Mac Taylor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Mac Taylor
Lik serije: CSI: NY
Gary Sinese at National Press Club Feb 2009 cropped.jpg
Prvo pojavljivanje "MIA/NYC NonStop"
Portretirao/la Gary Sinise
Informacije
Titula Detektiv
Glavni istražitelj
Porodica McKenna Boyd Taylor Sr. (otac; pokojni)
Suprug(a) Claire Conrad (pokojna)
Rodbina Reed Garrett (pastorak)

Detektiv Mac Taylor glavni je lik američke kriminalističke TV-serije CSI: NY. Tumači ga Gary Sinise. Uloga je prvo bila ponuđena Andyju Garciji, a lik se trebao zvati Rick Calucci. Međutim, Garcia je odbio ulogu, a zatim i Ray Liotta, koji je kasnije prihvatio glavnu ulogu u drugoj CBS-ovoj seriji Smith, od koje su snimljene samo 3 epizode.[1]

Mac Taylor ima isto prezime kao i drugi lik po kojem je Sinise najpoznatiji - poručnik Dan Taylor iz filma Forrest Gump.

U epizodi Fare Game iz 2. sezone jedan čovjek i njegova kćerka recitiraju rečenice iz Steinbeckove knjige O miševima i ljudima (koje izgovaraju George Milton i Lennie Small). Mac im prilazi i govori: "Možda nas ona obojicu pretekne za ulogu". Sinise je 1992. glumio Miltona u filmskoj verziji ove knjige, koju je i režirao.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Mac je u seriji šef CSI-tima policije New Yorka. Njegov otac služio je kao vojnik u američkoj vojsci. U epizodi Yahrzeit iz 5. sezone saznajemo da je Macov otac, vojnik prve klase McKenna Boyd Taylor, učestvovao u oslobađanju koncentracionog logora Buchenwald. Jedan od preživjelih prepričao je kako mu je stariji Taylor vratio dostojanstvo i čak ponudio svoju čokoladicu. Porijeklom iz Chicaga, Mac se preselio u New York nakon što je časno otpušten iz marinaca, gdje je bio dosegao čin majora (na to ukazuju zlatni listovi hrasta na njegovoj kragni u epizodi Blacklist iz 6. sezone). Međutim, u epizodi Charge of this Post (2. sezona) prikazano je da Mac ima čin narednika. Mac sada smatra New York svojim domom i jednom je kolegi rekao da rade za najbolji grad u najboljoj državi na svijetu. Kroz seriju je Mac pokazao da će po svaku cijenu štititi 3 stvari: čast svoje zemlje (kroz svoju vojnu službu), sigurnost svoga grada (kroz svoj rad u CSI-timu) i integritet svog krim-laboratorija (kroz odluku da otpusti Aiden Burn početkom 2. sezone).

Mac vjeruje u slijeđenje dokaza, a ne u vjerovanje intuiciji. On posmatra mjesto zločina (a često i svijet) s Venezianovom teorijom kvantne fizike na umu: Sve je povezano. U Macovom umu, ako on i njegov tim samo uspiju shvatiti ili otkriti te veze, tada mogu riješiti i slučaj.

Ranije godine[uredi | uredi izvor]

Macov otac umro je od raka pluća, a posljednjih 8 mjeseci života proveo je u krevetu, na cijevi za hranjenje. Kao posljedica toga Mac je počeo jako vjerovati u čovjekovo pravo na dostojanstvenu smrt. Ipak, kad ga je otac preklinjao da ga isključi s aparata, Mac to nije mogao učiniti (epizoda And Here's to You, Mrs. Azrael).

