Međuzvjezdani

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međuzvjezdani
Originalni poster filma
RežiserChristopher Nolan
ProducentEmma Thomas
Christopher Nolan
Lynda Obst
Scenarist(i)Jonathan Nolan
Christopher Nolan
UlogeMatthew McConaughey
Anne Hathaway
Jessica Chastain
Bill Irwin
Ellen Burstyn
Michael Caine
MuzikaHans Zimmer
Žanrnaučna fantastika
KinematografijaHoyte van Hoytema
MontažaLee Smith
ProdukcijaLegendary Pictures
Syncopy
Lynda Obst Productions
DistributerParamount Pictures
Warner Bros. Pictures
Premijera26. oktobra 2014.
Trajanje169 minuta
ZemljaUjedinjeno Kraljevstvo
Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet165 miliona dolara[1]
Zarada671,4 miliona dolara[1]

Međuzvjezdani (engleski: Interstellar) jest američko-britanski naučnofantastični film snimljen 2014. u režiji Christophera Nolana, u kojem glavne uloge tumače Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain i Michael Caine. Film je priča o posadi astronauta koji putuju kroz crvotočinu u potrazi za novim domom za čovječanstvo. Braća Christopher i Jonathan Nolan napisali su scenarij, spajajući scenarij koji je Jonathan napisao 2007. s Christopherovim idejama. Christopher Nolan je producirao film sa suprugom, Emmom Thomas i Lyndom Obst. Teorijski fizičar Kip Thorne, čiji je rad inspirisao film, bio je zaposlen kao naučni savjetnik i izvršni producent.

Warner Bros., Paramount Pictures i Legendary Pictures sufinansirali su film, dok su Syncopy i Lynda Obst Productions imali ulogu producentske kuće. Snimatelj Hoyte van Hoytema snimao je film u anamorfnom formatu 35 mm i IMAX 70 mm. Snimanje je počelo krajem 2013. godine u Alberti, Kanada; Islandu; i Los Angelesu. U filmu su se opsežno koristili praktični i minijaturni efekti, dok je Dupla negativna tehnika stvorila dodatne digitalne efekte.

Film je premijerno prikazan 26. oktobra 2014. u Los Angelesu. U Sjevernoj Americi prvo je bio objavljen na filmskim trakama za kina koja su opremljena samo analognim projektorima prije nego što se proširilo na digitalne projektore. Film je doživio uspjeh na kino blagajnama i dobio uglavnom pozitivne kritike od strane kritičara, koji daju posebnu pažnju naučnoj utemeljenosti filma, filmskoj muzici i vizualnim efektima. Za 87. dodjelu Oscara, dobio je pet nominacija - najbolju originalnu muziku, najbolji zvuk, najbolju montažu zvuka, vizualne efekte i najbolju scenografiju.

Radnja[uredi | uredi izvor]

U budućnosti, biljna bolest je izazvala proces nazadovanja civilizacije u primitivno agrarno društvo. Bivši pilot NASA-e Cooper (Matthew McConaughey) radi na farmi sa svojom porodicom. Cooperova 10-godišnja kćer Murphy (Mackenzie Foy), smatra da je u njenoj sobi proganja duh koji pokušava da komunicira s njom. Oni otkrivaju da je "duh" ustvari nepoznata inteligencija koja šalje kodirane poruke koristeći gravitacione talase, ostavljajući binarne koordinate u prašini koje ih upućuju prema tajnoj NASA-inoj instalaciji s kojom upravlja profesor John Brand (Michael Caine). Brand otkriva da crvotočina, koju je navodno stvorila nepoznata inteligencija, dovodi do otkrića novih planeta koje mogu ponuditi nadu za opstanak. NASA-ina misija "Lazarus" identificirala je tri potencijalno nastanjive planete po imenu Miller, Edmunds i Mann, nazvane po astronautima koji su ih otkrili i koje orbitiraju oko crne rupe Gargantua. Brand regrutuje Coopera da pilotira letjelicom Endurance kako bi pribavio podatke astronauta; ako je jedna od planeta nastanjiva, čovječanstvo će se prebacivati preko svemirske stanice. Cooperov odlazak razljućuje Murphy, i oni se rastaju u svađi.

