Perm (period)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Era[1] Period Milioni godina
Paleozoik Perm 298,9 ±0,2
Karbon Pensilvanij 323,2 ±0,4
Misisipij 358,9 ±0,4
Devon 419,2 ±3,2
Silur 443,4 ±1,5
Ordovicij 485,4 ±1,9
Kambrij 541,0 ±1,0


Perm je posljednji geološki period mezozoika u geološkoj vremenskoj skali. Započeo je prije 290 miliona godina, a trajalo do prije oko 258 miliona godina. Nazvan je po Permskoj oblasti u Rusiji.

Bilo je to posljednje razdoblje ere paleozoik; sljedeće trijasko pripada eri mezozoik. Koncept perma uveo je 1841. godine geolog Sir Roderick Murchison.[2][3]

U permu su nastavljeni raniji (hercinski ili varistički) orogenetski pokreti, prvo u geosinklinalama Sjeverne Amerike i Azije, sa dosta vulkanske aktivnosti. Tokom perma zbijale su se veće klimatske promjene, što je na Sjevernoj hemisferi značajno utjecalo su na floru j faunu, kao i na stvaranje sedimenata. U Evropi su nastale prostrani sušnji predjeli, a na Južnoj polulopti ostali su sigurni tragovi zaleđavanja.

Polovinom ovog perioda desile su se velike promjene u razvoju kopnenih biljaka, osobito u Srednjoj Evropi i Sjevernoj Americi. Većina velikih paleozojskih papratnjača - stablašica izumire, a umjesto njih evoluirale su golosjemenjače. Među kopnenim životinjama, dominiraju vodozemci grupe Stegocephala, različiti gmizavci (Theriodontia). Neki od njih su vjerovatno bili u grupi iz koje su evoluirali sisari.

Kopno su naseliki insekti, a u slatkim vodama račići i ostale manje vodene životinje. U moru su se razvile krečnjačke jednoćelijske i metazojske životinje, kao što su praživotinje foraminifera, te Brachiopoda, korali, puževi, školjkaši, bodljikaši, nautilidi i posljednji predstavnici trilobita. Među višim životinjsms dominiraju ribe, ponajviše tipa rodova Palaeoniscus Platysomus i sl.

U zapadnoj Evropi najprije su nastale kopnene naslage, a u lagunama bakreni škriljevci, dolomiti, gips i mnoge soli. Biljke su se ugljenisale u velikim azijskim bazenima. U Mediteranu nastajali su dolomitski i krečnjački sedimenti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Los colores corresponden a los códigos RGB aprobados por la Comisión Internacional de Estratigrafía. Disponible en el sitio de la International Commision on Stratigraphy, «Standard Color Codes for the Geological Time Scale».
  2. ^ Olroyd, D.R. (2005). "Famous Geologists:Murchison". Encyclopedia of Geology, volume 2. Amsterdam: Elsevier. str. 213. ISBN 0-12-636380-3. Nepoznati parametar |editors= zanemaren (prijedlog zamjene: |editor=) (pomoć)
  3. ^ Ogg, J.G.; Ogg, G.; Gradstein, F.M. (2016). A Concise Geologic Time Scale: 2016. Amsterdam: Elsevier. str. 115. ISBN 978-0-444-63771-0.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]