Macova supruga bila je Claire Conrad. Nisu imali djece, iako je Claire imala dijete iz prethodne veze, davno prije no što je upoznala Maca, ali ga je odmah dala na usvajanje. Mac ju je jednom opisao ovako: visoka 167 cm, atletska građa, svijetlosmeđa kosa i velike plave oči (Consequences). Claire je poginula u napadima 11. septembra i njena smrt muči Maca do današnjeg dana, uzrokujući mu hroničnu nesanicu. Nakon njene smrti Mac se riješio svega što ga je podsjećalo na nju, osim fotografija i lopte za plažu koju je napuhala, govoreći: "Njen dah je još unutra" (Blink). Njeno tijelo nikad nije pronađeno u ruševinama Svjetskog trgovačkog centra (WTC-a) (Some Buried Bones).

Vojna služba[uredi | uredi izvor]

Mac je jednom rekao da je želio služiti svojoj zemlji više od bilo čega na svijetu. Čak i kao dječak radije se pretvarao da je vojnik nego neki superjunak. Služio je u marincima kao poručnik u 1. bataljonu 8. regimente (danas poznatom kao "Bejrutski bataljon") i bio ranjen tokom samoubilačkog bombaškog napada na međunarodne vojne snage (američke i francuske) u Bejrutu 1983, iz kojeg još nosi veliki ožiljak na prsima. Jedan mladi marinac umro je na Macovim rukama od posljedica te eksplozije (Charge of this Post i People With Money). Sjećanje na to teško ga pogađa, naročito u epizodi Charge of this Post, u kojoj jedva uspijeva spasiti život prijatelja i kolege Dona Flacka, nakon što eksplodira bomba u zgradi u kojoj su se nalazili. 1. bataljon učestvovao je i u operacijama Pustinjski štit i Pustinjska oluja u Zaljevskom ratu. Prema navedenoj epizodi, Mac je otpušten u martu 1992, tako da je vjerovatno služio i u ovim operacijama u nekoj mjeri, ali dosad nije bilo spomena o njima.

Zahvaljujući obuci u marincima, Mac dobro poznaje tehnike (samo)odbrane bez oružja (epizoda Heroes) i izgleda da posjeduje lično znanje o raznim vrstama oružja, od lúkova (Stuck on You) preko oružja s Dalekog istoka (Corporate Warriors) do modernih pušaka, pištolja i noževa. Njemu vrsta oružja korištenog u zločinu otkriva onoliko koliko i sve drugo na mjestu zločina.

Mac jako poštuje pripadnike vojnih snaga, dižući ih čak i na veći stepen. On vojničku uniformu smatra "značkom časti" i njegovo gnušanje prema ubici u epizodi Officer Blue time je još dublje zato što ubica ima vojničku prošlost; to što je bivši član vojnih snaga koristio svoje vojno znanje da uzima živote umjesto da ih štiti očito ga jako pogađa. Kao što je Flack jednom rekao: "Jednom marinac, uvijek marinac" (Heroes). U istoj epizodi ispostavilo se da je žrtva tog ubice marinac koji se nedavno vratio iz Iraka i koji je pokušavao vratiti ručni sat svog mrtvog saborca njegovoj zaručnici. Mac preuzima na sebe da dovrši zadatak mladog vojnika, što mu je i uspjelo.

Osobnost i odnosi s drugim likovima[uredi | uredi izvor]

Iako je Mac većinom tmuran i ozbiljan, on ipak ima i vedriju stranu; u epizodi Grand Murder at Central Station našalio se sa Hawkesom rekavši mu da je zabranjeno jesti u laboratoriju (Hawkes je tad upravo jeo sendvič), a Lindsay je otkrila da Mac svira i bas-gitaru u jazz-klubu kad nije na dužnosti (Stuck On You). U epizodi Times Up ponovo ga vidimo da svira, nakon što je dobio oproštajno pismo od Peyton.