Na brodu Endurance, Cooperu se pridružuju Brandova kćer Amelia (Anne Hathaway) biotehničarka, naučnici Romilly (David Gyasi) i Doyle (Wes Bentley), te roboti TARS i CASE. Oni prolaze kroz crvotočinu i nastavljaju dalje do planete Miller, ali otkrivaju da je planeta tako blizu Gargantue i tako doživljavaju gravitaciono usporavanje vremena: svaki sat na površini jednak je sedam godina na Zemlji. Tim se spušta na planetu, i uvjeravaju se u njenu negostoljubivost pošto je pokrivena plitkim okeanima koji su zamućeni ogromnim plimnim valovima. Dok je Amelia pokušavala izvući podatke sa planete Miller, plimni talas nadolazi i ubija Doylea i tako odlaže odlazak shuttle-a. Kada su se ostali vratili na Endurance već je prošlo 23 godine.

Na Zemlji, odrasla Murphy (Jessica Chastain) sada je NASA-ina naučnica koja pomaže Brandu u rješavanju jednačine koja će omogućiti NASA-i da lansira svemirske stanice preko gravitacije. Brand priznaje da je već riješio problem i potvrdio je da je projekat nemoguć. On jedino gaji nade i vjeru u "Plan B": pomoću zamrznutih embriona na brodu Endurance započeti iznova sa čovječanstvom. Međutim, Murphy zaključuje da je Brandova jednačina mogla biti tačna sa dodatnim podacima iz singularnosti crne rupe.

Sa preostalim gorivom, Endurance može posjetiti samo još jednu planetu prije povratka na Zemlju. Nakon burne rasprave, tim odabire planetu Mann, pošto ona i dalje emitira poruke. Međutim, oni otkrivaju da je planeta ledena i negostoljubiva; Mann (Matt Damon) je uvijek znao da je Plan B pravi cilj misije, i lažirao je podatke o održivosti života njegove planete, tako da ga Endurance spasi. Mann razbija Cooperov svemirski štitnik ostavljajući ga da umre, i zatim bježi do shuttle-a Endurance; Romilly gine od bombe koju je Mann postavio da zaštiti svoju tajnu. Amelia spasava Coopera pomoću drugog teretnog shuttle-a, i zatim stižu do Endurance-a baš u trenutku kad se Mann nepropisno spaja. Zračni ventili eksplodiraju i ubijaju Manna i nanose brodu teška oštećenja, ali Cooper koristi teretni shuttle da stavi Endurance pod kontrolu.

Gotovo bez goriva, Cooper i Amelia planiraju da lansiraju Endurance oko Gargantue na kursu prema planeti Edmunds dok godine prolaze na Zemlji. TARS i Cooper odvajaju svoj shuttle i padaju u ponor crne rupe, i tako se žrtvuju da bi prikupili podatke o singularnosti i da ubrzaju Ameliju oslobađanjem mase broda. Oni dospijevaju u više-dimenzionalni "tesarekt", gdje se vrijeme pojavljuje kao prostorna dimenzija i portali prikazuju prizore iz djetinjstva Murphyjeve - njenu spavaću sobu u različitim vremenima. Cooper shvata da su kreatori crvotočine ljudi budućnosti koji nadilaze vrijeme i prostor, i koji su napravili ovaj prostor tako da on može komunicirati sa Murphy kao sa njenim "duhom" i spasiti čovječanstvo. Koristeći gravitacione talase, Cooper šalje prema satu Murphijeve kodirane TARS-ove podatke o singularnosti, omogućavajući joj da riješi Brandovu jednačinu i evakuaira planetu Zemlju. Cooper se budi u NASA-inoj svemirskoj stanici i ponovo se sastaje sa sada starijom Murphy (Ellen Burstyn), koja je predvodila čovječanstvo u egzodus. Murphy uvjerava Coopera da potraži Ameliju, koja provodi Plan B na planeti Edmunds.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Ekipa astronauta

