti slikarstvo u ateljeu Gustava Moreaua[2], u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Uz Matissea, bili su tu i André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque, Raoul Dufy i mnogi drugi. Taj naraštaj slijedio je prije svega svoj instinkt.

Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita. Nastup mladih slikara izazvao je negodovanje i šire publike i kritičara. Dočekivali su ih s porugom kao što su bili dočekivani svi novatori francuske umjetnosti. Fovizam je kao pokret trajao samo nekoliko godina. Nakon toga članovi grupe počeli su slijediti i druge pravce. Najznačajnija Matisseova slika toga razdoblja je kompozicija Ples. Već u tom djelu dolaze do izražaja bitna svojstva Matisseovog opusa, plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prijelaza te izrazit smisao za pokret i krivulju, što se postepeno preobražava u arabesku. U intimnom interijeru likovi su prikazani s vazama i cvjetnim aranžmanima te bogatom šarenom tapetom koja ih uokviruje. Potaknuti su putovanjima u Maroko, kao i egzotičnim krajolicima iz Tangera. Svjetski ugled Matisse stječe u Njemačkoj i Americi, a naročito u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredotočuje na mrtve prirode te aranžirano cvijeće i voće. Majstora boje povremeno su privlačili radovi u plastici, litografije i keramika.

Matisse je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, savremenijoj varijanti. I francuska slikarska omladina i stranci koji su hrlili u Pariz, u tu slikarsku Meku, bili su oduševljeni njegovim mislima. Utjecaj Matisseovog slikarstva na Evropu i svjetsko slikarstvo bio je već tih godina velik, a tako je ostalo i do danas.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Henri Matisse | MoMA". The Museum of Modern Art (jezik: engleski). Pristupljeno 24. 2. 2020.
  2. ^ "Henri Matisse: 100 Famous Paintings Analysis, Complete Works, & Bio". www.henrimatisse.org. Pristupljeno 24. 2. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]