S ostalima iz njujorške policije[uredi | uredi izvor]

Mac je blizak prijatelj sa Stellom i bio je jako zabrinut kada ju je u vlastitom stanu kao taoca držao njen rastrojeni momak Frankie Mala (All Access) i na kraju je prisilio da ga ubije u samoodbrani. Nakon što je puštena iz bolnice, Mac joj "naređuje" da uzme malo odmora i ode na savjetovanje prije povratka na posao. Jednom joj je rekao da ne bi radio ovaj posao bez nje (Officer Blue). Njih dvoje šalju jedno drugom božićne i rođendanske poklone i zbog toga je Reed mislio da je Stella zapravo Claire, vidjevši je kako napušta Macov dom nakon što mu je donijela rođendanski poklon (Consequences). Mac je, također, prva osoba kojoj je Stella rekla za mogućnost da je možda zaražena HIV-om (The Ride In). Također je rekla u izjavi za novinare da ne postoji niko u njenoj profesiji ili izvan nje kome vjeruje više od Maca.

Danny je razvio duboko povjerenje prema Macu u narednim mjesecima; Mac je bez ikakvog ograđivanja bio uz njega u epizodi Run Silent, Run Deep, govoreći mu: "Vjerujem ti". Danny se upravo pred Macom slama i otvara dušu nakon što mu je brat Louie pretučen i pao u komu, što je znak da smatra Maca istinskim prijateljem. Međutim, Danny je bio posljednji koji je saznao za vezu između Maca i Peyton (Heart of Glass). U epizodi Greater Good Mac prihvaća ponudu Dannyja i Lindsay da bude kum njihovoj tek rođenoj kćerci.

U 3. sezoni otkriveno je da je Mac u vezi s dr. Peyton Driscoll, patologinjom. Ta veza nije bila lahka: njegovo insistiranje da vezu drže u tajnosti od ostatka tima sukobljavalo se s njenom željom da budu manje tajnoviti u tom pogledu. Naročito napet trenutak desio se u epizodi Raising Shane kada je tokom rasprave o stanju njihove veze Mac slučajno nazove "Claire", što je uzrokovalo da ona ode od njega (to je donekle ironično, budući da ulogu Peyton tumači Claire Forlani). Pomirili su se uz zagrljaj u laboratoriju u narednoj epizodi (Silent Night). Nakon još 3-4 epizode Mac i Peyton evidentno više nisu krili vezu i niko od radnih kolega nije imao nikakvih ograda prema tome. U epizodi Snow Day Peyton je pozvala Maca da ide s njom u London, gdje ona treba prisustvovati jednoj konferenciji patologa. Željela je da Mac iskoristi 10 dana od ukupno 7 sedmica odmora koje je vremenom nakupio. Mac ispočetka nije bio siguran želi li ići, ali nakon događaja u toj epizodi obavještava ostatak ekipe da ide u Englesku s Peyton. Međutim, na početku 4. sezone vraća se u New York bez nje, a na kraju 4. epizode (Times Up) dobija njeno pismo u kojem kaže da je odlučila ostati s porodicom u Londonu i da veza na daljinu nikad ne bi uspjela jer "koliko god možda bliski bili, uvijek bi okean bio između nas".

Macov odnos sa Hawkesom prijateljski je u prve 2 sezone. Međutim, u epizodi Murder Sings the Blues iz 3. sezone Hawkes pokušava osigurati da ostane na slučaju tako što nije otkrio Macu da je povezan s jednom žrtvom; međutim, Mac se osjeća izdanim nakon što mu Peyton omaškom otkrije Hawkesovu tajnu, pa mu on očita bukvicu pred cijelim timom i udalji ga sa slučaja. Pomirili su se 2 epizode poslije (Here's to you, Mrs Azrael) kad se Mac povjeri Hawkesu o posljednjim mjesecima života Macovog oca, punim agonije. Kad Hawkes bude krivo optužen u slučaju pljačke i ubistva, Mac stavlja karijeru na kocku kako bi pomogao svom prijatelju, zaključavši se s njim u sobu za ispitivanje da ga ispita, iako je cijeli njegov tim bio maknut sa slučaja (Raising Shane).