Na planeti Zemlji

U svemiru

Pripreme za snimanje[uredi | uredi izvor]

Na ideju da se snimi film došli su filmski producent Lynda Obst i teorijski fizičar Kip Thorne, koji su prethodno sarađivali na filmu iz 1997. Kontakt i koji su se upoznali preko Carla Sagana.[3] Na osnovu Thorneovog rada, njih dvoje su smislili scenarij o "najegzotičnijim događajima u svemiru koji lahko postaju dostupni ljudima". Projekat je privukao interes Stevena Spielberga za režiju.[4] Rad na filmu je počeo u junu 2006. godine, kada su Spielberg i Paramount Pictures najavili planove za film naučne fantastike zasnovanom na predlošku od osam stranica koji su napisali Obst i Thorne. Obst je dobio ulogu producenta filma, i prema pisanju magazina Variety "biće potrebno nekoliko godina da se sve pripremi" prije nego Spielberg počne da režira.[5] U martu 2007. godine Jonathan Nolan je dobio zadatak da napiše scenarij za film, pod nazivom Međuzvjezdani.[6]

Spielberg je 2009. preselio svoju produkcijsku kompaniju DreamWorks iz Paramounta u Walt Disney Company, pa je Paramountu bio potreban novi režiser. Jonathan Nolan je preporučio svog brata Christophera, koji se pridružio projektu 2012. godine. Christopher Nolan se sastao sa Kipom Thorneom, koji je tada bio izvršni producent, kako bi razgovarali o upotrebi prostorvremena u priči.[7] U januaru 2013. godine, Paramount i Warner Bros. su najavili da je Christopher Nolan u pregovorima da režira film.[8] Nolan je rekao da želi da podstakne misije svemirskih letova sa ljudskim posadama.[9] Namjeravao je da napiše scenarij zasnovan na njegovoj ideji koju će spojiti sa scenarijem njegovog brata.[10] Do sljedećeg marta, Nolan je potvrdio da će režirati film u produkciji Syncopyja i Lynda Obst Productions.[11] Hollywood Reporter je obavijestio da će Nolan zaraditi platu od 20 miliona dolara uz dodatnih 20% od bruto prodaje filma.[12] U sklopu istraživanja za film, Nolan je posjetio NASA-u, kao i privatni svemirski program SpaceX.[7]

Iako su Paramount i Warner Bros. tradicionalno rivalski studiji, Warner Bros., koji je prethodno producirao Nolanovu trilogiju Viteza tame i sarađivao sa Nolanovom kompanijom Syncopy, obezbijedili su udio Paramounta u produkciji filma Međuzvjezdani. Warner Bros. je pristao dati Paramountu prava da sufinansira sljedeći film horor franšize Petak 13-ti i da imaju udjela u budućem filmu zasnovanom na TV seriji South Park.[13] U augustu 2013. godine, Legendary Pictures završavaju sporazum sa Warner Bros.-om za finansiranje oko 25 posto snimanja filma. Iako nisu uspjeli da obnove svoje osmogodišnje partnerstvo sa Warner Bros.-om, Legendary je navodno pristao da se odrekne finansiranja za film Batman v Superman: Dawn of Justice u zamjenu za udio u filmu Međuzvjezdani.[14]

Rad na scenariju[uredi | uredi izvor]

