Međunarodna asocijacija za zračni transport

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međunarodna asocijacija za zračni transport (skraćeno IATA od engl. International Air Transport Association, fr. Association internationale du transport aérien) je globalna trgovinska organizacija koja predstavalja, vodi i služi oko 270 avio-kompanija koje se bave zračnim prijevozom, odnosno pokriva 94% ukupno ostvarenih redovnih letova u međunarodnom zračnom saobraćaju. Sjedište je u Montrealu, Kanada.

Osnovna je u aprilu 1945. godine u Havani, Kuba. Nasljednica je Asocijacije međunarodnog zračnog saobraćaja (engl. International Air Traffic Association), osnovne 1919. godine u Haagu, s početkom ostvarivanja prvih redovnih međunarodnih letova. U vrijeme osnivanje, IATA je imala 57 članovi iz 31 države, uglavnom iz Evrope i Sjeverne Amerike. Danas IATA ima oko 270 članovi iz preko 140 zemalja svijeta.

Svrha organizacija je pomoći zračnim prijevoznicima da postanu konkurentni, te da se postigne ujednačenost cijena. Za potrebe izračuna cijene prijevoza, IATA je podijelila svijet na tri regije:

  1. Sjeverna, Južna i Srednja Amerika.
  2. Afrika, Bliski Istok i Evropa (prema IATA-i, Evropa uključuje Evropu te Alžir, Maroko i Tunis).
  3. Azija, Australija, Novi Zeland i Okeanija.

IATA dodjeljuje troslovne IATA aerodromske kodove (npr. za Aerodrom Zagreb ZAG) i dvoslovne IATA kodove avio-kompanija (npr. za Croatia Airlines OU). Njih ne treba mješati s kodovima ICAO.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]