Mac i Flack dijele duboko međusobno poštovanje i prijateljstvo, unatoč njihovim vrlo različitim temperamentima. Ovo povjerenje postaje zategnuto kad Mac otkrije da je jedan od Flackovih detektiva korumpiran. Mac traži Flackovu bilježnicu da utvrdi ko je krivac. Iako nije želio vjerovati da je jedan od njegovih ljudi korumpiran, Flack na kraju popušta i predaje bilježnicu Macu (Consequences). Njihov odnos ostaje napet u naredne 2 epizode sve dok nisu otvoreno raspravili o toj stvari (Sweet 16). Kad se Mac zaključa s Hawkesom u sobi za ispitivanje kako bi neometan razgovarao s njim, Flack ga brani pred detektivom koji je vodio slučaj, govoreći mu da bi oni učinili istu stvar jedan za drugog (Raising Shane). Mac i Flack ponovo su nakratko bili u sukobu kad je iz zatvora pušten serijski ubica zbog hapšenja spomenutog korumpiranog detektiva, ali oni brzo ostavljaju na stranu različite stavove kako bi zajedno uhvatili ubicu i zatvorili ga zauvijek (Past Imperfect).

Izvan laboratorija[uredi | uredi izvor]

U prvoj polovini 3. sezone Mac je upoznao Reeda Garretta, ono dijete koje je Claire dala na usvajanje. Upoznali su se kad ga je Mac uhvatio kako prati Stellu, za koju je Reed pogrešno vjerovao da mu je majka. Mac mu je dao svoju vizitkartu i pitao ga da mu pruži priliku da ga upozna, ali ga je Reed u početku odbio. Unatoč Reedovom oklijevanju da ostane u kontaktu s Macom, Mac ipak uspijeva doprijeti do njega. Na Dan zahvalnosti Mac posjećuje Reeda u kući njegovih udomitelja i daje mu Claireine fotografije. Kasnije se Reed okreće Macu nakon što bude brutalno pretučen zbog članka koji je napisao za fakultetske novine (Some Buried Bones).

Tokom 4. sezone Reed je postao bloger i ima veoma uspješnu kolumnu. Posjećuje Maca i često ga zove, želeći posljednju ekskluzivnu vijest u vezi s taksistom-ubicom. Mac mu odbija dati informaciju koja nije (službeno) objavljena, ali mu obećava da će dobiti prvu novost kad to bude adekvatno. Na kraju epizode Like Water For Murder Mac dozvoljava Reedu da dođe na najnovije mjesto zločina taksista-ubice.

U epizodi Taxi Mac postaje uzrujan kad sazna da Reed ima izvor informacija koji je blizak ovom ubici i da ga ne želi otkriti. Kad Mac ode da porazgovara s njim o tom izvoru, nalazi Reedov ruksak u hodniku njegovog stana i ključeve koji su još uvijek bili u bravi. Nazad u laboratoriju, Mac shvaća da je Reeda oteo upravo njegov izvor informacija - lično taksist-ubica. Mac je jako zabrinut za život svog pastorka. Ubica je oteo Reeda s namjerom da Reed na svom blogu iznese ubicine stavove. Međutim, Reed je u te poruke lukavo ubacio tragove koji su Macu i timu omogućili da lociraju ubicu i Reeda, kojeg je ubica u međuvremenu ranio nožem, pokušavši mu prerezati vrat. Mac ostaje s Reedom u bolnici i nakon što prethodno uhvati ubicu i nakon što Reeda puste iz bolnice, odvodi ga kući baš u taksiju.

Na dužnosti[uredi | uredi izvor]

Mac drži hrpu neriješenih slučajeva u uglu radnog stola. Dosje silovatelja i Aideninog ubice D. J. Pratta stajao je tu izvjesno vrijeme sve dok CSI-tim nije zaključio slučaj, uz Aideninu posthumnu pomoć (Grand Murder At Central Station, Heroes). Mac kaže da je hrpa nekad bila veća, što mu pomaže da vrednuje svoje osjećaje o tome što je kriminalist. On obično žrtvuje slobodne dane kad rješava neki zaboravljeni ili hitni slučaj (Heart of Glass). U epizodi Greater Good Flack je komentirao da je "Mac bio klinac koji je uradio sva ona bonus-pitanja i zbog koga smo svi mi ispadali loši", nakon što je vidio da Mac radi na slobodan dan. U prvoj epizodi serije (Blink) Stella je izrazila zabrinutost za Maca kad je saznala da je preskočio slobodne sate i "uronio" direktno u novi slučaj ubistva.