Scenarista Jonathan Nolan je unajmio Spielberga da napiše scenarij za film, a on je radio na njemu ukupno četiri godine.[3] Da bi se što bolje informisao o nauci, studirao je teoriju relativnosti na Kalifornijskom tehnološkom institutu (California Institute of Technology) dok je pisao scenarij. Jonathan je rekao da je bio dosta razočaran zbog okončanja Space Shuttle programa i zbog nedostatka NASA-inog finansiranja misija sa ljudskom posadom na Mars. Scenarist je našao inspiraciju u naučno fantastičnim filmovima sa apokaliptičnimm temama, kao što su WALL-E (2008) i Avatar (2009). Jonathanov brat, režiser Christopher Nolan, koji je prethodno radio na drugim scenarijima naučne fantastike, odlučio je da prihvati scenarij filma i izabere između širokog spektra ideja koje su mu predstavili Jonathan i Kip Thorne, i režira ono što je on smatrao da bi kao režiser mogao prenijeti "publici i sa nadom da ih ne izgubi", prije nego što je spojio scenarije na kojima su godinama radili odvojeno.[15] Christopher je sačuvao originalnu Jonathanovu koncepciju prvog sata filma, koji se zasniva na iscrpljivanju resursa Zemlje u bliskoj budućnosti. Kao inspiracija za to poslužio je period suša i pješčanih oluja koje su pogodile SAD 1930-ih za vrijeme Velike depresije. Christopher je doradio ostatak scenarija, u kojem tim putuje u svemir.[3] Nakon gledanja dokumentarca iz 2012 The Dust Bowl, Christopher je kontaktirao režisera Kena Burnsa i producenta Daytona Duncana, da dobije dozvolu za korištenje nekih od njegovih intervjua u svom filmu.[16]

Odabir glumačke ekipe[uredi | uredi izvor]

Christopher Nolan, je rekao da je postao zainteresiran za dodjeljivanje glavne uloge Matthew McConaugheyju nakon što ga je gledao u filmu iz 2012. Ljeto na obalama Mississippija.[17] Dok je McConaughey boravio u New Orleansu, Louisiana, i snimao za TV seriju True Detective, Nolan je pozvao glumca da ga posjeti u njegovoj kući. Anne Hathaway je također bila pozvana u Nolanovu kuću, gdje je pročitala scenarij za Međuzvjezdani.[18] Paramount je najavio u aprilu 2013. godine da su oboje glumaca dobili glavne uloge u filmu. Nolan je ocijenio McConaugheyjevu glumu kao običnog čovjeka sa kojim bi "publika mogla doživjeti priču".[19] Jessica Chastain je dobila ponudu dok je snimala film Gospođica Julie u Sjevernoj Irskoj, a scenario joj je bio dostavljen.[18] Matt Damon je dobio sporednu ulogu krajem augusta 2013. godine i svoje scene je snimio na Islandu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Interstellar (2014)
  2. ^ Christopher Nolan Starts 'Interstellar' Deadline.com
  3. ^ a b c [The Ultimate Trip] magazin Empire
  4. ^ Writer with real stars in his eyes Los Angeles Times
  5. ^ Space chase pic on Par launch padVariety
  6. ^ Spielberg, Nolan plan sci-fi project Los Angeles Times
  7. ^ a b 'Interstellar's' Christopher Nolan, Stars Gather to Reveal Secrets of the Year's Most Mysterious Film The Hollywood Reporter
  8. ^ Nolan in talks for 'Interstellar'
  9. ^ Director Christopher Nolan Causes Stir While Promoting 'Interstellar' at Comic-Con Wall Street Journal
  10. ^ The Migratory Habits Of 800-Pound Gorilla Oscar Directors And The Films They Make Deadline.com
  11. ^ It's Official: Christopher Nolan's 'Interstellar' to be Warner Bros., Paramount Co-Production Hollywood Reporter
  12. ^ Hollywood Salaries Revealed, From Movie Stars to Agents (and Even Their Assistants)
  13. ^ Warner Bros. Gives Up 'Friday the 13th' Rights to Board Christopher Nolan's 'Interstellar'
  14. ^ Legendary Scores Christopher Nolan's 'Interstellar' in Warner Bros. Divorce
  15. ^ Christopher Nolan Uncut: On 'Interstellar,' Ben Affleck's Batman, and the Future of Mankind
  16. ^ How Ken Burns' surprise role in 'Interstellar' explains the movie|work=The Washington Post
  17. ^ CinemaCon: Christopher Nolan Talks 'Interstellar,' Plugs Film Over Digital in Hollywood Reporter Q&A
  18. ^ a b Flight Club: Matthew McConaughey, Anne Hathaway and Jessica Chastain on 'Interstellar' New York Times
  19. ^ CinemaCon: Christopher Nolan Talks 'Interstellar,' Plugs Film Over Digital in Hollywood Reporter Q&A

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]