Kad Horatio Caine dođe iz Miamija u New York u potjeri za osumnjičenikom za ubistvo, Mac i njegov tim pomažu mu da otkrije pravog ubicu i da ga uhapsi (epizoda CSI: Miamija MIA/NYC NonStop). Mac kasnije odlazi u Miami da pomogne Horatiu da uhapsi Henryja Dariusa, ubicu u bijegu, koji se na kraju ponovo vraća u New York. Zajedničkim radom detektivi uspijevaju konačno uloviti Dariusa i izručiti ga Floridi (epizoda CSI: Miamija Felony Flight i epizoda CSI: NY Manhattan Manhunt).

U finalu 2. sezone (Charge of this Post) Mac i Flack umalo su stradali kad je eksplodirala bomba u zgradi koju su pokušavali evakuirati. Iako je i sam ranjen u vrat, Mac je uspio stabilizirati kritično ranjenog Flacka dovoljno dugo dok stigne hitna pomoć, zahvaljujući traumatičnom iskustvu iz Bejruta (vidi poglavlje "Vojna služba" iznad). Mac i tim otkrili su da je bombaš szihofrenični čovjek koji je želio biti marinac i da je to uradio kako bi dokazao da je grad ranjiv na terorističke napade. Igrajući na kartu bombaševe svijesti o vojničkoj dužnosti i poslušnosti, Mac ga uspijeva navesti da se preda. Kasnije je Mac privatno rekao Stelli da su bombaševe metode bile skroz pogrešne, ali da nije mogao naći argument protiv principa zaštite svog grada i države. Nakon razrješenja ove krize, Mac i ostali članovi tima u smjenama ostaju uz Flacka u bolnici sve do njegovog oporavka.

Mac i Flack također su bili ključni u privođenju kraju jedne talačke situacije u kojoj je gluhi mladić držao svoju nedavno rođenu kćerku i ubijenu majku njegove djevojke u njihovom automobilu. Dok je Mac razgovarao s mladićem, Flack se prišuljao s druge strane automobila i izvukao bebu kroz vozačev prozor. Čim je beba bila na sigurnom, Mac je uspio bezbjedno razoružati mladića (niko nije bio povrijeđen) i vratiti bebu na staranje njenom zahvalnom djedu i baki (Silent Night).

Jedna od Macovih najtežih situacija na poslu bila je kad je otkrio Aidenino upitno ponašanje (Grand Murder At Central Station). Aiden je bila u žestokom iskušenju da petlja s dokazima kako bi "prišila" krivicu D. J. Prattu, osumnjičeniku za silovanje čija ga je žrtva odlučila tužiti nakon što ju je silovao drugi put (žrtva nije htjela podići optužnicu nakon prvog silovanja). Iako Aiden na kraju nije podmetnula dokaz, skinula je s njega pečatnu traku, pa je Mac, insistirajući na očuvanju integriteta krim-laboratorije, osjećao da mu je jedina opcija da je otpusti. Ipak, dao joj je obećanje da će silovatelja privesti pred lice pravde, obećanje koje je i ispunio (uz Aideninu posthumnu pomoć, tužno ironično) u epizodi Heroes.

Clay Dobson, serijski ubica koga je Mac poslao u zatvor prije 5 godina, vratio se da ga progoni nakon što je pušten iz zatvora zahvaljujući tome što je Mac uhapsio detektiva Deana Trubyja, koji je od Dobsona uzeo priznanje o zločinu. Intenzitet Macove odlučnosti u ponovnom lovu na Dobsona čini ga naprasitim prema njegovim zabrinutim kolegama. Nakon što ekipa otkrije da je jedna od Dobsonovih žrtava još uvijek živa, Mac kreće u juriš za Dobsonom, sam, i uspijeva ga stjerati u ćošak na krovu visoke zgrade. U idućem kadru vidimo kako Dobson pada na policijsko auto, samo pola metra od Flacka i još nekoliko drugih policajaca koji su dolazili u pomoć. Ruke su mu bile u lisicama, a Mac je s užasom gledao dolje s vrha zgrade (Past Imperfect). Prisjećanja u narednoj epizodi otkrivaju da se Dobson namjerno bacio sa zgrade, rekavši prije toga Macu da će, ako on padne, povući i Maca za sobom. Brigham Sinclair, šef svih detektiva, u nastojanju da Maca ukloni s funkcije u krim-laboratoriju (iz političkih razloga, kako Mac vjeruje) pokreće istragu Unutrašnje kontrole čak iako tužilac nije našao dovoljno dokaza da optuži Maca (Cold Reveal). Tokom saslušanja izgledalo je da je tužilac riješen da uništi Macovu karijeru, unatoč pokušajima ostatka tima da mu pomognu svojim svjedočenjima. Truby naziva Maca iz zatvora, želeći da razgovaraju u 4 oka. Tokom posjete, Truby, koga je grizla savjest zbog puštanja Dobsona na slobodu, daje Macu "adut" koji će odigrati protiv Sinclaira i Gerrarda, zamjenika inspektora: kad je Dobson prvi put bio uhapšen, Gerrard, koji je tad bio poručnik, nije od Dobsona uzeo kaiš. Dobson je taj kaiš upotrijebio u pokušaju samoubistva u zatvorskoj ćeliji. Gerrard i Sinclair, tada okružni kapetan, zataškali su taj pokušaj samoubistva i Gerrardov propust pri hapšenju. Mac se suprotstavio obojici, zaprijetivši da će taj dokaz objaviti medijima, što bi obojici uništilo političke ambicije. Sinclair odlučuje osloboditi Maca svih optužbi i obustaviti istragu Unutrašnje kontrole, a Mac zauzvrat nije ništa otkrio javnosti (Comes Around).

Tokom putovanja u Englesku izgledalo je da Maca uhodi nepoznata osoba ili više njih; počeo je dobijati anonimne telefonske pozive (od kojih su većina bili tihi, a neki su došli u vidu kratkih poruka) s broja s ekstenzijom "333" u 3.33. ujutro; pozivi su se nastavili i nakon Macovog povratka u New York. Izgledalo je da ko god stoji iza tih poziva poznaje Maca lično, jer su pozivi nastavili stizati i kad je Mac prešao u drugi hotel i promijenio broj telefona. Tokom epizode One Wedding and A Funeral Mac otkriva da ga "333-pozivač" prati već neko vrijeme, a na kraju dobija 3-D slagalicu zgrade u kojoj je Mac radio na svom prvom slučaju, što ga je odvelo do zgrade na kojoj se zaručio s Claire. Ondje pronalazi još jednu slagalicu s kamenčićem koji ga upućuje na zgradu u Chicagu. Mac je, također, testirao dijelove slagalice i krvavu majicu koju mu je neko stavio u prtljagu u Londonu i otkrio da je autor slagalice brat vlasnika majice. Mac odlazi u Chicago, u zgradu iz slagalice. Epizoda završava scenom u kojoj mu "333-pozivač" govori: "Kakav je osjećaj ponovo biti kod kuće, detektive Taylor?"

U epizodi The Thing About Heroes Mac nastavlja istragu u Chicagu i slijedi tragove koji ga odvode do tijela obješenog na nekorištenom spratu u zgradi "Chicago Tribunea". Na zidu pronalazi zagonetku ispisanu u vidu igre "vješala", čije su rješenje činila slova koja su nedostajala (A, C, D, O, R, W; rješenje: coward = kukavica, strašljivac). Za leš se ispostavi da pripada Bobbyju Tooleu, koji je umro prije 30 godina. Mac pronalazi bivšeg prijatelja Jimmyja i pita ga je li on uhoda i je li to zbog smrti njegovog brata Willa. Mac ima dokaz da je krvava majica Willova i govori mu da su samo njih dvojica znali da je Bobby ubio Willa i da su oni ubili Bobbyja. Jimmy se naljutio na samu tu ideju i zbog toga što se Mac ponašao kao da je pun moći nakon što je očito iznevjerio Willa te davne noći. Jimmy govori Macu da Mac nema pojma kako je gledati oca u suzama kako laže njegovom mlađem bratu Andyju o Willovoj smrti. Jimmy zatim odlazi. Mac se okrene i ugleda Flacka, kojeg su poslali da pomogne Macu da brzo završi stvari jer je Macov tim u međuvremenu bio napadnut, a Sinclair je stalno dobijao ljutite pozive od čikaške policije u vezi s Macovim radom. Mac tada ispriča Flacku pozadinu svega: kad im je bilo 14 godina, on i Jimmy družili su se s dvije godine starijim Willom i radili dostave za čovjeka po imenu Sal Marchetti. Jedne noći odnijeli su novac Bobbyju, ali se on uzrujao jer je dio novca nedostajao. Počeo je tući Willa. Jimmy je zgrabio Bobbyjevu pušku, ali je pogođen, pa ju je ispustio. Zatim je povikao Macu da je on uzme, što je Mac i uradio, ali nije imao snage povući okidač. Jimmy je zgrabio pušku od Maca i ubio Bobbyja. Zatim su odveli Willa u bolnicu, gdje je on podlegao, a oni su rekli policiji da su opljačkani, ali da nisu vidjeli ko ih je napao. Zatim su rekli Salu šta se desilo, a on im je rekao da će pomoći da se sakriju dokazi.

Nikad više nisu razgovarali o tome šta se desilo. Flack je rekao Macku da je to bilo u samoodbrani, ali je Mac istakao da su bili premladi da znaju razliku. Mac je uporedio DNK s opuška cigarete koju je Jimmy bacio dok su razgovarali o slagalicama i DNK s krvave majice, ali nije našao podudaranje, što je značilo da je Andy taj koji je umiješan u cijelu priču. To je zbunilo Maca jer Andy nije bio prisutan te kobne noći. Stella ponovo provjerava dokaze i otkriva nešto čudno: nekorišteni dijelovi slagalica zgradâ iz Chicaga imaju na sebi plavu oznaku, a oni iz New Yorka zelenu. Kad joj je ostao jedan dio njujorške slagalice u uredu Drewa Bedforda, vratila se po njega, ali je zapravo našla dio iz čikaške slagalice, sa čim Stella još nije mogla doći u kontakt. Ispostavilo se da je Drew (Andrew) zapravo Andy i da se pokušavao udvarati Stelli kako bi preko nje došao do Maca. Mac i Flack hitno se vraćaju u New York kako bi mogli pomoći u Andyjevom hapšenju. Međutim, tokom čišćenja ureda Andy udara Maca u glavu i odvlači ga u tajni tunel. CSI-tim hitno se vraća u laboratorij gdje otkrivaju da je na MP3-playeru, koji je modificiran tako da se njime može kontrolirati voz podzemne željeznice (u kojem se nešto ranije desilo ubistvo), ostavljena jedna pjesma. Pjesma je bila "Train to Nowhere", a njen redni broj 6. To je ekipu uputilo na jednu napuštenu stanicu podzemne željeznice. Oni shvataju da su tragovi koje Andy ostavlja zapravo zamka, ali pošto je Macov život u opasnosti, moraju nešto pokušati. Flack govori da je očekivao ovo i da je ponio "osiguranje".

U međuvremenu, Andy je svezao Maca za stolicu i postavio zamku s laserima osjetljivim na pokret, sačmaricom i revolverom. Ako Mac uđe u lasersko polje, revolver će ga pogoditi između očiju. Ako neko otvori vrata da ga spasi, bit će ranjen iz sačmarice. Andy ih je slijedio one noći kad je Will stradao i vidio šta se desilo. Broj sobe u kojoj su bili bio je 333, zbog čega se taj broj zauvijek urezao u Andyjevo pamćenje. Živeći sada u New Yorku, Andy je bio zadovoljan time da prošlost ostavi u prošlosti sve dok nije vidio novinske naslove koji su slavili Maca kao heroja kad je razbio jednu irsku bandu (Snow Day). Na Flackovo insistiranje, Jimmy je došao u New York i naziva Andyja na Stellin mobitel. Pokušava ga odgovoriti od njegovog plana, ali Andy ga očuje s druge strane zida. Jimmy je pošao ući u sobu, a Andy poviče u pokušaju da ga zaustavi. Jimmy je pogođen iz sačmarice i bačen na zemlju. Andy potrči do brata, ali dok je prolazio ispred zamke za Maca, Mac aktivira lasere i Andy biva pogođen u stomak. Mac skače i zgrabi revolver dok Andy izvlači pištolj s boka. Mac ga pogađa u ruku i u tom trenutku ulazi tim i stavlja Andyja pod kontrolu. Stella pomaže Jimmyju, za koga se ispostavilo da je nosio neprobojni prsluk, On je šokiran i u bolu, ali nije ranjen.

Flack prilazi Macu i podsjeća ga da su u ovakvim situacijama trenirani da ubiju, a ne da rane žrtvu u ruku. "Ne danas", kaže Mac. "Već su izgubili dosta, previše."

U finalu 4. sezone (Hostage) Maca je prevario i za taoca uzeo čovjek koji se predstavio kao "Joe". Na početku 5. sezone (Veritas) Mac je izgubio svijest i nakon buđenja se nije sjećao šta je bilo posljednje što je uradio. Kasnije je ipak sjećanje proradilo i Mac se vraća na slučaj da pronađe Joea. Na kraju ove epizode Mac ga konačno hapsi, govoreći mu da ga je žestoko razljutio.

U kasnijoj epizodi The Triangle Lindsay i Danny obavještavaju Maca da očekuju prinovu. Umjesto da to primi loše (veze između radnih kolega većinom su ili nedozvoljene ili pod velikim pritiskom), Mac ih oboje zagrli s radošću. Kad je Lindsay kasnije rodila djevojčicu, kojoj su dali ime Lucy, Mac i Stella zamoljeni su da budu njeni kumovi. Mac istog trena i s uživanjem prihvata ponudu.

Sedmicu prije finala 6. sezone Mac je povrijeđen dok je lovio ubicu (Point of View). Tokom oporavka on sjedi u stolici u svom stanu, koja je smještena kraj prozora, omogućujući mu da špijunira susjede (nešto kao u Hitchcockovom filmu Prozor u dvorište). Tako je primijetio čovjeka koji je posjetio Macovog susjeda Kevina Scotta, bivšeg univerzitetskog profesora. Nekoliko sati nakon toga taj čovjek je pronađen mrtav. Kasnije Mac ugleda kako Kevin daje otrov svom kanarincu, ali ga u tome prekine posjetilac, a taj posjetilac neočekivano je bila Peyton, koju Mac nije vidio 3 godine, još od putovanja u London. Mac je pokušava uvjeriti da se Kevin ponaša sumnjivo i da je ubio svog kanarinca, ali ona misli da je Mac ljubomoran i govori mu da je Kevin samo njen prijatelj. Razgovaraju o prošlosti i obnavljaju svoju vezu. Mac joj govori da mu je nedostajala nakon što ga je ostavila zbog porodice, zbog čega se ona izvinjava, ali je on razumio da joj je njena porodica važnija. Za Kevinove postupke pokazalo se da su zločinački kad se otkrije da je jednu grupu ljudi planirao izložiti visokozaraznoj hemijskoj supstanci i on biva uhapšen. Prije odjavne špice Mac i Peyton gledaju kroz Macov prozor onako iz zabave i ugledaju zaljubljeni par kako se ljubi i ženu koja će ih uskoro zateći na djelu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]